belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kismúzeumok sokféle szerepben - beszámoló a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának konferenciájáról

A Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának képviselőit és tagjait látta vendégül a Marcali Múzeum 2017. október 5-én. A házigazdák a szakmai konferencia szervezőiként a Tudományos intézmény vagy szolgáltató közösségi tér? „Kis”múzeumok sokféle szerepben címet jelölték meg a nap témájaként.

Több mint egy évtizede a tagozat őszi találkozójának keretében kerül átadásra a Poroszlai Ildikó-díj is, amit évente ítélnek oda egy-egy olyan múzeumnak, amely muzeológiai munkáját hosszabb ideje magas színvonalon végzi. 2016-ban a felterjesztett 6 intézmény közül a bíráló bizottság a Marcali Múzeumnak adta ezt a rangos szakmai kitüntetést, ezzel elnyerve a következő évi konferencia szervezésének jogát is.

A nagy érdeklődéssel kísért idei múzeumi rendezvényen házigazdaként elsőként Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója és Dr. Sütő László, Marcali város polgármestere köszöntötte a megjelent múzeumi szakembereket, majd Dr. Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez.

A köszöntők után az idei év díjazottjaként, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum képviseletében Dr. Pusztai Gabriella, mint a többfunkciós kulturális intézmény igazgatója, Wenner-Várkonyi Attila polgármester és Hegedűs Krisztián múzeumigazgató vette át a Poroszlai Ildikó-emlékplakettet. A rangos kitüntetést Hortiné Dr. Bathó Edit, a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának elnöke, Dr. Vicze Magdolna, a százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park igazgatója, a Kismúzeumi Tagozat elnökségi tagja, Dr. Deme Péter elnök és Poroszlai Ildikó családjának képviseletében Dr. Pálóczi Horváth András professzor úr adta át.

A díjátadót követően szakmai előadások következtek. Vitaindítóként Vidák Tünde múzeumigazgatót hallhatták, majd Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, Dr. Vicze Magdolna igazgató és Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója következett. A muzeológusok után múzeumpedagógiai szempontból kapcsolódott a témához Samuné Bogyó Hajnalka, a Marcali Múzeum múzeumpedagógusa. A szünet után Takács Zoltán, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum és Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatói zárták a prezentációk sorát. Az előadók közül hárman – Kállai Irén, Takács Zoltán és Vidák Tünde – a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által működtetett országos múzeumi koordinátor-hálózat tagjaiként szót ejtettek a MOKK által koordinált "Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás" és "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" kiemelt projektek szerepéről és jelentőségéről.

Az előadásokban felvetődött kérdésekre Dr. Deme Péter moderálásával több felszólalás érkezett, amely nyomán tartalmas és igen hasznos szakmai beszélgetés alakult ki.

Az ebéd utáni programban Vidák Tünde igazgató vezetésével a vendégek végigjárták a Marcali Múzeum kiállítótereit és a muzeológiai munka belső színhelyeit is.

A késő délutánig tartó rendezvény a Marcali Múzeum számára rendkívül sikeres volt, szakmai elismeréseket és felkéréseket hozott. Büszkék rá, hogy városukban láthatták vendégül az országos eseményt.

Írta: Samuné Bogyó Hajnalka – Vidák Tünde

Fotó: Sabján Veronika

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

25

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben