belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Nagy Rajzolás - sikeres programok

Az Alkossunk együtt! - A Nagy Rajzolás témakörön belül 65 féle programot szerveztek a nagyközönségnek. A programokon átlag 193 látogató jelent meg.

A múzeumok visszajelzése szerint a program sikeréhez hozzájárult:

  • rajztanárokkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • iskolák, óvodák előzetes beszervezése a programra
  • környező települések, intézmények bevonása a rendezvény lebonyolításába
  • (rajzolással, alkotással kapcsolatos) pályázat előzetes meghirdetése
  • a programot sok esetben kivitték a négy fal közül

Bemutatunk néhány sikeres Nagy Rajzolás programot:

Szépművészeti Múzeum – Budapest: 535 fő

Program címe: Mindenki a fedélzetre!

A programot a múzeumban látható időszaki Rembrandt-kiállítás inspirálta, noha annak érdekében, hogy fent tudják tartani az esemény ingyenességét, a feladatok a Holland Gyűjtemény állandó kiállításán, valamint a földszinti Márvány Csarnokban kaptak helyet. Az egy-egy festményhez kapcsolódó négy állomás közül három, a zene, a divat és a nemzetközi kereskedelem, a látássérültek számára is hozzáférhető volt. Ezen kívül egy szókirakó-játék is készült ahol a megoldáshoz egy-egy részletet kellett megkeresni a képtár egyes festményein. Továbbá, a látók számára, egy alkotási feladattal is készültek a szervezők, melynek során hajómodelleket készíthettek a résztvevők.

ÖTLET: több korosztályt megszólító program, fogyatékkal élők bevonása, kreatív feladatok

Alföldi Galéria – Hódmezővásárhely: 500 fő

Program címe: Légy kreatív! Éld át művészekkel az alkotás örömét!

Az érdeklődő közönség a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlaton kiállító művészekkel együtt alkothatott egy nagyméretű, közös művet. A látogató befogadóvá válhatott, a kiállításon gyűjtött élményeket magukkal az alkotókkal dolgozhatták fel a közös munka során. A nagy mű a programban résztvevők között elinduló interakció során keletkezett.

Ebben az évben a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és kiállítóhelye, az Alföldi Galéria is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. „A Nagy Rajzolás” elnevezésű eseménysorozathoz az Alföldi Galériában megrendezésre kerülő 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat feldolgozását célzó programmal kapcsolódtak. A közönség a tárlaton kiállító művészekkel együtt alkothatott egy nagyméretű művet. A performance jellegű megmozdulással az alkotókkal való találkozásra adtak lehetőséget. A szabad alkotási folyamat lehetőséget nyújtott arra, hogy a művész és az érdeklődő a kiállításon gyűjtött élményeket, tapasztalatokat közösen dolgozhassa fel. Az elsődleges cél az alkotás folyamata során az volt, hogy a részvevőket arra ösztönözzék, hogy elmerüljenek belső világukban, szorosabb kapcsolatba kerüljenek az anyaggal és a művön egyidejűleg dolgozó személyekkel, és ezáltal a művészettel. Meghatározó szerephez jutott az őszinteség, a gesztusok, az érzelmi kivetülések, az interaktivitás, és a kommunikáció, ezáltal a művészet közösségépítő ereje.

ÖTLET: ismert alkotók közreműködése

Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Tagintézmény/Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI – Besenyszög: 451 fő

Program címe: Nézz körül és rajzolj! Besenyszög Panoráma

A besenyszögi diákok, óvodások és az Idősek otthonának lakói a helyi civil szervezetek segítségével egy egész napos program keretében, a lakosság és az átutazók bevonásával közös panorámaképet készíthettek a város központjáról a Szabadság téren. Délelőtt a besenyszögi Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI és az Eszterlánc Óvoda, Napsugár Családi Napközi, Idősek otthona lakói közösségeinek részvételével Besenyszög központjában, a főtéren elhelyezett állványokon készítettek közös panoráma-képet Besenyszög főteréről. Délután pedig a napközis csoportok szabadidőben készített munkája, besenyszögi intézmények, munkahelyek dolgozóinak, Besenyszög utazói polgárainak, a polgárőrség bevonásával megállított átutazók- és Besenyszög civil szervezeteinek részvétele a munkában.

ÖTLET: kivitte a programot az utcára, helyi civil szervezetek, intézmények bevonása a programba

RÓMER FLÓRIS MŰVÉSZETI ÉS TÖRTÉNETI MÚZEUM – Győr: 304 fő

Program címe: Rubik Draw

A rendezvény egész napos programsorozatként valósult meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum három kiállítóterében (Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér, Magyar Ispita, Rómer-terem). A program kialakításánál meghatározó szempont volt, milyen kiállítások használhatók fel a program tematikájának feldolgozására a leginkább, így esett a választás a Kép-kép-képregény! (észt-finn-magyar alkotók képregényei 6-14 éves gyermekek számára) és a Wynter (kortárs digitális képregény a 16+-os korosztály számára) kiállításokra, hiszen szerették volna az épp évfordulóját ünneplő Rubik-kockát is megjeleníteni a program keretében. Erre jó alkalom volt a játék sajátosságának és a képregény meghatározó formáinak egymáshoz való közelítése, mely során a résztvevők megalkothatták azt a világot, amely pont ilyen változatos, sokszínű és hasonló kombinációs lehetőségeket rejt magában, mint a játék és a képregények

ÖTLET összekapcsolás kiállítással, közös munkára ösztönzés

Pásztói Múzeum – Pásztó: 207

Program címe: Fess velünk!

A program célja volt, hogy az együtt alkotás élményének lehetőségét megteremtve, a Nagy Rajzolás programjaihoz kapcsolódva a múzeum megismertesse látogatóit a természetes, ásványi eredetű festékanyagokkal, a szekkó technikával. A festéshez Nézsán és Felsőpetényben gyűjtött természetes földfestékeket, illetve faszenet használtak. A festékanyagokat tojássárgájával elkeverve fehérre festett gipszkartonra vitték fel. Hogy a látogatóknak témaötleteket adjanak, mintadarabokat készítettek, és fotók segítségével megmutattak néhány magyarországi templomi falfestményt.

ÖTLET: különleges eszközök használata, tankerület iskoláinak személyes felkeresése

Magyar Földrajzi Múzeum – Érd: 144

Program címe: Újrahasznosított város

A Magyar Földrajzi Múzeum is csatlakozott a The Big Draw kampányhoz, melynek keretében általános és középiskolás csapatok rajzolhatták le, milyen városban szeretnének élni 20 év múlva. A rajzversenyre 3 fős csapatok jelentkezését várták. A verseny 3 órájában kellett elkészíteni a műveket, melyeken a csapatok bemutathatták, milyen városban szeretnének élni felnőttként. Ehhez újrahasznosított anyagokat is igénybe vettek.

ÖTLET: iskolások bevonása, rajzverseny, téma aktualitása (újrahasznosítás)

Vaszary Galéria – Balatonfüred: 125 fő

Program címe: Alkossunk együtt! - Land art a Vaszary Galéria kertjében

A galéria a Nagy Rajzolás című nemzetközi programhoz kapcsolódóan várta az osztályokat, hogy ezen a napon egy hatalmas patchwork képet készítsenek a kertben. Az osztályok szakadt, kopott vagy kinőtt ruhadarabokat kellett magukkal vinniük, melyeket az alkotás során újrahasznosítottak és egy hatalmas tájképet alakítottak ki a fűben Balatonfüredről.

Ötlet: kreatív feladat iskolások bevonásával

Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény– Hatvan: 120 fő

Program címe: „Rajzold meg a világod” – Hatvan és környéke természetes és épített környezetének bemutatása

A cél a természetben megtalálható anyagok segítségével megvalósítható kreatív ötletek bemutatása, így a fenntarthatóság és a természettel való hasznos együttélés kihangsúlyozása volt. A tavalyi év során a program által igen sok diákot tudtak mozgósítani, főként az általános iskola alsó és felső tagozatosai közül. Idén a szervezők törekedtek arra, hogy kiszélesítsék a résztvevők körét.

ÖTLET: kapcsolat a helyi oktatási intézményekkel

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚL 16
  kedd
 
Esélyt a múzeummal - szakmai nap Dunaföldváron
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

16

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Az acélszobrászat remekei Debrecenben
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben