belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

CSÜTÖRTÖK

06

DECEMBER

PÉNTEK

07

DECEMBER

SZOMBAT

08

DECEMBER

VASÁRNAP

09

DECEMBER

HÉTFŐ

10

DECEMBER

KEDD

11

DECEMBER

SZERDA

12

DECEMBER

CSÜTÖRTÖK

13

DECEMBER

PÉNTEK

14

DECEMBER

SZOMBAT

15

DECEMBER

VASÁRNAP

16

DECEMBER

„KORTÁRSÍTÁS 2.0” azaz „CONTEMPORARY? JUST DO IT!”

Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

Regisztráció:a regisztrációs időszak végetért!

DÁTUM
JÚNIUS
KEDD
19

2018. június 19-én szervezzük a sorozat második állomását – immár nemzetközi kitekintéssel. Fontosnak tartjuk, hogy a hazai példákon túl megismerhessük a környező országok megközelítéseit, új inspirációkat kapjuk a Közép-európai intézmények gyakorlataiból.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A konferencia nyelve: a délelőtti plenáris ülés angol és magyar nyelven szinkrontolmáccsal, a délutáni szekcióülése egyike angol nyelvű, kettő magyar nyelvű.

A hallgatóságba várjuk a múzeumpedagógusokat; múzeumpedagógus-hallhatókat; művészettörténészeket/kurátorokat; andragógia-hallgatókat; galériában dolgozókat; művészetpedagógusokat és tanárokat/óvópedagógusokat – mintegy 100-120 fő.

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2016-ban az országban elsőként megrendezte a kortárs művészetek múzeumpedagógiájának konferenciáját, ’KORTÁRSÍTÁS 1.0’ címmel.

A magyarországi, kortárs képzőművészet-közvetítéssel foglalkozó szakemberek többféle intézményi struktúrából érkeztek. Az állami múzeumi keretek között zajló munkán kívül bemutatták a kereskedelmi galériában, a felsőoktatásban, a civil keretek között, illetve az intézményen kívüli művészetközvetítés módszereit is.

A többségében gyakorlati kérdésekre fókuszáló előadások majd mindegyikében kiindulópontként jelent meg a motiváció, a szituációba helyezés, a teret adás kérdésköre.

2018. június 19-én szervezzük a sorozat második állomását – immár nemzetközi kitekintéssel.

Fontosnak tartjuk, hogy a hazai példákon túl megismerhessük a környező országok megközelítéseit, új inspirációkat kapjuk a Közép-európai intézmények gyakorlataiból.

A konferencián a nap első felében 15 perces módszertani előadások a MOTIVÁCIÓ és a TÉRADÁS témakörével foglalkoznak, a délutáni szekciók jógyakorlatokat mutatnak be.

Szekció 1: Nemzetközi gyakorlatok – angol nyelvű program             

Szekció 2: ÓPERENCIÁSOK KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI GYAKORLAT – Németh Ágnes és Máté Beáta képzőművészek vezetésével

Szekció 3: Magyarországi gyakorlatok – magyar nyelvű program

Az előző gyakorlathoz hasonlóan várjuk további múzeumpedagógusok jelentkezését, akik megosztanák gyakorlati tapasztalataikat a résztvevőkkel és a hallgatókkal. Ehhez előzetesen kérjük megküldeni az előadások szinopszisát és saját döntés alapján elfogadjuk és beépítjük a konferencia tematikájába; továbbgondolásra visszaküldjük vagy elutasítjuk. A cél ugyanis mindenképpen az, hogy a konferencia színvonalának megfelelő, csakis a témához (módszertan) kapcsolódó előadásokat építsünk be,

A 2016-ban megszervezett első tanácskozás tapasztalatai megmutatták, hogy a résztvevők – előadók és hallgatók egyaránt – az elméleti előadásokon túl igénylik a gyakorlati feladatokat is, így ezeknek nagyobb teret adunk a délutáni szekciókban.

Éppen ezért biztosítunk lehetőséget azon kollégák számára is, akik a munkájuk gyakorlati foglalkozás keretén belül mutatnák be.

A konferencia szervesen kapcsolódik az Art Capital Kortárs Képzőművészeti Fesztivál kiállításaihoz és a Láthatatlan jelenlét – bevezetés a kortárs művészetbe gyerekeknek – de nem csak nekik címmel megrendezett kiállításunkhoz.

 

Előzetes programterv:

I modul

Előadások külföldi résztvevőkkel (szinkrontolmácsolással!!!)
Szlovák
Cseh
Szerb/Lengyel
Itt általános elveket kérnénk, programtípusokat, miért, kinek, hogyan, legsikeresebbek, nehezen bevezethetők, cél korosztályos, stb.

II. modul – párhuzamos workshopok

A   WORKSHOP – angol nyelvű
Külföldi esettanulmányok – egy-egy program bemutatása
-      4 külföldi (3X20 perc)
-      1-2 magyar (max 40 perc)

B WORKSHOP – magyar nyelven – elsősorban tanároknak, óvodapedagógusoknak
Magyarországi esettanulmányok
-      Szeivolt Katalin, középiskolai tapasztalatok (20 perc)
-      Németh Ágnes Művészetterápia (150 perc)

C WORKSHOP – magyar nyelven – elsősorban múzeumpedagógusoknak
Magyarországi speciális esettanulmányok
-      Ludwig Múzeum – Farkas Rita – mozgássérültek (20 perc)
-      Joó Emese gyerekmúzeum – kizárólag az interpretációs dilemmák (20 perc)
-      Éliás István – MODEM (20 perc)
-      FMC – láthatatlan jelenlét kiállítás dilemmái (20 perc)
-      REÖK programjai – dilemmák (20 perc)

 

Konferencia_felhivas.pdf

Konferencia_felhivas_eng.pdf