belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

08

DECEMBER

VASÁRNAP

09

DECEMBER

HÉTFŐ

10

DECEMBER

KEDD

11

DECEMBER

SZERDA

12

DECEMBER

CSÜTÖRTÖK

13

DECEMBER

PÉNTEK

14

DECEMBER

SZOMBAT

15

DECEMBER

VASÁRNAP

16

DECEMBER

HÉTFŐ

17

DECEMBER

KEDD

18

DECEMBER

Etno Liget a Néprajzi Múzeummal Kapolcson
Etno Liget a Néprajzi Múzeummal Kapolcson

Helyszín: Kapolcs

KEZDÉS
JÚLIUS
PÉNTEK
20
BEFEJEZÉS
JÚLIUS
VASÁRNAP
29

A megújuló Néprajzi Múzeum ismét felépíti interaktív közösségi terét, az Etno ligetet, ahol bemutatkozik a múzeum készülő látványraktára! Gyűjtemények, kiállítási tervek, kutatómunka, anyagismeret, mesterségek, közösségi alkotás, workshopok, dramatikus- és szimulációs játékok várnak. Kerámiakultúra - kulturális sokszínűség mindenkinek! 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

 

10:30 Játék az agyaggal - Gyermek workshop

Játszunk: a különféle színű és textúrájú agyaggal, formákkal, mintákkal. Az elkészült alkotás Taliándörögdön kiégettethető

 

10:30 Föld alól a múzeumba

Rendhagyó régészeti ásatás gyermekeknek és felnőtteknek egész nap!
A régészeti ásatások egyik leggyakoribb lelete a bomlási folyamatoknak ellenálló kerámia. De vajon van-e keresnivalója a néprajzkutatónak a föld alatt, hol van a néprajzi és a régészeti kerámia határa és hogyan dolgozik a régész, hogy épségben emelje ki a cserépdarabokat? Ássunk. dokumentáljunk, értelmezzünk együtt! Interaktív leletmentés felnőtteknek és gyerekeknek animátor közreműködésével egész nap.
 

11:00 Bizarr Bazár

10 napon át a látogatók fantáziájára és kézügyességére hagyatkozva épül az formabontó alkotás, amelynek a múzeum új látványtárában is helyet szánunk.
 
 
14:00 Agyag design - Felnőtt workshop
 
Lehet mutatós, díszes, minimál, praktikus, hasznos. Különleges formák, ősi, hagyományos, mai dísztések. Az elkészült alkotás Taliándörögdön kiégettethető.

.

15:00 Az agyag mestersége és művészete

Interaktív bemutatók és workshopok fazekasmester, keramikusművész és restaurátor szakember közreműködésével délutánonként: tűzálló és nem tűzálló agyagok / ón és ólommázak / hurkatechnika és korongolás / díszítési módok: rovátkolás, festés, írókázás, fröcskölés. A kerámia restaurálása / alaptechnikák otthoni használatra / mesterfogások és művészi megoldások – kizárólag profiknak.

 

16:00 Etno Gasztronómia

Az Etno Ligetben kipróbálunk néhány hagyományos ételt, amely nem születhetett volna meg a kerámia nélkül.
Az ételek, italok, ízek titka nemcsak a nyersanyagokban, hanem a konyhatechnológiában és a megfelelő edényekben is rejlik. Az Etno Ligetben kipróbálunk néhány hagyományos ételt, amely nem születhetett volna meg a kerámia nélkül. A tarkedli, a prósza, a húsos káposzta mellett egzotikus konyhák egyszerű ételeivel is kísérletet teszünk. Kánikulában kipróbáljunk milyen a víz a földbe ásott csöcsös korsóból, zivatarban pedig megpróbálkozunk a cserépfazékban forralt erdélyi pálinkával.
 
 
Hétvégi napokon: 2018. július 21., 22. és 27., 28. - 16:30 Cseréptörés
Kerekasztal Színházi Nevelési Központ
 
Interaktív drámajáték gyerekeknek és felnőtteknek a hétvégi napokon. A kerámia egyszerű és törékeny tárgy, mégis az élet nagy kérdéseire kérdezhetünk rá, ha kézbe veszünk egy-egy darabot. A fazekas munkáját szokás a teremtőéhez hasonlítani, aki földből alkotta az első emberpárt. Igaza van tehát a fazekasnak, aki ezt írta egy pálinkásbutella hasára: „Én is mint te, földből való vagyok” ? Agyagkorsóban tartjuk a vizet és a bort, és a világ számos pontján agyagedény falán sütik a lepénykenyeret. Hogyan lett a kerámia a hagyományos konyhatechnológiák egyik legfontosabb tárgytípusává? A kerámiatárgyak tele vannak titkos üzenetekkel, képregényekkel, jelképekkel, Hogyan üzenünk egymásnak kerámiatárgyaink segítségével? Játékunk során ilyen kérdéseket keresünk és válaszolunk is rá, ha tudunk … Ha vállaljuk a cseréptörést.
 
Etno Liget a Néprajzi Múzeummal Kapolcson