belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

KEDD

16

ÁPRILIS

SZERDA

17

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

18

ÁPRILIS

PÉNTEK

19

ÁPRILIS

SZOMBAT

20

ÁPRILIS

VASÁRNAP

21

ÁPRILIS

HÉTFŐ

22

ÁPRILIS

KEDD

23

ÁPRILIS

SZERDA

24

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

25

ÁPRILIS

PÉNTEK

26

ÁPRILIS

Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak
Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak

Kategóriák:szakmai fórum

Helyszín: Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Budapest, Markó utca 29-31., Aula

Regisztráció:a regisztrációs időszak végetért!

KEZDÉS
FEBRUÁR
CSÜTÖRTÖK
21
BEFEJEZÉS
FEBRUÁR
PÉNTEK
22

A két napos szakmai fórum a közönségmérés legaktuálisabb kérdéseivel és látogatókutatási módszerekkel foglalkozik. A fórumra várják a kulturális és természeti területek képviselőit, bemutatással, neveléssel, látogatókkal foglalkozókat és a kapcsolódó szakmák képviselőit.

 

A KÖME (Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete) és a Budapesti Gazdasági Egyetem azzal a céllal szervezi meg most két napos eseményét, hogy az egymástól sok esetben elszigetelten működő kulturális és természeti örökség ill. a kortárs kultúra, oktatás és marketing területén dolgozók a közönség fogalma mentén találkozzanak és minél részletesebben megvitassák az aktuális kihívásokat és kérdéseket.

 

A fórumon a MOKK munkatársai és múzeumi koordinátori hálózatunkba tartozó múzeumi szakemberek is szót kapnak.

 

 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Kik tartoznak a mi közönségünkhöz, önkénteseink közé, kik a programjaink résztvevői, és kik nem látogatják, de látogathatnák a programjainkat?  Miért fontos őket ismerni?

A közönségmérés és látogatókutatás a hazai kulturális és természeti örökséggel foglalkozó intézményekben elhanyagolt területnek számít, miközben a látogatószám-növelés folyamatos nyomásként nehezedik rájuk. Nincsenek rendszerezetten összefoglalva és megosztva a közönségmérés területén meglévő tapasztalatok és módszerek, pedig az lehetővé tenné, hogy akár saját kútfőből is elkezdjük értékelni intézményünket, programjainkat, illetve tervezzünk potenciális látogatóinkkal.

A közönségnek az egyszeri látogatótól az aktív önkéntesig vagy pártoló tagig sokféle rétege van. Egy adott program vagy intézmény sikerét pedig korántsem csak a látogatószám jelenti. A siker kritériuma a gazdasági mutatókon túl az is, mennyire ismerjük közönségünket, mennyire tudjuk őket saját küldetésünk, szemléletünk irányában elkötelezni.

 

A fórum végére a szervezők konkrét előrelépési lehetőségeket, ajánlásokat szeretnének megfogalmazni az alábbi témakörökben:

  • jó pedagógiai programok kritériumai résztvevői szempontból;
  • a közönségmérés szerepe intézmények/szervezetek fenntarthatóságában, közönségmérési akcióterv készítése;
  • hogyan mérhető programjaink hatása a résztvevők, önkéntesek, pedagógusok szempontjából, és mit tanulhatunk a civil szektorból;
  • "nem-átlagos” látogatók, speciális igényű látogatók szempontjai;
  • látogatói élmény és minőségbiztosítás;
  • a látogatók szempontjainak beépítése intézményi folyamtokba.

 

A fórum során a szervezők szándéka szerint létrejön egy szakmai munkaanyag a látogatói ismeretek és ismeretszerzési eszközök témakörében, amelyre további lépéseket, programokat lehet majd építeni.

A fórum folyamatosan bővülő szakmai partnerei között megtalálható az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Hosszúlépés. Járunk?, a Kulturális értékelés, a Ludwig Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és a Vendéglátóipari Múzeum (MKVM), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a 90 decibel, a TÁR-S Egyesület.

A fórum részletes programja ITT TALÁLHATÓ.


A rendezvényre 2019. február 18-ig lehet regisztrálni az itt elérhető űrlapon.

A rendezvényen való részvétel díja (a két napi szendvicsebédhez és a kávészünetek költségeihez való hozzájárulás): 4000 Ft

Az összeget a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete Magnet Banknál vezetett 16200106-11572365-00000000 számlájára kell befizetni.

Február 21-én látogatói börze: bemutatkoznak látogatói felmérések, IT eszközök, látogatókutatási eredmények. A standok száma korlátozott. Bemutatkozók jelentkezését február 11-ig várjuk, részletek Hübner Andreánál a hubnerandrea05@gmail.com címen.

 

***

A program előzménye az a másfél éves projekt, amelyet a KÖME és a Budapesti Gazdasági Egyetem a Kon-Tiki német élménytervező céggel közösen folytatott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Budakeszi Vadasparkkal és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal (Skanzen) együttműködésben. Erről bővebb információ itt található: http://www.heritagemanager.hu/?p=963