belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Ha azt mondjuk: bringóhintózás, beöltözés régi korok viseleteibe, külföldi turisták kalauzolása, gyerekekkel foglalkozás, "facebookozás" - sokkal inkább a szórakozás jut ezekről eszünkbe, mint a múzeumi közösségi szolgálat. Pedig ezek a foglalatosságok mind megtalálhatóak a múzeumok középiskolásoknak ajánlott közösségi szolgálatos feladatai között.

A közösségi szolgálat kifejezést sokan még mindig a különböző egészségügyi, vagy szociális intézményekben elvégzett munkával kapcsolják össze, holott a középiskolások a különböző kulturális létesítményeket, így a múzeumokat is választhatják közösségi szolgálatuk helyszínéül. 

A múzeumok oktatásban betöltött szerepe több szempontból is különleges. A múzeumok azok az intézmények, ahol az összes kulcskompetencia fejleszthető. Nem véletlen, hogy  a múzeumokat tekintik az egyik legfontosabb iskolán kívüli oktatási helyszínnek. Tapasztalatok szerint a múzeumi foglalkozásokon  sokkal felszabadultabban viselkednek a gyerekek, könnyebben elsajátítják a tananyagot, sőt azok a gyerekek is megnyílnak, akik az iskolai órákon visszahúzódóak.   

Múzeumi közösségi szolgátosoknak kínált feladatok

A múzeumok igen változatos tevékenységek ellátására várnak középiskolás diákokat. A közönségkapcsolati feladatok elvégzése, a tárlatvezetés, a digitalizálás, a foglalkozások levezetésének segítése, a marketing tevékenység a legtöbb múzeum kínálatában szerepel. A múzeumi közösségi szolgálat külön hozadéka, hogy egyúttal a diákoknak számos kompetenciájuk fejlesztésére is lehetőségük nyílik.

Több múzeumban tehetik próbára idegen nyelv ismeretüket a diákok. A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum, vagy a budapesti Mezőgazdasági Múzeum idegen nyelvű tárlatvezetésre is felkészíti a diákokat, míg a Soproni Múzeum olyan diákokat keres, akik Sopron utcáit triciklin, vagy bringóhintón bebarangolva szívesen invitálják a turistákat (idegen nyelven is ) a múzeum kiállításainak megtekintésére.

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Kommunikációs készségüket a minden múzeum ajánlatában megtalálható magyar nyelvű tárlatvezetések, vagy információs szolgálat ellátása során fejleszthetik.

Az online kommunikáció felfuttatása néhány múzeumnál a diákokra vár. Például az esztergomi Duna Múzeum közösségi szolgálatosokkal szertené ezt a területet erősíteni,  a szolnoki Damjanich János Múzeum pedig a honlap szerkesztéséhez kér tőlük segítséget.

A szórakozva tanulás élménye vár mindazokra, akik a százhalombattai Matrica Múzeum munkáját segítik. Itt többek között lehetőség nyílik arra, hogy a rendezvények aktív szereplőivé váljanak a diákok: például a viselettörténeti napon különböző történelmi korok ruháiba öltözve munkálkodhatnak.

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Szinte minden múzeum örömmel veszi a segítséget rendezvények lebonyolításánál (pl. Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest,  Blaskovich Múzeum Tápiószele), azonban a Miskolci Galéria ajánlatával kevesen tudnak versenyezni. Az itt közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak rálátása nyílik Miskolc művészeti életének jelentős részére, miközben bekapcsolódhatnak fesztiválok, kiállításmegnyitók szervezésébe.

Minden múzeum bepillantást enged a diákoknak a kulisszatitkaiba. Van, ahol kipróbálhatják magukat restaurátorokként (pl. Székesfehérvár Szent István Király Múzeum), vagy segédkezhetnek a gyűjteményi munkákban (Pécs Néprajzi Múzeum, Sátoraljaújhely-Széphalom PIM Magyar Nyelv Múzeuma, budapesti Magyar Temészettudományi Múzeum, stb.)

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Sok múzeum vonja be a középiskolások a kiállításrendezés folyamatába is (például Bihari Múzeum Berettyóújfalu, Kiss Pál Múzeum Tiszafüred).

 

 

 

 

Több helyen kapcsolódhatnak a diákok a múzeumpedagógusok munkájához, ahol a gyerekekkel való foglalkozás titkait is megtanulhatják (pl. Hamza Gyűjtemény, Jászberény, Balatoni Múzeum Keszthely, Skanzen Szentendre). A budapesti Ludwig Múzeum még ennél is többet ajánl: a leglelkesebb diákoknak lehetőséget ad önálló múzeumpedagógiai program megvalósítására!

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

 

 

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

A múzeumok a középiskolásoknak szóló ajánlataikat folyamatosan töltik fel a Múzeumi a'la carte felületére, amely a kiállítások és a múzeumi foglalkozások kínálata mellett mostantól bemutatja a közösségi szolgálatos diákokat váró múzeumokat is. Érdemes böngészni a kínálatot, hiszen melyik diák ne szeretne olyan munkát végezni, amely egyben élvezet is?

A közösségi szolgálatos diákokat fogadó múzeumok listája itt található.

Hasznos tudnivalók a közösségi szolgálattal kapcsolatosan

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1. után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk.

Az 50 órás közösségi szolgálatot nem kell a diákoknak egy intézményben letölteniük. Egyre több olyan példával találkozunk, ahol a  diákok kombinálják a különböző közösségi tevékenységeiket (például idősek otthonában is és múzeumban is végeznek közösségi szolgálatot, melynek egyik programja, hogy az idős embereket elviszik a múzeumba, ahol tárlatvezetést tartanak nekik).

A közösségi szolgálattal kapcsolatos  minden információ megtalálható a közösségi szolgálat honlapján.

Pályázat!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pályázatot hirdet közösségi szolgálatban résztvevő középiskolásoknak és pedagógusoknak, melynek részletei itt olvashatók.

 

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  JAN 21
  hétfő
 
Látható háttér - helyi szakmai nap
  JAN 21
  hétfő
 
Helyi szakmai nap Mezőtúron a múzeumi tehetséggondozásról
  JAN 25
  péntek
 
Megyei szakmai nap a Kubinyi Ferenc Múzeumban
  JAN 26
  szombat
 
A tehetséggondozás lehetőségei a múzeumokban, a köznevelési és közművelődési intézményekben
  JAN 28
  hétfő
 
II. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek
  FEB 04
  hétfő
 
Vas megyei szakmai nap az iskolai közösségi szolgálatról
HKSZCSPSZV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

JANUÁR

20

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
2018. 11. 08.
Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában
Magyar Múzeumok


2019. 01. 20.
Bruegel egymásra rakódó rétegei
2019. 01. 20.
Bruegel egymásra rakódó rétegei
2019. 01. 19.
Magyarországi kiállítás is szerepel a Global Fine Art Awards díj közönségszavazásán
2019. 01. 19.
Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben