belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

14

SZEPTEMBER

VASÁRNAP

15

SZEPTEMBER

HÉTFŐ

16

SZEPTEMBER

KEDD

17

SZEPTEMBER

SZERDA

18

SZEPTEMBER

CSÜTÖRTÖK

19

SZEPTEMBER

PÉNTEK

20

SZEPTEMBER

SZOMBAT

21

SZEPTEMBER

VASÁRNAP

22

SZEPTEMBER

HÉTFŐ

23

SZEPTEMBER

KEDD

24

SZEPTEMBER

Népművészeti műhely a Laczkó Dezső Múzeumban
Népművészeti műhely a Laczkó Dezső Múzeumban

Kategóriák:előadás

Helyszín: Tanulmányi raktár, Veszprém, Török Ignác utca 5.

DÁTUM
JÚNIUS
CSÜTÖRTÖK
27

A Népművészeti Műhely szeretettel várja a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárába a textil- és bútorkutatás iránt érdeklődőket.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Laczkó Dezső Múzeum régóta ápol szakmai kapcsolatokat a veszprémi és a környékbeli megyék népművészeti egyesületeivel. Előadások, raktárlátogatások, szakmai kutatások alkalmával többükkel volt már alkalmunk találkozni, és gazdag néprajzi gyűjteményünk segítségével – igaz, rendkívül mostoha technikai feltételek között ‒ hozzájárulni népi iparművészeti munkájuk gazdagításához.

Ezúttal múzeumunk új lehetőségére szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik – velünk együtt ‒ a dunántúli népművészeti örökség éltetésében vállalnak szerepet.

2010/2011-ben mintegy száz millió forintos beruházás keretében múzeumi raktáraink egy részét tanulmányi raktárrá alakítottuk, amely korszerű körülményeket teremtett a minőségi, akár napokig tartó kutatáshoz is. A néprajzi gyűjtemény tárgyai közül a bútor- és textilanyag tárgyai teljes egészében nyitott, látogatható raktárakba kerültek, de egyéni igény alapján a látogatók számára kialakított kutatóterekben természetesen hozzáférést biztosítunk a pásztorművészeti és a kerámia anyaghoz is. A tárgyakra vonatkozó adatok megismerését kutatói számítógépeken futó adatbázisaink segítik.

Tanulmányi raktárunk előzetes egyeztetés alapján látogatható, mint ahogyan a szakmuzeológus segítségét is előzetes kérés alapján tudjuk biztosítani.

Egyesületük ‒ mint jövőbeni kiemelt partnerünk ‒ számára Népművészeti műhely című rendezvényünkön kívánjuk bemutatni a gyűjtemények megismerésével kapcsolatos új lehetőségeket.

Program

A Laczkó Dezső Múzeum 2011-ben átadott új Tanulmányi raktárát, a kialakítás és rendezés mozzanatait Kákonyi Anna történész és Dohnál Szonja művészettörténész mutatja be.

A Néprajzi Gyűjtemény textilraktárában és bútorraktárában a kutatás lehetőségeiről, valamint a hagyományos Veszprém megyei népművészeti díszítőmotívumokról Mészáros Veronika néprajzos muzeológus tart előadást.

Időpont: 2013. június 27. 13.00 ‒ 16.00

Helyszín: Tanulmányi raktár, Veszprém, Török Ignác utca 5.

Mészáros Veronika
MOKK-megyei koordinátor
mvera@vmmuzeum.hu
Káldy Mária
MOKK-igazgató
dr. Limbacher Gábor
múzeumigazgató