belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hogyan képezzenek a képzők?

Megtartottuk első szakmai felkészítőnket 2017. június 19-én és 20-án a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projektben. A kétnapos szakmai továbbképzés során a projekt keretében megvalósuló további képzésekhez felkért oktatók vehettek részt módszertani és minőségmenedzsment szempontú elméleti és gyakorlati órákon.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik legfőbb célja a két érintett szakterület intézményeinek és szakembereinek felkészítése az új társadalmi-gazdasági kihívásokra a fiatal korosztályok reflektorfénybe helyezésével. Ezeket a fejlesztéseket a múzeumi szakmai képzések mellett a köznevelési rendszeren, tehát az oktatási intézményeken, a pedagógusokon, illetve a leendő pedagógusok érzékenyítésén keresztül visszük véghez.

A fenti célok elérésében fontos szerepet szánunk a projekt múzeumi komponensének keretében induló 10 új, akkreditált képzésnek. Ezek célcsoportját egyrészt a múzeumi szakemberek alkotják, akiket fel kell készíteni a korszerű tanulást biztosító, fejlesztő és támogató jellegű kulturális tevékenységre, illetve a közoktatás intézményeivel és szereplőivel való együttműködésre. Másrészről fontos célcsoport a pedagógusok és pedagógushallgatók köre, akiknek az ismereteit és kompetenciáit bővíteni kívánjuk annak érdekében, hogy a múzeumi szolgáltatásokat a tanrendjükbe beépítsék, és tudatosan forduljanak a kulturális intézmények közoktatást támogató lehetőségei felé.

Külön képzéseket valósítunk meg – harmadik célcsoportként – a múzeumi koordinátori hálózat tagjai számára, akiket szeretnénk felkészíteni a múzeumok támogatására, hogy azok képesek legyenek a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok kompetenciáinak fejlesztésére az egész életen át tartó tanulást szem előtt tartva. Végül a projekt során kidolgozunk egy új képzési módszertant is, melynek „mintaképzéseként” a moduláris rendszerben felépülő „Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában” képzés szolgál majd.

Ezeket megalapozva tartottuk meg „Az EFOP 3.3.3. projekt képzésein oktatók felkészítő képzése” kurzust, ami – ahogyan az a címből is kiderül – azoknak a szakembereknek nyújtott módszertani segítséget, akik a további képzéseken oktatóként fognak majd részt venni (hasonló képzésre további négy alkalommal kerül majd sor). A kapcsolódó tananyag két részből állt: egy online tananyagból, ami előzetes segítséget nyújtott a projekt általános tudnivalóiból, valamint a tantermi tananyagból, melyet gyakorlott felnőttképzési oktatók (Andrikó Katalin és Pogány Judit) segítségével sajátíthattak el a résztvevők.

A két nap során számos gyakorlati foglalkozást tartottak az előadók, melyek használatára ösztönözték is a résztvevőket, de szó esett a motiváció fontosságáról a felnőttképzésben és a kooperatív tanulási módszerekről is. Az egyik modul kifejezetten prezentációs gyakorlatok ismertetésével foglalkozott, interaktív előadásokon és módszertani gyakorlatokon keresztül a kiscsoportos munkaformák elsajátítására is nagy hangsúlyt fektettünk, Nagy Magdolna, a MOKK megbízott igazgatója, egyben a projekt projektmenedzsere pedig a MOKK által a képzésekben a gyakorlatban is használat minőségbiztosítási módszereket mutatta be.

A projekt keretében induló képzéseinket folyamatosan töltjük fel a honlapunkra. A pedagógusoknak és múzeumi szakembereknek szóló képzéseink ingyenesen elvégezhetők, a jelentkezésüket a mokk.skanzen@sznm.hu e-mail címre várjuk!

Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória

Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória
Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória
Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória
Fotók: Sztankovszky Varsány és Zádor Viktória

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben