belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Látogatói kérdőívek értékelése

1. Általános jellemzők

A kérdőívet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ állította össze és küldte ki a 2013-as Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényen résztvevő intézmények számára. Az intézmények feladata volt, hogy a programsorozat látogatóival kitöltessék a kérdőíveket, majd azokat visszajuttassák a szervezőkhöz.
Összesen 2193 darab kitöltött kérdőív érkezett vissza a múzeumhoz.
A felmérés célja az volt, hogy mind a múzeumok, mind a fesztivál szervezői visszajelzést kapjanak a rendezvény látogatóitól, hiszen a későbbi munkát nagyban megkönnyítheti, ha tudják, hogy mi hozott sikert, és mi az, amin esetleg változtatni kellene.

2. Múzeumlátogatási szokások

A felmérés első fele a múzeumlátogatási szokások vizsgálatára irányult. Az 1. ábra alapján elmondható, hogy – bár sokaknak nem ez volt az első látogatása abban a múzeumban, ahol részt vett a programon – a válaszadók majdnem ötöde még soha nem járt az adott intézményben, ami azt jelzi, hogy a széles programkínálatnak köszönhetően sikerült megszólítani olyanokat is, akiket eddig nem tudtak belevonni a múzeumi életbe.

Látogatói kérdőívek értékelése

1. ábra

Ehhez kapcsolódik az a kérdés is, hogy ki milyen gyakran látogatja a múzeumokat. A válaszadók negyede, vagyis a 25% évente egy-kétszer jár múzeumba, 41% pedig ennél is többször: két-három havonta, havonta, illetve havonta többször.

Látogatói kérdőívek értékelése

2. ábra

3. Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre vonatkozó kérdések

A fesztivállal kapcsolatos kérdések először a részvétel mögött rejlő motivációkat igyekeztek feltárni. Vegyes válaszok születtek arra nézve, hogy a látogatók kinek az ötlete alapján jöttek el a rendezvényre. A 3. ábrából kiolvasható, hogy a legtöbben saját elhatározásból döntöttek úgy, hogy meglátogatják a múzeumot/múzeumokat. Ez alapján leszűrhető, hogy ezeknek a válaszadóknak valószínűleg fontos a múzeumi élet, érdeklődnek a kultúra iránt.
Sokan a tanár ötlete alapján látogatták az eseményeket, ami arra enged következtetni, hogy az osztályok, az iskola tanulói számára is hasznosítható programokat kínált a rendezvény, vagyis a tananyaghoz kapcsolódó, abba beilleszthető programok szervezésére célszerű odafigyelni a továbbiakban is.
Az ismerősök, rokonok szava is mérvadónak bizonyult, és érdemes megemlíteni a gyerekeket is, hiszen ezt is többen megjelölték. Ennek azért van nagy jelentősége, mivel azt mutatja meg, hogy a fiatalabb korosztály érdeklődését is sikerült felkelteni a sok gyermekeknek szóló programmal.

Látogatói kérdőívek értékelése

3. ábra

A felmérés következő pontja a Múzeumok Őszi Fesztiváljának honlapjára irányult. A válaszadók 33%-a látogatott el a rendezvény számára létrehozott weblapra. Sikerként könyvelhető el, hogy minden harmadik válaszadó használta már információszerzésre, tájékozódásra a fesztivál honlapját, hiszen egy vadonatúj felületről van szó. Ez azt mutatja, hogy rövid idő alatt viszonylag sok emberben sikerült tudatosítani a weboldal létezését.

Látogatói kérdőívek értékelése

4. ábra

4. Az értesülés forrása: Budapest és vidék összehasonlítása

A feldolgozott 2193 kérdőív közül 525 volt budapesti és 1668 vidéki. Az értesülés forrását vizsgálva jelentős különbségek mutatkoznak a főváros és a vidéki területek között. Budapesten az internetet jelölték meg a leggyakrabban, míg a többi régióban leginkább az ismerősöktől hallottak a rendezvényről. Bár vidéken is előkelő helyen végzett a világháló, arányaiban tekintve a budapestiek többet használták az internetet. Az egyéb válaszlehetőségnél sokan a Facebookot külön megemlítették, ami a közösségi média erejét jelzi.
A MŐF honlapját is többen nevezték meg a fővárosiak közül, közel kétszer annyian találkoztak itt először a programmal, mint a Budapesten kívül élő válaszadók. Az internetes hírlevelek is jobban szerepeltek Budapesten.

Látogatói kérdőívek értékelése

5. ábra

Vidéken arányaiban többen – közel kétszer annyian – nevezték meg hírforrásként a rádiót, televíziót és újságot. A legszembetűnőbb különbség a szórólapok, kiadványok, és a plakátok esetében mutatkozott.
A felmérésben részt vett látogatók közül a fővárosiak aktívabb internethasználók voltak, és inkább online jutottak hozzá az információkhoz. Sokan tájékozódtak még a programfüzetből is, de a többi forrás háttérbe szorult. Vidéken ezzel szemben több helyről tájékozódtak, az internet csak egy a sok közül. A szórólapok, plakátok, és egyéb kiadványok egyaránt az értesülés forrását jelentették, és a hagyományos médiumokra is gyakrabban támaszkodtak, míg a fővárosban az újság, a televízió és a rádió volt a legkevésbé népszerű.

A látogatói felmérés eredményei alapján a vidéki múzeumoknak a jövőben sem tanácsos az offline megjelenéseket figyelmen kívül hagyni, mert a látogatók jelentős része még nem szólítható meg kizárólag az interneten keresztül. Ezzel szemben a budapesti múzeumok bátrabban támaszkodhatnak az online elérési formákra.

5. Látogatói elégedettség

Az elégedettség felmérése során a tájékoztatás, a program, a környezet, a szervezés és a múzeumi munkatársak segítőkészsége volt az az öt szempont, amit a látogatók egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelhettek.
A tájékoztatással a többség nagyon, a válaszadók majdnem negyede pedig „csak” eléggé volt elégedett. Néhányan átlagos, azaz közepes osztályzatot adtak, de számuk nagyon alacsony, ennél rosszabb értékelést pedig senkitől nem érkezett. Ez azt jelzi, hogy a tájékoztatás, az információk eljuttatása a célközönséghez sikeres volt.

Látogatói kérdőívek értékelése

6. ábra

A programmal kapcsolatban is hasonló eredmény született, a látogatók leginkább nagyon, illetve eléggé elégedettek voltak, az átlagos értékelés elenyésző, ennél rosszabb pedig nem született. A sikeresség oka lehet a széles és színes programkínálat, ami igyekezett minden korosztályt megszólítani és új oldaláról bemutatni a múzeumokat.

Látogatói kérdőívek értékelése

7. ábra

A környezet megítélése is igen pozitív volt, 78% kiváló minősítést adott, és az eddigiekhez hasonlóan itt is a közepes a legrosszabb osztályzat.

Látogatói kérdőívek értékelése

8. ábra

A szervezés értékelése szinte ugyanúgy alakult, a látogatók majdnem háromnegyede kiválónak találta, körülbelül ötöde eléggé jónak. Néhányan adtak ennél rosszabb minősítést is, ennél a szempontnál 1% kevésbé volt megelégedve. Összességében mégis nagyon pozitívnak mondható az eredmény.

Látogatói kérdőívek értékelése

9. ábra

A szempontok közül a múzeumi munkatársak segítőkészsége aratta a legnagyobb sikert. A 87% kiválóra értékelte a munkájukat, minden más osztályzat csak nagyon elenyésző számban fordult elő.

Látogatói kérdőívek értékelése

10. ábra

Arra a kérdésre, amely a látogatók élményére volt kíváncsi, a résztvevők közel háromnegyede azt válaszolta, hogy nagyon jól érezte magát a programon, negyede jól, és csak elvétve akadt olyan, aki átlagosan.

Látogatói kérdőívek értékelése

11. ábra

A fenti eredmények fontos visszajelzések a múzeumok számára, mutatják, hogy jó úton haladnak. A változatos tematika, a programok újszerűsége, szokatlansága jelentősen hozzájárulhatott a sikerhez.


6. Megkérdezettek adatai

A 2193 válaszadó 66%-a nő volt, és csupán egyharmada férfi. Végzettség tekintetében a kitöltők majdnem fele felsőfokú, az ötöde középfokú végzettséggel rendelkezik. Az átlagéletkor 37 év.

Látogatói kérdőívek értékelése

12. ábra

Látogatói kérdőívek értékelése

13. ábra

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

22

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Körforgásban – in circulation : Maria Jeglińska
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben