belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterségek nyomában - sikeres programok

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – Ópusztaszer: 1147 fő

Program címe: Mihály-napi sokadalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

A program vonzotta a látogatókat, ugyanis a régi mesterségek, a Skanzen hangulata magával ragadta az érdeklődőket. A siker egyik legfőbb tényezője mindenképp a kedvező időjárás volt, ugyanis a programok a szabad ég alatt zajlottak, így ez a tényező alapvető fontosságú. Az idei rendezvény egybefolyt egy új emlékmű felavatásával, ami szintén növelte a látogatószámot és a két esemény jól erősítette egymást. A malom melletti gyermekeknek felállított saját eszközökből összerakott népi játszótér, valamint az Oskola mögötti lovagoltatás is jelentős sikertényezőként jelölhetők meg.

ÖTLET: új tematika, több esemény összekapcsolása

Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Széchenyi István Emlékmúzeum – Nagycenk: 1012 fő

Program címe: „Mester és művész” fa a mester és a művész kezéből

Az időszaki kiállítás két falubéli alkotót mutatott be, akik a fával foglalkoznak. Az egyik asztalos, a másik faszobrász, mindketten más-más megközelítéssel dolgozzák fel a faanyagot. Gráf Gyula asztalos műhelyének berendezéseivel, gyűjteményének jelentősebb darabjaival, Nagy László fából készült trófea alátéteivel, tükreivel, dísztárgyaival találkozhatott a látogató. A kiállítás így két egységből állt, melyek egymásra épültek, emellett a gyermekek számára famintákat helyeztek el a szervezők, melyek segítségével megismerkedhettek a különböző fafajtákkal.

ÖTLET: tematika újdonsága, alkotók személye

Néprajzi Múzeum – Budapest: 590 fő

Program címe: Hagyományos mesterségek, digitális motívumok, természetes mozdulatok

A székelykaputól a törülközőig. Szinte Gábor gyűjtései című kiállításhoz kapcsolódóan hagyományőrző kézműves mesterségekkel, erdélyi táncokkal, a népzenei és világzenei koncerttel, szabadkézi és digitális mintakincs rajzolási és tervezési lehetőséggel várta a Néprajzi Múzeum a közönséget. A programokon a tárgyalkotó népművészeti hagyomány ápolását és kortárs továbbéltetési lehetőségeit egyaránt a gyakorlatban, korhatár nélkül lehetett kipróbálni. A délelőtti programokban felléptek a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei a Lakodalom a székelykapu árnyékában című zenés mesejátékkal, a Liget Táncakadémia táncosai és a Góbé Zenekar. A programot gyerekeknek szóló múzeumi óra, felnőtteknek szóló tárlatvezetés és kézműves foglalkozások színesítették. A látogató közönségnek a legnagyobb élményt a Hubay növendékek kifejezetten az erre a programra készített interaktív zenés mesejátéka jelentette. Emellett nagy sikere volt a kézműves mesterek személyes jelenlétének, akikkel együtt a közönség újraértelmezte és újraalkotta a hagyományos székelykapu motívumokat.

ÖTLET: színes programkínálat, együttműködés másokkal

Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény – Mindszent: 480 fő

Program címe: „Mestere volt egykor” Régi mesterségeink tárgyi emlékei

A „Mestere volt egykor...” című kiállítás fő célja az volt, hogy a raktárban található, a hajdani mesterségekhez kötődő tárgyi emlékanyagból a múzeum ízelítőt nyújtson közönségének. Ezek a kézműves tevékenységek sok esetben a mai - különösen a fiatal - nemzedékek számára már szinte alig vagy csupán hírből ismert érdekességek. A szabómester, a cipész, a mézeskalácsos, patkolókovács stb. eszközeit, szerszámait, illetve egyes termékeit csoportosítva helyezték el a kiállítóteremben, így azt körbejárva a látogatók egyszerűen áttekinthették az egész tárlatot. A szervezők a kiállítással próbálták a puszta tárgyakon túl megidézni azt az egykoron létezett, mára már letűnt kapcsolatot és viszonyrendszert is, amely a mesterembereket és gonddal készített, egyedi termékeiket a településről az itt élők mindennapjainak fontos szereplőivé emelte.

ÖTLET: tematika újdonsága

Bajor Gizi Színészmúzeum – Budapest: 440 fő

Program címe: Kesztyűs bábtól a marionettig - Kézműves foglalkozások különféle bábtechnikákkal

A Múzeumok Őszi Fesztiválján nem csak a bábművészettel foglalkozó, szakmai közeget szólította meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – a tudós és laikus érdeklődők mellett nagy figyelmet fordítottak a szervezők a programok összeállítása során a gyerekközönség megszólítására is. Kesztyűsbábtól a marionettig címen futott a fesztivál ideje alatt az a különböző életkorokhoz igazított múzeumpedagógiai program, amely során az iskolás osztályok a bábkészítésen keresztül ismerkedtek meg a bábművészettel és a bábjátékok alapjával: a bábbal. A foglalkozást osztályok és évfolyamok látogatták, a 20 fős osztályoktól a 60 fős évfolyamig a figurák megalkotása mindig több csoportban zajlott, azon elv szerint, hogy a különböző technikák által létrehozott bábok és maszkok alkalmasak legyenek egy, az évfolyamnak megfelelő kötelező irodalmi olvasmány feldolgozására. E sorozat érdeklődőinél volt a legfeltűnőbb megtapasztani, hogy egy-egy iskolából több osztály is eljött a kézműves programokra, vagyis szájról-szájra terjedt ennek a híre.

ÖTLET: bejáratott program, iskolák bevonása

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben