belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kalandra fel! Múzeumi élmény középiskolásoknak

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai között évek óta ott szerepel a 16+ korosztályt megszólító tematika, de nem könnyű feladat a múzeumnak a korosztály érdeklődédét felkeltő rendezvényt szervezniük.

2015-ben megváltoztattuk a tematika elnevezését, (16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban), és hogy segítséget nyújtsunk a múzeumoknak, készítettünk egy középiskolások körében is sikeres múzeumi programokból álló összeállítást gondolatébresztőnek.

A tavalyi rendezvényen néhány múzeum már szervezett olyan programot, melyen a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő kaland-kereső, rejtvényfejtős játékot vették alapul - ilyen volt a Ferenczy Múzeum rendezvénye is. Ők egy különleges és izgalmas játékot ajánlottak a családoknak, amelyben a csapatok közösen, teremről teremre haladva oldották meg a kiállítással kapcsolatos feladatokat. Minden csapat számára, amelyik sikeresen megfejette az adott terem feladványait és megtalálta az elrejtett tárgyakat, kinyílt a szobaajtó, átléphettek a következő terembe és folytathatták a feladatok megoldását. A program abszolút sikernek bizonyult, hiszen a közös, család- és csapatépítő jellegű játék a kiállítás megismerésének egy egészen újszerű módját tette lehetővé.

A Kemenes Vulkánpark a "para-parkok" mintájára egy kalandos pályává alakította át az épületet. A játékra jelentkezőket kábelkötegelővel kötözték össze, hogy aztán a kiállításhoz kapcsolódó, logikát megmozgató feladatok megoldásával kiszabadulhassanak.

A Magyar Nemzeti Múzeum kínálatában is szerepelt hasonló játék: a Kincskereső családi nap keretében a résztvevők egy kézhez kapott térkép alapján az állandó kiállításokban kereshették a kincseket. A kaland során állomásról állomásra – felfedezve a múzeum kincseit, megoldva a rejtélyeket – juthattak el a mesés kincshez, a kincses ládához és megkaphatták a benne rejlő meglepetés-ajándékot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényein kívül is akadnak olyan programok, melyek nem mindennapi módon, a kreativitás, logikát középpontba helyezve igyekeznek bevonni a látogatókat a kiállítás megismerésébe.
A Soproni Múzeum már évekkel ezelőtt elindította „A zene fogságában – Szabadulj ki a Liszt Szalonból!” című szabadulós kalandjátékát, melynek célja, hogy a minimum két, maximum hat fős csapatok, baráti társaságok a különböző feladványok (lakatfeltörés, számzár fejtés, rejtett tárgyak és a zeneszerző titkainak felkutatása) segítségével egy órán belül kijussanak a Liszt Ferencről elnevezett szalonból.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum két interaktív játékkal is várja az érdeklődőket. Az egyik programon lehetőség van eljátszani a polgári védelmi protokollt, melyet atomcsapás esetén kellett a személyzetnek végrehajtania a kórházban. A szakmai alapismertető után a résztvevőknek a 40 évvel ezelőtti infrastruktúrában túlélési stratégiát kell egyeztetni, megszervezni a következő 72 óra tennivalóit, gondoskodni a csapat elhelyezéséről, élelmezéséről, majd a várható helyzetekre felkészülni. Másik programjuk egy kémjáték, mely során a játékosok bepillantást nyerhetnek a kémek rejtélyekkel teli, izgalmas világába. A csapatoknak először egy kiképzésen kell részt venniük, ahol a kémkedéshez elengedhetetlen tudásra és képességekre tehetnek szert, ezután pedig kapnak egy küldetést. A játékot az a csapat nyeri, amelyik a játék során a legtöbb gyémántot szerzi és sikeresen kirakja a feladatok teljesítésért járó alaprajzrészletet.

A Nagytétényi Kastélymúzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai között szintén szerepel olyan múzeumi óra, mely a történelem élményszerű feldolgozását helyezi előtérbe. A középiskolás diákok a 18-19. század történelmét élményszerűen feldolgozhatják fel, így bővítve az iskolában szerzett történelmi, kultúrtörténeti, és irodalmi ismereteiket. A diákok egy izgalmas detektív történet szereplőiként végigjárhatják a 18-19. század bútorait bemutató kiállítás termeit, miközben nemcsak a korabeli történelmi múlt eseményei tárulnak fel, hanem az adott korra jellemző bútorok elmés szerkezetei, titkos fiókjai is.

Reméljük, sikerült kedvet csinálni a 16+ programok szervezéséhez, és ötleteket adni a "régi-új" őszi fesztiválos tematikához!

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

18

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 18.
Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása Kolozsváron
2019. 08. 18.
DNS-teszt helyett: művészi installáció családi fotóalbumból
2019. 08. 17.
Mindent a Rákócziakról Sárospatakon
2019. 08. 16.
Autózás, szórakoztatás, látvány: élményközpontú brand-múzeumok
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben