belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Pribay Borbála és Tóth Veronika Tagállami tapasztalatok, jó gyakorlatok a kultúra területén címmel tartottak előadást és workshopot a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinátori műhelygyakorlatán 2016. május 2-án.

A jeles esemény apropóját többek között az adta, hogy Pribay Borbála javaslatára a MOKK fejlesztése, a hazai múzeumok múzeumpedagógiai kínálatát felhasználóbarát módon kereshetővé tevő adatbázis, a Múzeumi a’la carte képviselte a Mesemúzeum mellett Magyarországot egy kézikönyvben, mely Cultural Awareness and Expression Handbook címmel jelent meg 2016 tavaszán és 22 uniós tagország 43 kulturális jó gyakorlatát vonultatja fel. A kiadvány arról szól, hogy a különféle kulturális intézmények miként tudják legeredményesebben fejleszteni a kulturális tudatosság és kifejezőkészség kulcskompetenciáját gyermek-és felnőttkorban.

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

A kiadványhoz kapcsolódó szakmai munka tágabb kontextusát Tóth Veronika mutatta be, amikor az Open Method of Coordination (OMC), azaz a Nyitott Koordinációs Módszer keretében működő kulturális tematikájú nemzetközi munkacsoportok (pl. Kulturális tudatosság és kifejezőkészség, Kultúrák közötti párbeszéd – különös tekintettel a kulturális intézményekre) munkájáról számolt be.

Előadásában hangsúlyozta, hogy az OMC keretén belül soft-law (jogi szempontból nem kötelező erejű) intézkedések – iránymutatások, indikátorok és az összehasonlíthatóságot lehetővé tevő benchmarkok – révén törekednek a tagállamok egymás ösztönzésére, az összefogás erősítésére és a nemzeti szakpolitikák közös irányba terelésére, és ezáltal a közös uniós célok megvalósítására. A befogadó és az elérhető/hozzáférhető kultúrát, a kulturális sokszínűséget és párbeszédet, a kulturális és kreatív iparágakat, továbbá a szakértelem mobilitását elősegítő tagállami kezdeményezések, jó gyakorlatok összegyűjtése is feladataik közé tartozik.

Az előadó a kulturális sokszínűséggel és párbeszéddel foglalkozó OMC munkacsoport eredményeinek ismertetésekor a változásban lévő európai színtéren működő kulturális intézmények megnövekedett szerepére, társadalom meg- ill. összetartó erejére hívta fel a hazai muzeális intézményekben különböző posztokon dolgozó múzeumi koordinátorok figyelmét. Az uniós célok elérését segítő sikerfaktorok között kerültek megemlítésre a kulturális intézmények hosszú távú stratégiája mellett az intézményen belüli sokszínűség és párbeszéd, az interkulturális kompetenciák fejlesztése, az intézmények nyitása a kiemelt célcsoportokon túl a társadalom egésze, így a kultúrából kimaradók felé is. Mindennek pedig elengedhetetlen összetevője a munkatársak továbbképzése, érzékenyítése, és a lokális társadalommal összekötő közösségi színtéren aktív közvetítők megtalálása.

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

Pribay Borbála

A szakmai esemény lezárását Pribay Borbála érzékletes workshopja jelentette, melynek során a koordinátorok kisebb csoportokban ismerhettek meg néhányat a Cultural Awareness and Expression Handbook c. kiadványban szereplő nemzetközi jó gyakorlatok közül, és megvitathatták, hogy eddigi szakmai tapasztalataik alapján a hazai múzeumi színtéren mely megoldások lennének adaptálhatóak.

Az OMC-ről ide kattintva érhető el bővebb információ.


A kiadvány angol nyelvű kivonata itt érhető el.

OMC-CulturalAwareness-Annex-160304.pdf

Magyarul pedig ezen a linken:

Cultural_Awareness_and_Expression_Kiemelt_jo_gyakorlatok.pdf

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
  JÚN 04
  kedd
 
Újragondolt múzeum – múzeumi információs nap Sopronban
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

23

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 23.
Chapter I.
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben