belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

16+ Diákok buli előtt - sikeres programok

A "16+ Múzeumi találkozások - Diákok buli előtt" témakörrel óvatosak voltak a múzeumok. Kevés múzeum (47) választotta, és jellemzően egyféle programot ajánlottak a diákoknak; mindösszesen 53 programfélét szerveztek ebben a témában. A témakör látogatottsági adatai ellenben nagyon jók: átlagosan 123 diák vett részt egy-egy programon. Érdemes a jövőben több múzeumnak szerveznie "16+" programokat, mert magas látogatottságot hozhat.

Azok a 16+ tematikában hirdetett programok voltak sikeresek, amelyeknél:

  • bevonták a diákokat a program szervezésébe
  • lehetőséget adtak a diákoknak az önkifejezésre - előzetes mozgósításuk pl. pályázat kiírásával
  • előzetesen felvették a kapcsolatot középiskolákkal

Nem működött a korosztály megszólításában az a taktika, ha kizárólag az interneten keresztül hirdették a múzeumok a programjaikat és nem történt meg a diákokkal, vagy középiskolákkal az előzetes kapcsolatfelvétel. Ezeknél általános tapasztalat, hogy - amennyiben figyelemfelkeltő volt a program címe, és jól sikerült a beharangozása - tudtak látogatókat vonzani, de nem feltétlenül a célcsoportként meghatározott tinédzser korosztályt.

Néhány példa a 16+ korosztály sikeres megszólítására:

1. Bihari Múzeum – Berettyóújfalu: 566 fő

Program címe: Rendezz te is kiállítást a Bihari Múzeumban!

16+ Diákok buli előtt - sikeres programokA 16 éven felüli középiskolás korosztálynak szeptember elején pályázatot hirdettek, kiállításrendezésre: bármilyen bihari témával (történelmi, néprajzi vagy képzőművészeti) lehetett jelentkezni, amiből saját ötlete alapján a diák egy mini kiállítást rendezhetett a Bihari Múzeum előadótermében, „szabályos” kiállítás-megnyitóval, melyre barátait, osztálytársait is meghívhatta. A múzeum segítséget nyújtott installációs anyagokkal, műtárgyakkal, igény szerint szakemberrel.
A nagy érdeklődés miatt 3 különböző tárlatot nyitottak: első: diákok rajzaiból és gyöngyfűzéseiből okt. 9-21-ig, második négy gyűjtő és három alkotó diák (2 ruhatervező, 1 mézeskalácsos) munkáiból, harmadik a Világ diák szemmel fotókiállítás- diákok fotózásaiból. A megnyitókon a kiállítókat tanáraik mutatták be, diáktársaik táncos-zenés és prózai produkciókat adtak elő.

Eredmény: diákok, és családjaik bevonzása- többen önkéntesként dolgoznak azóta. 89 fő a két megnyitón, 477 a két tárlaton vett részt.

ÖTLET: diákoknak önmegvalósítás lehetősége – kiállításrendezés

2. Intercisa Múzeum – Dunaújváros: 146 fő

Program címe: Melegíts be retróval!

A múzeum várostörténeti fotókiállításán diákok részvételével tartottak tárlatvezetést. Retró (’50, ’60, ’70) öltözékben érkezés esetén retrójegyet (5 Ft) válthattak a látogatók. Római kori ruházatba, kiegészítőkbe is öltözhettek. Harci eszközök/fegyverek bemutatása, és kipróbálásais szerepelt a prgramok között.

ÖTLET: fiatalok aktív bevonása tárlatvezetésbe, közönség bevonása a programba

3. Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ Helytörténeti Múzeuma - Kunszentmárton: 215 fő

Program címe: A tömlöcök, börtönök hétköznapjai

A kunszentmártoni múzeum eredeti funkciója börtön volt, a szervezők ezzel a programmal mutatták meg a börtönök régi és mai világát.

A rabok élete – rabmunka
Péntek délután a rabok munkájának a megismertetése volt a cél, itt elmesélték, hogy régebben milyen munkákat végeztettek a rabokkal, pl. fafaragás, kézműveskedés, kosárfonás, varrás, mezőgazdasági munkák, takarítás, munka a börtönkonyhán. De bemutatjuk a mai állapotokat is, amelyet ők maguk is kipróbálhattak.

A rabok élete – a rabok és az étel
Mint tudjuk, a rabok régebben is, és ma is dolgoztak konyhán, ők végezték ill. végzik el az étel előkészítését, megfőzését. Ezen a péntek délutánon bográcsban készült öreglebbencs. Ezt az egykori betyárok is szívesen fogyasztották.

A rabok élete – rabok és a szabadidő eltöltése
Nem mindig volt a raboknak és a börtönőröknek ilyen „könnyű helyzetük” a büntetés-végrehajtási intézetekben. Régen különböző időpontokban mentek sétára a rabok, akiknek a fejére csuklyát húztak azzal a célzattal, hogy nem tudhatták, konkrétan kikkel (mely elítéltekkel) sétálnak az udvaron. Ezt is kipróbálták.

ÖTLET: rendhagyó programsorozat, a téma részletes bemutatása különleges programokkal fűszerezve

4. „Matrica” Múzeum és Régészeti Park - Százhalombatta: 109 fő

Program címe: „(Csak, hogy érezd) mi ott vagyunk az időn túl”

A középiskolások életkorának megfelelő módszerek alkalmazásával, szórakozási lehetőség biztosításával a múzeumi önkéntes tevékenység népszerűsítése a „Matrica” Múzeum „Minden tankerületi gyerek jöjjön múzeumba!” programján belül.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó, „(Csak, hogy érezd) mi ott vagyunk az időn túl” című délutáni programmal a szórakozás mellett szerettek volna lehetőséget biztosítani a tankerületben tanuló 14-16 éves diákoknak arra, hogy rövid- vagy akár hosszútávon bekapcsolódjanak a múzeumi önkéntes munkába. Délután a gyerekek a korosztályuknak megfelelő, múzeumi és egymást megismerő játékokon túl kipróbálhatták magukat abban, hogyan állnának helyt egy múzeumi rendezvényt hirdető plakát elkészítésében, hogyan népszerűsítenék a programot az utca emberének, és hogyan készítenének erről rövid prezentációt vagy kisfilmet. A csoportos munka után uzsonna és előadás várta őket.

A Hősök együttes dalszövegéből kölcsönzött „(Csak, hogy érezd) mi ott vagyunk az időn túl” mottó egyrészt életérzés, melyet ez a korosztály magáénak érezhet, másrészt reprezentálja a múzeum idővel való viszonyát, történeti jellegét.

ÖTLET: játékok, kreatív feladatok, program címe

5. Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Győr: 134 fő

Program címe: Ó, azok a '20-as évek…

Egyedülálló program rendhagyó tárlatvezetéssel, smink, frizura és szivar bemutatóval, a Szilasi Show Team táncbemutatójával és tánctanulással, zárásként a Suddenly Trio koncertjével, mindezt az 1920-as évek jegyében.

ÖTLET: manapság a 20-as évek stílusa ismét népszerűségnek örvend, a szervezők pedig igyekeztek olyan szemszögből megközelíteni a témát, ami a fiatal generáció számára is érdekes (frizura, smink, koncert)

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚL 16
  kedd
 
Esélyt a múzeummal - szakmai nap Dunaföldváron
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

16

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Az acélszobrászat remekei Debrecenben
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben