belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának témakörei 2013-ban

2013-ban hét központi témát ajánlunk, melyhez kapcsolódhatnak a múzeumok.

1. Kiemelt program

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája

A múzeumok első alkalommal kínálnak komoly témákat, beszélgetéseket, könnyed formában, éjszakába nyúló időben a tanároknak, országszerte ugyanazon a napon, 2013. október 11-én Magyarország számos településének múzeumában. A program lehetőséget biztosít arra is, hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekintsenek a színfalak mögé. Célunk, hogy a múzeum kiállításainak, a munkatársak tevékenységének, múzeumi programjainak, a műhelytitkoknak „bennfentes”-ként történő megismerése inspiráló legyen számukra. A programot kedvcsinálónak szánjuk az oktatási szakemberek számára, és szeretnénk, ha közülük mind többen jönnének vissza diákjaikkal együtt, mert: „ide visszatérni érdemes!”

2. Tematikus közönségprogramok

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

A 2008-ban indított tematikus múzeumi programajánlatunk igazi telitalálat volt, hiszen azóta is stabilan tartja népszerűségét. A múzeumok szívesen tesznek eleget annak, hogy megnyissák a látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, hogy ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, egyedi tárgyakkal, rejtélyes, akár hihetetlen történetekkel ismerkedhessenek a kalandvágyó látogatók, ebben a meg nem ismételhető időben. Szeretnénk felkínálni a múzeumoknak, hogy megtartva, megőrizve újítsák meg, frissítsék fel ezt a programot, hiszen a látogatók szeretnek belesni a kulisszák mögé. A program akkor éri el célját, ha a látogatók ezentúl nem csupán kiállítási helyszínként gondolnak a múzeumokra, hanem észreveszik azt a mögöttes tudást, amelyek a múzeumok legfőbb értéke, erénye.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! Kulturális tereink másként

Rendhagyó múzeumi felfedező túra, a múzeum közelebbi és távolabbi környezetében. A program kilép a múzeum zárt falai közül, segítségével egy-egy település vagy városrész kulturális, épített és természeti értékeire hívják fel a múzeumi szakemberek a résztvevők figyelmét. Október 6. az Építészet Világnapja alkalmából rendhagyó városnéző túrát szerveznek a múzeumok. A program célja, hogy a múzeumok a helyi közösségi életben vállalt szerepét erősítse, közelebb kerüljön a célközönségéhez azáltal, hogy rövid, közös kirándulásokat szervez a múzeum környezetében található építészeti gyöngyszemek felfedezésére.

Múzeumok délidőben – kultúrmorzsa, kultúr-korty, kulturális terefere

Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas, beszélgetős múzeumi program, könnyed stílusban – ebéd helyett, előtt, alatt és után.

A múzeumok a vonzáskörzetükben található cégek dolgozóinak, környékben lakó nyugdíjasoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak, egyetemi hallgatóknak, ebédidőben rövid, 20-30 perces mini programot szerveznek. A program célcsoporttól függően változhat: lehet egy rövid tárlatvezetés, lehet egy érdekes kiállítási tárgy bemutatása, lehet egy kulisszatitok felfedése. A program célja, hogy a múzeum és közvetlen környezete között megtörténjen a kapcsolatfelvétel. A program akkor éri el célját, ha a kapcsolatfelvétel később párbeszéddé alakul, és a múzeum folyamatosan szerepet tud vállalni az adott közösség életében éppúgy, ahogy az adott közösség a múzeum életében.

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt

A múzeumi látogatók között kevés a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály, ezért szeretnénk, ha a múzeumok nagyobb figyelmet fordítanának rájuk, ha számukra külön programot szerveznének. A programsorozatban péntek délutánonként olyan események színterévé válhat a múzeum, ahol a fiatalok jól érzik magukat. A program célja, hogy a fiatalok a múzeumra ne kötelező iskolai programként, hanem alternatív kulturális szórakozási helyként gondoljanak. A program akkor éri el célját, ha a fiatalabb korosztályt meg tudja mozgatni: akár önkéntesként, akár látogatóként.

Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás

2000-ben indult el világhódító útjára Angliából a „Big Draw”, azaz a „Nagy Rajzolás” októberi rendezvénysorozat, melynek kiemelkedő eseménye az idén október 5-ére eső „Big Draw” Nap. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a nemzetközi akcióhoz, mely azóta beépült a programsorozatba. 2013-ban is az a törekvésünk, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályt lehessen bevonni az egy hónapig tartó kezdeményezésbe, hiszen a Nagy Rajzolás együttes élménye remek közösségteremtő, ami generációkat kapcsolhat össze.

Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a művészetek, a tudomány, a dizájn, a környezet és a múzeumok világához, de a Nagy Rajzolás idei központi témájához igazodva is lehet rendezvényt szervezni, és a Jövő, a Holnap világát megrajzolni. A „Rajzold meg a holnapot!" címet viselő 2013-as akcióhoz, melyről bővebben itt lehet olvasni, nemzetközi verseny is kapcsolódik . Külön büszkeségünk, hogy a 2009-es év Nagy Rajzolásának elismerő diplomáját, a MŐF felhívására jelentkezett Kecskeméti Kulturális Központnak ítélték meg.

Tárgydoktor rendel!

Eltörött a nagymama kedvenc csészéje, szú rágja a kisszéket, penészfolt éktelenkedik a nagypapa diplomáján, moly támadta meg a hímzett párnát. Mit tegyünk? Keressük fel a legközelebbi tárgydoktor rendelőt a múzeumban, hogy kivesézze a problémát, diagnosztizálja és orvosolja a bajt. A program keretében a múzeumi tárgyak más megvilágításban kerülnek a látogatók elé, mint ahogy azt eddig megszokták. Lehetőség nyílik a tárgyak belsejébe betekinteni, éppúgy, mint megismerni a tárgyak „lelkét”. A program célja többszörös. Egyrészt közreműködőként megszólítunk vele olyan középiskolai diákokat, egyetemi hallgatókat, akik művészeti vonalon tanulnak. Másrészt tanítási szándékkal bemutatjuk a látogatóknak, hogy mi minden van egy tárgy mögött: minél többet tudunk valamiről, annál nagyobb nyomot hagy bennünk. Nem utolsó sorban tanácsokat kapnak személyes tárgyaik megóvására. A program akkor éri el célját, ha a közreműködő diákok egy része aktív múzeumlátogatóvá válik, másrészt a látogatók megtanulják a tárgyakat szélesebb összefüggésekben látni, ezáltal másként fognak egy kiállítást megtekinteni, megérteni.

3. Szakmai programok, konferenciák

A legtöbb múzeumban októberben szakmai nagyüzem van. Gyakran ilyenkor szervezik a szakmai találkozókat, konferenciáikat, információs napokat, múzeumpedagógiai műhelygyakorlatokat.

Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

2003-ban szorgalmazta először az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó megszervezését a kulturális tárca Közgyűjteményi Főosztálya, mely 2006 óta a Fesztivál nyitórendezvénye lett. A program fontos tartalmi eleme egy szakmai konferencia, melyet nagyszámban látogatnak a múzeumi szakemberek és pedagógusok.

Az esemény helyszíne minden esetben egy kiemelkedő múzeumpedagógiai tevékenységet folytató múzeum volt, amely rendelkezik a 200-250 fő befogadására alkalmas teremmel, megfelelő infrastruktúrával és az ország bármely pontjáról könnyen megközelíthető. Célunk, hogy a fogadó intézmény a megelőző években jelentős múzeumpedagógiai és közönségfogadási eredményeket elért múzeum legyen. Szeretnénk, hogy a múzeum alkalmat biztosítson e tevékenység élő bemutatására is. 2013-ban a Magyar Nemzeti Múzeum vállalta, hogy helyszíne legyen az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitónak.

Az eseményhez kapcsolódóan a MOKK Múzeumi Koordinátori Hálózatának hathatós szervező munkája révén a rendezvénysorozat az utóbbi években jelentősen bővült a megyei, regionális és helyi múzeumpedagógiai évnyitókkal. A műfaj jellegzetességéből adódóan ezek elsősorban a múzeumok szolgáltatási, pedagógiai kínálatát hivatottak eljuttatni a pedagógusok, közművelődési szakemberek számára.

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

22

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 22.
Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
2019. 08. 21.
Különleges domborművekre bukkantak perui régészek
2019. 08. 21.
Interjú Népessy Noémivel, a BTM új főigazgatójával
2019. 08. 21.
Interjú Népessy Noémivel, a BTM új főigazgatójával
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben