belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

Ha először jártak egy múzeumban, vagy látogattak meg egy turisztikai látványosságot, biztosan sokan érezték magukat elveszettnek az idegen épületben. Jó lett volna egy beltéri GPS. Ez a helyzet hamarosan a múlté. A beltéri helymeghatározás pontosítását célzó fejlesztések ugyanis az utóbbi években kiváló eredményeket értek el. Az iBeacon szabvány terjedésével megnyílt az út a beltéri helymeghatározás mindennapi használata előtt. A technológia várható felhasználási területei az idegenforgalom, az egészségügy, a sport és a kiskereskedelem lesznek.

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

Magyarországon az új technológián alapuló első tesztrendszer a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban működik 2015. júniusától. A tesztrendszert az információtechnológiai fejlesztésekkel foglalkozó EnITLab Kft. készítette. Technológiai partnerei az alkalmazást fejlesztő Popkód Újmédia Kft. és az iBeacon eszközöket szállító lengyel Kontak.io társaság voltak.

A múzeumba érkező látogatók az épületben haladva egy iPad készüléken működő applikáció segítségével hanganyagokat hallgathatnak, makrófotókat nézhetnek, szövegeket olvashatnak arról a műtárgyról, amely előtt megállnak, anélkül, hogy bármilyen adatot megadnának a készüléken. A látogató az információt azon a helyen kapja, ahol éppen tartózkodik. Egy térkép segítségével pedig a múzeumon belüli tartózkodási helyét is követheti.

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

A technológia lehetőséget biztosít további idegenforgalmi látványosságok, kulturális, kereskedelmi és vendéglátói intézmények összekapcsolására. A fejlesztés távlati célja, hogy Székesfehérvárt teljes egészében lefedő intelligens és informatív megoldások által a turisták látogatói élménye új szintre emelkedjen.

A tesztrendszer 2015. szeptember 30-ig nyitvatartási időben kipróbálható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (8000 Székesfehérvár, Városház tér 4.).

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

A rendszer működése egyszerű, egy szabványos bluetooth (Bluetooth Low Energy) rádióadó, közönséges gomb elemmel működtetve, és egy mobil alkalmazás, mely képes a beérkező jelek fogadására. Az alkalmazás érzékeli a beérkező jel erősségét és ennek megfelelőn az adott értékhez tartozó akciót hajtja végre, például megnyit egy a beacon közelében lévő műtárgyhoz kapcsolódó információs oldalt.

A technológia pontos helymeghatározásra jelenleg még nem használható 100% biztonsággal, elsősorban távolság és relatív pozíció alapján speciális algoritmusok segítségével tud helyhez kötött válaszokat adni. A szabványos technológia és az elérhető ár nagyban segíti az elterjedését, szemben a pár évvel ezelőtt egyeduralkodó egyedi megoldásokkal. Meglévő mobil alkalmazásokhoz könnyen integrálható, sikerességét már most rengeteg tanulmány bizonyítja.

A bemutatott múzeumi rendszer jelenleg egy előretelepített program, még nem tölthető az alkalmazás boltokból. Apple iPad-re került optimalizálásra, mivel a múzeum már rendelkezett ezen eszközökkel, így kézenfekvő volt az ibeacon rendszert leginkább támogató gyártó, az Apple cég termékeit használni.

www.locbee.com


Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

24

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben