belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

IX. Múzeumpedagógiai évnyitó a Bihari Múzeumban

A közel egy évtizedes hagyománynak megfelelően ebben az évben is kitárta kapuit a Bihari Múzeum s invitálta a járás általános iskoláinak igazgatóit és pedagógusait egy közös eszmecserére. Az idei program a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeum okoktatási-képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés című projekt fenntartási időszakában valósult meg.

Kapornai Judit a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója bevezető előadásában felidézte a tankerület és a Bihari Múzeum több éves kitűnő munkakapcsolatát. Annak idején a múzeum TÁMOP-os projektjének keretében indult a közös munka és a minden tanév eleji találkozások sorozata. Azóta átalakult a közoktatási rendszer is, s mára eljutottunk odáig, hogy a berettyó-újfalui tankerület 4 járásának 4 múzeumában a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ két megyei múzeumi koordinátorával (Kállai Irén, Korompainé Mocsnik Marianna) közösen szervezte meg 4 múzeumpedagógiai évnyitót, 19-én délelőtt Létavértesen, délután Ebesen, 20-án délelőtt Püspökladányban és délután Berettyóújfaluban. Már a múlt tanév végére sikerült elérni, hogy a tankerület 4000 diákja jutott el múzeumpedagógiai foglalkozásokra. A pedagógusok tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a tankerület által anyagilag is támogatott múzeumlátogatások és az iskolai környezetben a muzeológusok által tartott foglalkozások népszerűek és hasznosak voltak az oktatásban.

Az új tanévben ismét lehetőséget kapnak a tankerülethez tartozó 4 járás iskolái, illetve 4000 diákjuk, hogy BTK által finanszírozott foglalkozásokat immáron több múzeumban, gyűjteményben, kiállítóhelyen igénybe vegyék, ezzel is népszerűsítve a muzeális intézmények kínálatát. Kállai Irén megyei múzeumi koordinátor előadásában felhívta a pedagógusok figyelmét az akkreditált képzésekre, amelyek segítséget nyújtanak az érdeklődő pedagógusoknak a múzeumi anyagok megismeréséhez, tanórai hasznosításához, tanórán kívüli oktatási lehetőségek megszervezéséhez.

Kiemelte a MOKK pedagógusok számára is hasznos honlapját, s az azon belül működő Múzeumi a’la carte felületet. Kiemelte, hogy országosan is egyedülálló és példamutató az a szoros együttműködés, kapcsolat és az az anyagi támogatás, amely a Berettyóújfalui Tankerületi Központ és a berettyóújfalui és a szomszédos járások múzeumai között az utóbbi időben kialakult.

Ezt követően a hagyományoknak megfelelően került sor ünnepélyes keretek között a „Bihari Múzeumért” díj átadására, amellyel a legaktívabb múzeumlátogató pedagógusnak köszöni meg a múzeumunk a munkáját. A díjat idén Motkóné Szabó Csilla a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája történelem– könyvtár szakos pedagógusa kapta.

A Bihari Múzeum ezúttal is gazdag ajánlattal várta a 27 intézményből érkező pedagógusokat, amelyet Korompainé Mocsnik Marianna múzeumvezető ismertetett és egyúttal felhívta a pedagógusok figyelmét a közelgő Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaira is, amelyek újabb lehetőségeket tartogatnak az iskolák számára.

Ezt követően Szémánné Veres Gabriella irodalmi muzeológus bemutatta a múzeum Arany János születésének 200. évfordulójára készült új időszaki kiállítását és múzeumpedagógiai füzetét.

Végül mindenki megismerhette a Karacs Ferenc Múzeum (Püspökladány), Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény (Létavértes), Gazdaház (Hajdúszoboszló), Helytörténeti Gyűjtemény (Hajdúsámson), Széchényi Ferenc Tájmúzeum (Ebes), Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye (Nagyrábé) szórólapjait, múzeumpedagógiai kínálatát is.

Kállai Irén megyei múzeumi koordinátor

forrás: Bihari Hírlap A Berettyó Kulturális Központ Médiacsoport kiadványa | XXVII. évfolyam 9. szám | 2017. október

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

24

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben