belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi iránytű 28.

Megjelent a Múzeumi iránytű kiadványsorozat 28. köteteként a Fókuszban a közönség -Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez című kiadvány.

A kiadvány innen tölthető le.

A múzeumok minőségközpontú működését segítő kötet három nagy egységből áll.

Az első rész a kiadvány főcímeként is megjelenő Fókuszban a közönség címet kapta. A minőségi szolgáltatásnyújtás alapja, hogy a múzeum meghatározza az érintetti körét, felállítson prioritásokat és készítsen tervet, hogy kinek, mit, hogyan szeretne szolgáltatni. Mindehhez ismernie kell a potenciális célcsoportjának elvárásait – az első fejezet a szegmentáláshoz és a közönség igényeinek és elvárásainak megismeréséhez nyújt segítséget.

A második egységbe – Kritériumrendszerek az elégedett közönségért – az érintett csoportok elégedettségének növelését célzó lépések, feladatok tartoznak. A családbarát, a gyermekbarát és az iskolabarát működési mód kialakításához segítenek azok a szempontok, amelyek múzeumi szakemberek, pedagógusok, óvodapedagógusok, egyetemi oktatók közreműködésével készültek.

A harmadik fejezet az Útmutató a belső folyamatok javításához címet viseli. Három területnek készült el a minőségbiztosítási modellje: a múzeumpedagógiának, az iskolai közösségi szolgálat és a múzeumi önkéntesség menedzselésének. Ezek útmutatót adnak e három terület minőségközpontú működtetéséhez.