belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

PÉNTEK

15

MÁRCIUS

SZOMBAT

16

MÁRCIUS

VASÁRNAP

17

MÁRCIUS

HÉTFŐ

18

MÁRCIUS

KEDD

19

MÁRCIUS

SZERDA

20

MÁRCIUS

CSÜTÖRTÖK

21

MÁRCIUS

PÉNTEK

22

MÁRCIUS

SZOMBAT

23

MÁRCIUS

VASÁRNAP

24

MÁRCIUS

HÉTFŐ

25

MÁRCIUS

24. Múzeumok Majálisa
24. Múzeumok Majálisa

Kategóriák:közönségprogram, szakmai fórum

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum - a megújult Múzeumkert és a múzeum épülete

KEZDÉS
MÁJUS
SZOMBAT
18
BEFEJEZÉS
MÁJUS
VASÁRNAP
19

Ebben az évben a múzeumok kulturális megtartó erejére, illetve hagyományaink jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelenőségére irányítjuk a figyelmet.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Idén ismét két napos rendezvényt hirdetnek a szervezők, azonban figyelembe veszik a tavalyi – a múzeum épületében tartott majális - pozitív tapasztalatait. Ezért a múzeumok megjelenését mindkét helyszínre: azaz a Múzeumkertbe és a klasszista, belső terekbe is tervezik. Ezzel is ösztönözve a látogatókat arra, hogy belépjenek az épületbe!

A 24. Múzeumok Majálisának első napját 2019-ben pontosan a Múzeumok világnapján 2019. május 18-án, szombaton tarthatjuk meg.

 

A 2019-es esemény tematikája:


Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition – A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. E gondolat szellemében a múzeumok kulturális megtartó erejére, a társadalom számára oly fontos, mélyen gyökerező hagyományaink jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelenőségére irányítjuk a figyelmet.

Az idei majális másik fő tematikája 1989-re, azaz a rendszerváltoztatásra fókuszál. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a rendszerváltoztatás sorsfordító, 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozatot készít elő KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – amelyre a névadás is reflektál –,hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. Szeretnénk bevonni minél több társadalmi réteget, csoportot, korosztályt a közös emlékezésbe, közösségi élménnyé formálni az ünnep időszakát.

Szakmai/látogatói programok:
Időszaki kiállítás a múzeum épületében „1989” jegyében 

A szervezők várják muzeális intézmények jelentkezését kerekasztal-beszélgetésekre, előadásokra, könyvbemutatókra, projektbemutatókra, minden olyan szakmai programra, amely a szakmát és/vagy a nagyközönséget érdekli. Az idei év tematikájára, a közösségi életre, a közvetlen környezetetekben zajló folyamatokra is lehet helyezni a hangsúlyt, de a szervezők nyitottak minden új kezdeményezésre, témára, vagy olyan újdonságokra, sikertörténetekre is, amit a muzeális intézmények szeretnének megosztani a látogatókkal. Ezekhez a programokhoz külön helyet biztosítanak a szervezők.

A Majális látogatóinak olyan múzeumi sátrakat összekötő útvonalakat ajánlunk, ahol próbára tehetik tudásukat. A családok a Tudássétány programban résztvevő múzeumok sátrainál sikeresen teljesített feladatokért pontokat/matricákat kapnak. 

Felnőtt, gyerek, családi programok: a múzeumi standnál, sátorban megvalósítható programok.

Mint minden évben, a múzeumi szakma fontos eseményének is helyet adunk az Év múzeuma-díj és Az Év kiállítása-díj átadásával.

A jelentkezés módja, szükséges dokumentumok:

A regisztrációs kérdőív kitöltése: https://bit.ly/2EWtgDL az intézményi bemutatkozó anyagokkal, programleírásokkal.

A jelentkezés határideje: 2019. április 6.

A pályázatok értékelése: A Majális szervezőbizottsága minden pályázónak visszajelzést küld 2019. április 13-ig.

A felhívás teljes szövege itt érhető el.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a MOKK idén is képviselteti magát az eseményen. Terveink szerint a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében indított Kultúrbónusz kísérleti programot szeretnénk bemutatni innovatív formában a MOKK standján, továbbá képzéseinket és a Cselekvő Közösség projekt eredményeit is népszerűsítjük.