belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterségek nyomában - sikeres programok

A Mesterségek nyomában tematika célja volt, hogy mára már elfeledett, vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenység, mesterség újjáélesztése.

  • Bozsó Gyűjtemény (Kecskemét Város - Bozsó Gyűjtemény Alapítvány) - Kecskemét: 1496 fő

Program címe: Sorsfonók

A rendezvény a Bozsó Gyűjtemény aktuális időszaki kiállításához, a Supka-Bényi család életművét bemutató tárlathoz kapcsolódott. A többgenerációs kiállításon bemutatásra kerültek Bényi Eszter textilművész alkotásai is. A művésznő egyes gobelinjeibe rokonok, barátok kézírását szőtte bele, másokat Japán inspirált és kandzsik, azaz japán írásjelek tűnnek fel rajtuk: ezekhez kapcsolódtak ezen a családi délutánon. A program elsődleges célkitűzése az volt, hogy a Supka-Bényi család kiállításának bemutatásával, népszerűsítésével felelevenítsék, kézzel foghatóvá tegyék minden korosztály számára a szövés és fonás ősi technikáját egyszerű, akár otthon is reprodukálható módon. Mindezt összepárosították egy „egzotikus” és hasonlóan ősi technikának, a kalligráfiának a gyakorlásával, hogy minél szélesebb közönséget bevonjanak és a minden korosztály számára, a család minden tagjának tudjanak megfelelő érdekes és izgalmas programot biztosítani.

ÖTLET: tárlathoz köthető kézműves program, alkotók és előadók személye

  • Beregi Múzeum - Vásárosnamény: 371 fő

Program címe: Kas, járom, köpéce...

Az általános és középiskolások számára rendezett múzeumpedagógiai foglalkozásokon régi mesterségekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. A kosárfonás, a teknővájás, a vékakészítés és a járomfaragás termékeit, eszközeit, néprajzi és társadalmi körülményeit részletesen bemutató interaktív foglalkozásokat a Múzeum négy munkatársa (Tóthné File Dóra tárlatvezető, Kissné Gráf Éva történész, Szász Csaba múzeumpedagógus és Varga János múzeumigazgató-etnográfus) párhuzamosan, négy elyszínen vezette a diákcsoportoknak október utolsó hetében.

ÖTLET: iskolák bevonása

  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Budapest, XIV. kerület: 260 fő

Program címe: Éjszaka a Múzeumban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár hosszított nyitva tartással várta a látogatókat október 14-én. Állandó kiállításainkban más-más mesterséggel ismerkedhettek meg az érdeklődők: könyvet kötöttek; bőrből kulcstartót készítettek; bőrmíves bemutatót néztek; halászoknak álltak és halászhálót kötöttek, illetve a pákászok életéről hallgattak előadást; a vadászati bemutatón pedig vadászkutyákkal és sólyommal vadászhattak a Lovagteremben.
Gyerekek, felnőttek, szülők és nagyszülők egyaránt élvezettel készítették el különböző technikákkal életük első könyvecskéit, bőrkulcstartóit és halászháló-darabját. Az élő állatokban pedig soha nem csalódunk: a vadászvizsla és a vadászsólyom szereplése mindenki számára izgalmas élmény. Különösen azoknak a kis csemetéknek volt izgalmas ez, akik a karjukon megtarthatták a sólymot és akik a vadászvizsla szaglását és okosságát ellenőrizendő eldughatták a vadász-zsákmányt.
A 14 órától 20 óráig tartó időszak alatt összesen 260 fő látogató váltotta meg a jegyét a múzeumba.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja időszaka és az interaktív, őszi, ideiglenes kiállításuk nyitva tartása egybeesik, így erre a programra külön belépődíjat (az időszaki kiállítás miatt ilyenkor magasabb belépődíjon felül).
ÖTLETEK: hosszabbított nyitvatartás, elő állatok bevonása, árukapcsolás,
  • Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény MMKM - Budapest, II. kerület: 131 fő

Program címe: Korró-Vízió Divatlátomások az öntödében
Divatbemutatóval egybekötött sörkóstoltatás, fényfestés és tárlatvezetés az öntöde rejtett zugaiban. Egy igazi időutazás az érzékek birodalmában, ahol nemcsak a szem de a fül és az ízlelőbimbók is érdekességet találnak. A
program keretében bemutatták, hogy a fémek és a rozsda hogyan és miképpen hasznosíthatók, ruhákon, ékszereken, táskákon, valamint egyedi, érdekes divatbemutatót láthattak az érdeklődők.
A program egy tárlatvezetéssel kezdődött, melynek keretében bemutatták az öntödét a pincétől a padlásig. A program következő része kézműves sörkóstoltatás volt, a BiGFood Sörfőzde cég jóvoltából.
A divatbemutatón Németh Zsófia Aliz divat és textiltervező, Neuzer Zsófia fémműves és Fábics Karolina kollekcióját láthatták az érdeklődők. A divatbemutató alatt Jóos Zsófia és Tóth Miklós zenélt egyedi hangszereken és a gyűjtemény legszebb harangjait is megszólaltatták.

ÖTLET: komplex program, egyszeri és egyedi, együttműködések sora

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚL 16
  kedd
 
Esélyt a múzeummal - szakmai nap Dunaföldváron
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

16

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Az acélszobrászat remekei Debrecenben
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben