belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Indul a 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Sajtótájékoztató az Emberi Erőforrások Minisztériumában

Budapest, 2018. szeptember 27. - Idén ősszel több, mint 60 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a 2018. október 1-től november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Az EMMI, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2018. szeptember 27-én közös szervezésű sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a 2018. október 1-én kezdődő 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálatára.

Az idei rendezvénysorozat a 2018-ban kialakított koncepcióval és jelmondattal: „Szenzációs örökségünk!”, arra kívánja ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében. Hiszen a múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt összpontosuló tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezik.

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve mellett, ehhez is kapcsolódni kíván. A fesztivál célja, hogy változatos programkínálatával bemutassa, hogy a múzeumok milyen speciális élmények kínálásával tudják generálni az eltérő generációk közötti párbeszédet.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a muzeális intézmények változatos programkínálatukkal hozzájárulnak a minőségi szabadidő családi körben ugyanakkor múzeumi környezetben való eltöltéséhez, valamint a sport és a rekreáció jelentőségét is kiemelte, melyben a fesztivál Kulturális örökségtúrák című tematikája is nagy szerepet játszik. A szülői minták formálása révén a fesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy a programokkal a múzeum sokszínű élményeket nyújtson, a kultúra szeretete a családok életének természetes és szerves részévé váljon.

Dr. Cseri Miklós beszélt róla, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójaként büszkeséggel tölti el, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja ez évi koncepcióját és programtematikáit kidolgozó Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az NKA támogatásnak köszönhetően immár 12. alkalommal koordinálja a több héten át zajló országos rendezvénysorozatot.

Dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a kulturális programturizmus kapcsolatára hívta fel a figyelmet, valamint meghívást intézett a sajtó képviselői felé, a 2018. október 11-ére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen szervezett soproni sajtótúrára.

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes kitért rá, hogy a rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileumát is ünnepelve, egy kiemelt a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák” című programtematikát is létrehozott, melynek során erősíteni kívánjuk a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és kulturális örökségi helyszínek és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését. A túrák különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is. A program keretében 25 km-es gyalogos és kerékpáros túrákat és 2,5 kilométeres sétákat szerveznek, amelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválja időszakában 2018. október 1. és november 11. között teljesíthetőek.

2018-ben két központi szervezésű országos nagyrendezvényre kerül sor a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Szolnokon, 2018. október 1-én a Damjanich János Múzeummal társszervezésben az Aba-Novák Agóra Művelődési Központban a rendezvénysorozat nyitányaként a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és Kiváló Múzeumpedagógus Díjat. 2018. november 5-6-án a X. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár ad helyet, ahol a „Szenzációs örökség” témakörét járják körül a résztvevők. A konferencia üzenete: Fedezzük fel (újra) a múzeumi terekben saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy a közönség, köztük a kamaszok számára is vonzóak, szenzációsak legyenek.

A rendezvénysorozat keretében megrendezésre kerülő közönség- és szakmai programok idén tizenegy tematika köré csoportosulnak. A fesztivál kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a tizenévesek, a pedagógusok, a diákok, és legfőképpen a családok, akiknek a tematikák közül több is kínál izgalmas programokat.

A Múzeumi szünetelő az elmúlt évek jól bevált gyakorlata szerint, hasznos és aktív időtöltést kínál (napközis táborokat, családi napokat) a családoknak, diákoknak.

A Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája elsősorban a pedagógusoknak szól. Célja, hogy minél jobban megismerjék a múzeumok adta lehetőségeket, és arra kívánja ösztönözni őket, hogy az iskolán kívül is használják ezt az ismeretátadási formát.

Az Óvodapedagógusok Napja az óvodapedagógusoknak nyújt lehetőséget a múzeumi programokba való bekapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre.

Az Irodalmi találkozások a múzeumban című új fesztiváltematika keretén a múzeumok az irodalommal újszerű kölcsönhatásba lépve kínálnak érdekes programokat.

Nagyon népszerű a Pincétől a padlásig tematika, az ehhez kapcsolódó programokon a múzeumi kulisszák mögé lehet majd bepillantani.

Az Utazó Múzeum keretében a muzeális intézmények munkatársai kilépnek az intézmények falain kívülre, hogy még inkább ráirányítsák önmagukra a figyelmet. Csere- vagy vándorkiállítások szervezésével, közterületekre kitelepülő programokkal, szabadtéri kiállításokkal lepik meg a járókelőket, Bőröndmúzeum programjaikkal oktatási intézményeket is felkeresnek.

Mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által gyakorolt régi mesterségek élednek újjá a Mesterek és alkotók tematika keretében szervezett programok és kiállítások jóvoltából, és kortárs alkotók műhelytitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők.

Rendhagyó városnéző séták, biciklis túrák, irodalmi emléktúrák várják a vállalkozó szelleműeket a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika keretében.

A 16+ Múzeumi találkozások – Társas színtér tematika az ifjúságnak, ezen belül is elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek kínál olyan programokat, amelyeken a résztvevők interaktív módon oldhatnak meg feladványokat, vagy szokatlan módon ismerhetnek meg társas játékokat elfoglaltságokat.

A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kiállítás-megnyitók, közönség találkozók, szakmai előadássorozatok, jeles napokhoz kötődő rendezvények vagy játékos családi délutánok várják a közönséget.

Az idei fesztiválból sem maradnak ki a Szakmai programok, amelyeknek egy része a rendezvénysorozat fő üzenetéhez – „Az ajtó nyitva áll!” − kapcsolódik, másik része pedig egyéb sajátos témákat középpontba helyező programokkal várja a szakma- vagy társszakmabeli érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának eseményei és helyszínei az MTA SZTAKI által készített EVENT@HAND MOF ingyenes és offline mobil alkalmazásban is elérhetők lesznek, ráadásul az idei évben az applikáció a Kulturális örökségtúrákhoz is kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!” mottójú játékkal, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet középső lapja) segítségével.

További információ:

Balogh Enikő

Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátor

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

+36 70 682 54 90

e-mail: balogh.eniko@skanzen.hu

www.oszifesztival.hu


Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

25

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben