belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZERDA

15

MÁJUS

CSÜTÖRTÖK

16

MÁJUS

PÉNTEK

17

MÁJUS

SZOMBAT

18

MÁJUS

VASÁRNAP

19

MÁJUS

HÉTFŐ

20

MÁJUS

KEDD

21

MÁJUS

SZERDA

22

MÁJUS

CSÜTÖRTÖK

23

MÁJUS

PÉNTEK

24

MÁJUS

SZOMBAT

25

MÁJUS

Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban

Kategóriák:konferencia

Helyszín: Budapest

Regisztráció:a regisztrációs időszak végetért!

DÁTUM
OKTÓBER
PÉNTEK
19

A Pulszky Társaság által szervezett konferencia célja, hogy áttekintse a stratégiai alapú gyűjteménymenedzsmentben rejlő lehetőségeket, továbbá megvizsgálja egy ilyen stratégiába hogyan integrálható a közösségi részvétel, a közösségek bevonására (is) építő múzeumi működés.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Pulszky Társaság

Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban

címmel szervez konferenciát 2018. október 19-én Budapesten.

Időpont: 2018. október 19. péntek, 10:00 –15:50

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Az 1970-es évek óta Magyarországon – ahogy egész Európában – egyre kevésbé csak tudományos intézményekként tekintenek a múzeumokra. A múzeumok társadalmiasítása immár több évtizedes program egész Európában, amelynek keretében időről-időre más-más hangsúlyok kerülnek előtérbe. Magyarországon az elmúlt évtizedben a múzeumok oktatási szerepének fejlesztésében sikerült jelentős eredményeket elérni, újabban pedig már megfogalmazódnak, sőt egy-egy mintaprojekt erejéig a gyakorlatban is érvényesülnek a múzeumok társadalmi integrációt támogató vagy éppen egészségügyi (mentálhigiénés) funkciói, illetve a részvétel és együttműködés különböző formái is.

Mindezek a változások és kezdeményezések mellett továbbra is megkérdőjelezhetetlennek tartjuk, hogy a múzeum szíve, motorja – ha úgy tetszik a termékfejlesztő részlege – a gyűjtemény, amelyet tudományos szempontok szerint gyarapítunk és dolgozunk fel, hogy aztán ezek eredményeire építve tervezzük és valósítsuk meg rendezvényeinket, szolgáltatásainkat, mindazt, amit a gyűjtemények társadalmi hasznosításának nevezünk. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy a múzeumok megváltozott (és folyamatosan változó) szerepfelfogása mentén nem kell-e újragondolnunk a gyűjtemény célját, szerepét, fejlesztésének kérdéseit és lehetséges útjait.

A múzeumi tevékenység súlypontjaitól függően egy stratégiai alapon működő múzeumban felmerülhet, hogy az oktatási programokhoz jelentős számú demonstrációs eszközre – akár eredeti tárgyra – van szükség, ami a duplumok, hands-on tárgyak tudatos gyűjtésére sarkalhat minket.

Egy olyan múzeum, amely valamilyen helyi vagy választott közösségi identitás megőrzését tekinti stratégiai feladatának megelégedhet-e a tárgyak gyűjtésével, vagy kiterjesztheti-e figyelmét a többnyire írásban vagy szóban őrzött személyes emlékezetre és egyéni történetekre, amelyek gyűjtése viszont a múzeumban megszokottól gyakran eltérő eszközöket és módszereket igényel?

És – ha másért nem, erőforrásaink korlátozottságát figyelembe véve – felvethető a kérdés, be lehet-e vonni a gyűjtemény fejlesztésébe a helyi közösségeket, lehetséges-e és meddig az ezzel kapcsolatos döntések társadalmiasítása, vagy éppen a tudományos feladatnak tekintett tárgyleírások, meghatározások laikus (közösségi) kézbe adása?

Lehetséges-e, hogy a közösségi részvételt és együttműködést a gyűjteménymenedzsment más területeire, például az állományvédelemre is kiterjesszük?

A konferencia fentieknek megfelelően két panelből épül fel. Egyrészt a gyűjteménymenedzsment kérdéseit stratégiai nézőpontból járjuk körbe. Országos múzeumok példáin megvizsgáljuk, milyen területekre érdemes/kell kiterjednie a gyűjteményi stratégiának? Mik a feltételei annak, hogy a gyűjtemény fejlesztése valóban az intézményi célokat szolgálja? A második részben pedig a közösségi részvételre építő gyűjteményfejlesztés elméleti alapjait és különböző típusú múzeumok jó gyakorlatai segítségével megvalósításának lehetőségeit mutatjuk be. A második rész két műhelymunkával egészül majd ki, melyeken gyakorlatokkal segítjük a közösségekkel való együttműködés módszertanának elsajátítását.

Program

10:00-10:10: Köszöntők

Pröhle Gergely, főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum

Dr. Deme Péter elnök, Pulszky Társaság

Plenáris előadások: Gyűjteményi stratégia

Moderátor: Dr. Mészáros Balázs, projektmenedzser, Magyar Nemzeti Múzeum

10:10-10:40: Dr. Kalla Zsuzsa, gyűjteményi igazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum: “Ez bejött!” – Organikus növekedés és önreprezentáció

10:40-11:10: Németh Szandra, nyilvántartási osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum: Gyűjteménymenedzsment a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

11:10-11:40: Dr. Arapovics Mária: Múzeum és közösség stratégiai megközelítésben

11:40-12:10: Kérdések és vita

12:10-13:10: Ebédszünet

Szekció I. Közösségi múzeum workshop

13:00 – 14:30: Múzeumi közösségfejlesztés workshop: vezeti: Dr. Arapovics Mária

A résztvevők száma max. 20 fő.

Szekció II. Fényképgyűjtemények feldolgozása közösségi részvétellel

moderátor: Dr. Fisli Éva, történész-szakmuzeulógus, Magyar Nemzeti Múzeum

13:10-13:30: Fazekasné Dr. Toma Katalin, BFL főosztályvezető-helyettes, intézményi titkár: TOPOTÉKA – az otthon őrzött emlékek internetes tárháza

13:30-13:50: Török Péter, történész muzeológus, Bihari Múzeum: TOPOTÉKA Berettyóújfalun

13:50-14:10: Ringer István, igazgató, PIM Kazinczy Múzeum: Fényképgyűjtemény gyarapítása a helyi közösség bevonásával

14:10-14:30: Kérdések és vita

Szekció III.: Gyűjtés és kiállítás közösségi részvétellel

13:10-13:30: Medgyesi Konstantin, történész-muzeológus, Móra Ferenc Múzeum: Oral History Gyűjtemény a Móra Ferenc Múzeumban

13:30-13:50: Vidák Tünde, igazgató, Marcali Múzeum: közösségi gyűjtés és kiállítások a Marcali Múzeum szervezésében

13:50-14:10: Rózsa Zoltán, igazgató, Nagy Gyula Területi Múzeum: Közösségi régészet – gyűjtés és feldolgozás

14:10-14:30: Kérdések és vita

14:30-14:50: Szünet

14:50-15:50: Záró beszélgetés a szekciókban végzett munkáról

A konferencia résztvevőinek maximális száma: 80 fő.

Jelentkezési határidő 2018. szeptember 30.

Jelentkezni az alábbi elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Jelentkezési lap

A szakmai napon való részvétel díja 4000 Ft. Pulszky-tagoknak a részvételi díjból 20 % kedvezményt biztosítunk, vagyis számukra a részvétel költsége csupán 3200.- Ft.

A részvételi díjat kizárólag banki átutalással lehet fizetni a Pulszky Társaság K & H Bank 10200830-32323599-00000000 számú bankszámlájára történő utalással, a befizetés határideje 2018. október 12. (péntek). A befizetés elmulasztása esetén a részvételt nem tudjuk biztosítani.

További információ: Mészáros Balázs irodavezető, +36 30 251 77 10, info@pulszky.hu.

forrás: http://pulszky.hu/news/gyujtemenymenedzsment-a-kozossegi-muzeumban/