belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Minden múzeum a társszerkesztőnk lehet

Minden múzeum a társszerkesztőnk lehet

Intézményekre szabott hozzáférési kódot adunk a hazai múzeumoknak és muzeális intézményeknek virtuális adatbázisunkhoz, a Múzeumi A' la carte-hoz, így mostantól saját kézben tarthatják múzeumi foglalkozásaik és kiállításaik online aktualizálását. Ez a változás a pedagógusoknak is segítséget jelent.

A Múzeumi a’la carte létrehozásának célja, hogy legyen egy olyan honlap, ahol a pedagógusok a múzeumok múzeumpedagógiai kínálatát koncentráltan megtalálják.

A Múzeumi a’la carte 2012-es indulásakor a múzeumok excell formában adhatták meg adataikat, és a folyamatos frissítéseket is így kértük. Ez a táblázat tartalmazta ugyan a múzeumok múzeumpedagógiai programkínálatát, de nehézkes volt az adatok áttekintése.

2013. május 11-re elkészült az adatbázis modern, több szempont szerint is kereshető formája, amelynek adatait a korábbi a’la carte táblázatokból importáltuk, majd kiegészítettük a kiállítások adataival, amelyek a korábbi adatbázisokban nem szerepeltek. Ezeken felül új funkciót is kapott a felület: teret ad a pedagógusok számára hasznos múzeumi kezdeményezéseknek, érdekességeknek.

A Múzeumi a’la carte akkor éri el elsődleges célját, - hogy a pedagógusok ezt használják múzeumlátogatás, múzeumi óra tervezésekor - ha az ország múzeumainak mindig aktuális információit tartalmazza, könnyen kereshető formában. A többféle szempont szerinti keresést a MOKK új honlapjának kialakításakor megoldottuk, az adatok frissülését pedig azzal gyorsítjuk, hogy ezentúl az információkat a múzeumok közvetlenül, közvetítők, szerkesztők bevonása nélkül tehetik fel az a’la carte honlapjára.

Az adatfeltöltés megkönnyítése érdekében minden múzeumnak létrehoztunk egy hozzáférést az a’la carte szerkesztő felületéhez.

Miért jó ez a múzeumoknak?

Aktuális információ – első kézből

A múzeumoknak nem kell ezentúl azt lesniük, hogy mikor teszi fel a MOKK honlap szerkesztője a frissítéseket, a feltöltött adatok azonnal megjelennek az a’la carte felületén. Lehetőség van képek, video file-ok feltöltésére, linkek beszúrására is.

A saját honlapunk korlátain túlléphetünk

Vannak múzeumok, amelyeknek a honlapja fejlesztésre szorul, jelen állapotában nem alkalmas múzeumpedagógiai foglalkozások megjelentetésére. Nem ritka az sem, hogy a múzeum honlapját külső cég üzemelteti, ezért a frissítések nehézkesek. Olyan is előfordul, hogy a honlap szerkesztőjének mások a prioritásai, mint a múzeumpedagógusnak, ezért a múzeumpedagógiai programok nem kapnak megfelelő jelenlétet a honlapon. Mindezek a problémák feloldhatóak a MOKK honlapjának használatával.

Ingyenes megjelenési felület

Minél több helyen szerepel egy múzeumpedagógiai program, annál nagyobb annak az esélye, hogy a pedagógusok rátalálnak. A múzeum itt strukturáltan töltheti fel az adott kiállítással, foglalkozással kapcsolatos információkat, és linkkel rávezethet a saját honlapjára. A múzeumi a’la carte adatbázisába bármely muzeális intézmény bekerülhet, ennek semmiféle költsége nincs.

További ingyenes megjelenési felületek

Az adatbázisban való szereplésen kívül más megjelenési lehetőséget is biztosítunk a múzeumok számára.

A Múzeumi a’la carte nyitó oldalán, valamint a kiállításkereső és a programkereső főoldalain található hírkockákban sikeres kezdeményezéseket, aktualitásokat mutatunk be, amelyeken keresztül ráirányítjuk a figyelmet egy-egy múzeumra.

A hét műtárgya játék szintén azt a célt szolgálja, hogy egy műtárgyon keresztül csináljunk kedvet az adott múzeum megtekintéséhez.


Miért jó ez a pedagógusoknak?


Koncentrált múzeumi kínálat

A pedagógusok egy helyen, koncentráltan találnak meg minden múzeumpedagógiai foglalkozást és kiállítás információt az ország egész területéről. Nem kell órákat tölteniük különböző honlapok böngészésével egy-egy osztálykirándulás tervezésekor, vagy a tananyaghoz kapcsolható múzeumi foglalkozás keresésekor.

Ötletek az iskolán kívüli tanóra megszervezéséhez

A pedagógusok megismerhetik azokat a jó gyakorlatokat, amelyek másoknál már beváltak. Folyamatosan csokorba szedjük az aktuális múzeumpedagógiai programokat, érdekes kiállításokat, újszerű múzeumi kezdeményezéseket. Mindezzel célunk, hogy nagyobb rálátása legyen a pedagógusoknak arra, milyen eszközökkel, programokkal segítik a múzeumok a pedagógusok munkáját.

Nincs többé „zsákbamacska”

Előfordult már, hogy egy kiállításra elvitte a pedagógus az osztályát, és a végén kiderült, hogy nem annak a korosztálynak szólt. Sokan szívesen ajánlanák másoknak is azt a múzeumi programot, amely nagy sikert aratott a gyerekek körében. Minden kiállítás és foglalkozás értékelhető, ami megkönnyítheti a pedagógus döntését a program választáskor.

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

25

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben