belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás kulturális intézmények részére az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatban való részvételhez

A Közgyűjtemények Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezendő „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozathoz kapcsolódva a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében 2018. október 1. és november 11. között meghirdetésre kerül a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák című programtematika.

A tematikához muzeális intézmények, levéltárak és könyvtárak kapcsolódhatnak kulturális örökségtúrák megtervezésével és lebonyolításával a túrákkal ráirányítva a figyelmet a kerek évfordulóra.

Felhívás kulturális intézmények részére az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatban való részvételhez Felhívás kulturális intézmények részére az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozatban való részvételhez

A tematika kiemelt jelentőségét az adja, hogy 2018 A kulturális örökség európai éve, és egyúttal Magyarországon A családok éve is.  A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az általa 2018-ban is koordinált Múzeumok Őszi Fesztiválját is kapcsolni kívánja az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! programsorozathoz, hiszen a fesztivál 2018. évi kiemelt tematikája a Sétál, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások címet kapta.

A felhíváshoz csatlakozó intézmények olyan útvonalakat dolgoznak ki, és vezetett vagy egyénileg teljesíthető túrák keretében ajánlanak ki, amelyek az évfordulóhoz igazodva lehetőleg 25 km hosszúságúak, gyalogosan és/vagy kerékpárral teljesíthetőek egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva és a kisgyermekes családokra gondolva egy településen belül rövid, 2,5 km-es séta kidolgozására is lehetősége van az intézményeknek. A túrák a távtól függetlenül különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is.

A MOKK által központilag javasolt időpontja ezeknek a programoknak 2018. október 14., vasárnap, de természetesen a Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes ideje alatt (2018. október 1 – november 11. között) lehetősége van ilyen jellegű programokat szervezni.

A túrák útvonalát a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézmények önállóan alakítják ki, a programtervek, illetve a túrák előkészítése során egyeztetnek a helyszínként szerepet vállaló kulturális intézményekkel. A helyszínek kiválasztásánál fontos, hogy az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható legyen, múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a kulturális örökség rájuk legjellemzőbb elemei (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetőek legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.

A túrákhoz kapcsolódik egy játék, melynek során a túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (programfüzet)  segítségével, és min. 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehetnek részt. Az online pontgyűjtést a Múzeumok Őszi Fesztiválja mobilapplikáció külön erre az alkalomra továbbfejlesztett változata segíti.

A túraútvonalakkal kapcsolatos információk elérhetők lesznek a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapján, www.oszifesztival.hu  oldalon. A felhíváshoz csatlakozó intézmények kiemelt kommunikációt kapnak a teljes Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat alatt.

Amennyiben intézménye csatlakozni szeretne a felhíváshoz, az alábbi módon teheti meg:

  1. lépés: A regisztációs szándék jelzése 2018. szeptember 14-ig a megadott űrlap kitöltésével az alábbi linken:

           https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSch3SN0-SupNCRfTQHCaN28iigXLvge8QpnKSX6RtoujVfjAg/viewform

  1. lépés: A túraútvonal leírásának feltöltéséhez a www.oszifesztival.hu honlap szerkesztőfelületéhez belépőkódot küld a MOKK a regisztrációnál megadott e-mail címre.
  1. lépés: A szerkesztőfelületre a kapott kóddal kell belépni az alábbi linken:

            http://oszifesztival.hu/admin.php

Az Új program gombra kattintva kell létrehozni a túra információs lapját, a tematikáknál a “Sétálj, gyalogolj, bringázz-Kulturális örökségtúrák” opciót kell kiválasztani.

A feltöltés határideje: 2018. szeptember 21.

 

Az oszifesztival.hu oldalra feltöltendő információk:

1.  A túra neve (lehet fantázianév)

2.  A teljes túratáv hosszúsága

3.  A túra kezdő és végpontja pontos névvel, címmel, irányítószámmal

4. Annak megjelölése, hogy csak önállóan teljesíthető túraútvonalról vagy vezetett túráról van szó.

Ha vezetett túráról van szó, akkor meg kell adni a vezetések pontos időpontját és az indulás-érkezés helyszínét

5. A túraútvonalat összeállító kontaktszemély neve és elérhetősége (telefon, e-mail).

6. A túra által érintett pontok/örökség helyszínek névvel és címmel, irányítószámmal, illetve az egyes helyszínek, pontok felkeresése hány pontot ér a pontgyűjtőjátékban

7. Az egyes túrapontokról, helyszínekről rövid (max. 800 karakter) szöveges információ arról, hogy melyik pont miért érdekes, hogyan illeszkedik a túra egészébe, esetleg részesült-e NKA támogatásban korábban.

8. A túrapontok helyszínéről 1-2 publikálható fotó.(min. 600 kb – max. 1,5 mbyte)

 

További technikai információk:

A túra tetszőleges számú állomásból állhat. A pontgyűjtő játékhoz meg kell adni, hogy az egyes állomások mennyi pontot érnek. Egy túra összpontszáma 25, ezt kell elosztani az egyes helyszínek között. A játékosok a 25 pontok különböző túrák során is összegyűjthetik.

A túrapontok praktikus okokból lehetőleg intézményen, épületen belüli pontok, mert ezeken a pontokon ki kell majd helyezni egy-egy azonosító kódot, és az is cél, hogy a túrázók betérjenek a helyszínekre.

A túrapontokat a www.oszifesztival.hu oldalon lévő információk, illetve a MOKK által kifejlesztetett mobilapplikáció segítségével követik a játékosok. Az egyes helyszíneken egyedi QR kódokat kell kihelyezni, amivel beazonosítják az applikáció segítségével az adott állomást és a pontszámát. Ha a játékosok nem az applikációval vesznek részt a játékban, akkor a Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzetbe lévő pontgyűjtő lapra írják fel a  betűk és számok kombinációjából álló kódokat és küldik vissza postai úton a MOKK-nak.

A túrákat szervező intézmények kinyomtatják a MOKK által készített és online letölthető, NKA 25 arculati elemekkel ellátott plakátsablonra a túrapontok nevét és a MOKK által megküldött QR kódját ill. a MOKK által betűk és számok kombinációjából generált egyéni kódját, majd a plakátokat kihelyezik a túra által érintett örökség pontokon. Az egyes túrapontokon biztosítani kell a kódok látható helyen való kilhelyezését.

 

További információ:

 

Vörös Mónika

rendezvényszervező

Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátor

+36 30 272 0234

voros.monika.mokk@gmail.com

 

Várjuk jelentkezésüket!

Szentendre, 2018. augusztus 29.

 

Üdvözlettel:

 

Nagy Magdolna                                                                Dr. Cseri Miklós

mb. igazgató                                                                        főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum                                     Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

 

 

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  JAN 21
  hétfő
 
Látható háttér - helyi szakmai nap
  JAN 21
  hétfő
 
Helyi szakmai nap Mezőtúron a múzeumi tehetséggondozásról
  JAN 25
  péntek
 
Megyei szakmai nap a Kubinyi Ferenc Múzeumban
  JAN 26
  szombat
 
A tehetséggondozás lehetőségei a múzeumokban, a köznevelési és közművelődési intézményekben
  JAN 28
  hétfő
 
II. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek
  FEB 04
  hétfő
 
Vas megyei szakmai nap az iskolai közösségi szolgálatról
HKSZCSPSZV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

JANUÁR

19

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi II. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
2018. 11. 08.
Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában
Magyar Múzeumok


2019. 01. 19.
Magyarországi kiállítás is szerepel a Global Fine Art Awards díj közönségszavazásán
2019. 01. 19.
Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész
2019. 01. 19.
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás
2019. 01. 18.
Hamvas Béla napot tart a Műcsarnok
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben