belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Beiktatták a Nemzeti Múzeum új főigazgatóját

Július elsején iktatták be a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatóját: Varga Benedek megbízatása öt évre szól. Az emberi erőforrások minisztere a főigazgatói kinevezés átadásán elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a magyar nemzeti önismeret egyik legfontosabb intézménye.

Balog Zoltán az ünnepségen kiemelte: az MNM "az ország első számú múzeuma", ezért az új főigazgatótól nem egyszerűen az intézmény vezetését várják. Az MNM-nek a hazai múzeumi életben vezető szerepet kell játszania, a látogatókkal, a nemzeti közösséggel szoros kapcsolatot tartania, a világ magyarságához és a turistákhoz egyaránt szólnia, a kutatásra és a múzeumpedagógiára mind figyelmet fordítania - hangsúlyozta.

A miniszter felidézte, hogy a Nemzeti Múzeum a magyar nemzet életében különleges helyet foglal el: már az alapító Széchényi Ferenc abban a tudatban ajándékozta a magyar népnek a gyűjteményét, hogy aki gazdag, annak felelősséget kell vállalnia közösségéért.

Itt van a lépcső, amelyhez a közemlékezet a Nemzeti dalt köti, és ahol aztán Bauer Sándor tűzhalált szenvedett, a múzeumban zajlottak a felsőház ülései, itt játszottak A Pál utcai fiúk hősei, és ide helyezték el a hetvenes években a Szent Koronát - emlékeztetett.

A miniszter elmondása szerint az MNM nagy fejlődési lehetőségek előtt áll: július 16-án hirdetik meg a kertrekonstrukciós pályázatot, hogy a legendás Múzeumkert ismét megfelelhessen múltjának, a hagyományos magyar kertépítészet és a 21. századi igények összetalálkozzanak.

Mivel a kormány döntése értelmében az Országos Széchényi Könyvtár nem költözik a Budai várból a Pollack Mihály térre, lehetőség nyílik arra, hogy az ott álló történelmi épületekben az MNM kutatóközpontjai működhessenek - szólt a tervekről Balog Zoltán, aki elárulta: Csorba Lászlóval, a most leköszönő főigazgatóval további együttműködést tervez.

Varga Benedek emlékeztetett arra, hogy múzeumügy a 20. század utolsó évtizedeiben drasztikus átalakuláson ment végbe: a múzeumok új szerepet kezdtek betölteni, miközben a látogatószámok robbanásszerűen megemelkedtek, az intézmények sokkal érzékenyebb és interaktívabb kapcsolatot ápolnak közönségükkel.

Európában a kisebb és nagyobb múzeumok sűrű hálója alakult ki, amely nem az állami reprezentációra törekszik, hanem a polgári társadalom művelődési eszményét testesíti meg: ez a polgári önállóságon és patriotizmuson nyugszik - mutatott rá.

Az új főigazgató kitért arra is, hogy tavaly 9,7 millióan látogattak el magyar múzeumokba, többen, mint ahányan a magyar színházakba vagy magyar filmek vetítéseire; ez az érdeklődés pedig felelősséget is jelent a múzeumok számára.

Varga Benedek szerint mai múzeumoknak reagálniuk kell a 21. századi közönség igényeire: szolgálniuk kell a "kulturális rekreációt", miközben bemutatják a legújabb tudományos eredményeket, és felülírják az áltudományos hiedelmeket. Egy múzeum mindig szellemi alkotás, nemcsak az igazgatók, hanem a benne dolgozók együttes szellemi alkotása - mondta el a Nemzeti Múzeum új főigazgatója.

Szerző: MTI

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

24

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben