belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szerezzen ötleteket programjaihoz a 2013-as fesztivál sikeres rendezvényeiből!

MÖF 2014 témakörei és újdonságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 jelmondata: Töltődj fel múzeummal!

A rendezvény célja, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, mint az élethosszig tartó tanulás színhelyeihez, a múzeumokhoz, mint kutatási és tudásközpontokhoz, a múzeumokhoz, mint egy helyi közösség aktív életteréhez.

2014: Folytonosság és megújulás

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014. az előző évben megújított, és nagy sikert aratott tematikák mellett a célközönség igényeihez és megváltozott „kultúrfogyasztási” szokásaihoz igazodva kívánja a rendezvény iránti folyamatos érdeklődést fenntartani, újabb és újabb látogatói körök bevonásával a múzeumlátogatók körét bővíteni.

A szabadidő eltöltésére számos kulturális program versenyez a fogyasztók kegyeiért. Egyre nehezebb a látogatókat becsábítani a múzeumokba, kiállítóhelyekre, ezért gyarapodik azon programok száma, amelyek kilépnek a „négy fal” közül, és megpróbálják a fogyasztókat a saját közegükben, vagy éppen az utcán elérni. Az információkat közel kell vinni a fogyasztókhoz –az utcán mindenki elérhető. Az utca a közösségi rendezvények színtereként ingyenes, ráadásul a fogyasztó élhet a szabadságával: ha nem érdekli, továbbmehet.
Az utcákra, terekre, közintézményekbe történő kitelepüléssel olyan emberekkel is megismertethető a múzeum, akik korábban nem jártak múzeumba.
Igaz ez az állítás az iskolákra is: az oktatási intézmények között– bár egyre nagyobb számba használják a múzeumokat iskolán kívüli oktatási helyszínként -, még sok az olyan iskola, ahol a gyerekek múzeumlátogatása nem megoldott: akár a nagy távolság, akár finanszírozási nehézségek miatt, vagy éppen mert nincs információjuk arról, hogy miként lehet a múzeumokat oktatási célra használni. Ezeket az oktatási intézményeket azzal lehet leginkább a múzeum munkájával megismertetni, ha a múzeum költözik egy időre az iskolába.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 kiemelt programjai összeállításánál arra törekedtünk, hogy a programokkal a múzeumok legfontosabb célcsoportjai személyesen is megszólítva érezzék magukat.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 kiemelt célcsoportjai:

1. Pedagógusok, tanárok
2. Középiskolások, fiatal felnőttek
3. 60+ generáció

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 fő elemei
1. Kiemelt program: A lámpás én vagyok - Tanárok éjszakája

2. Tematikus közönségprogramok

3. Szakmai programok, konferenciák, ezen belül két kiemelt rendezvény:
a. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
b. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

4. Múzeumpedagógiai Nívódíj

5. Kiváló Múzeumpedagógus Díj

Témakörök

Kiemelt program

A lámpás én vagyok - Tanárok éjszakája

A 2013-ban hagyományteremtő céllal létrehozott program elérte célját: jelentősen növelte a pedagógusok körében a Múzeumok Őszi Fesztiválja ismertségét és minden eddiginél több pedagógusnak sikerült bemutatni, hogy a múzeumokban hatékonyan lehet „szórakoztatva tanítani”.
A sikeres programot idén is folytatjuk, remélve, hogy a múzeumi élmény hatására a pedagógus a jövőben aktívan használja a múzeumot, mint alternatív tanítási helyszínt, mert „ide érdemes visszatérni”.

2014-ben a Tanárok Éjszakája október 10-én, pénteken lesz.

Közönségprogramok

Utazó múzeum - Múzeumi élmény falakon kívül ÚJDONSÁG
A program lényege, hogy a múzeum kilépjen a múzeum falai közül, és kivigyen kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a látogató helyébe – utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

Múzeum és oktatási intézmény között kibontakozó kapcsolat építéséhez az első ismerkedő lépések megtételéhez, az iskolai oktatást/ óvodai foglalkozást kiegészítő múzeumi programra való felkészüléshez megnyugtató biztonságot ad, a megszokott „otthoni” környezet pedagógusnak és a gyerekeknek. Amennyiben a múzeumpedagógusnak sikerül felkeltenie tanár/óvodapedagógus és csoportja/osztálya érdeklődését a téma, a módszer, a múzeum iránt, minden bizonnyal folytatódik a program az oktatási intézmény falain kívül, a múzeumban. Az utazó múzeum programon belül lehet kiállítást rendezni, könnyed bemutatkozó programot, vagy minta múzeumpedagógiai foglalkozást szervezni.
A nagyközönség számára a közterületekre kitelepült múzeum rendezhet szabadtéri kiállítást, vagy kedvcsináló kulturális programot. A program célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a múzeumra.

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

Ez a tematikus múzeumi program 2006 óta nagy sikernek örvend a közönség körében, ezért 2014-ban is megadjuk a látogatóknak a lehetőséget, hogy betekintsenek a kulisszák mögé. Célunk, hogy a múzeumok a látogatók felé szélesre tárják nem csak a bejárati kapukat, hanem a gyűjtemény-raktárak kapuit is. Ez a program több célcsoport bevonására ad lehetőséget. A múzeumok a vonzáskörzetükben található cégek dolgozóinak, környékben lakó nyugdíjasoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak napközben rövid, 20-40 perces mini programot szervezhetnek, azzal a céllal, hogy a múzeum és közvetlen környezete között megtörténjen a kapcsolatfelvétel.

Sétálj,gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! Kulturális tereink másként

Október 6. az építészet világnapja alkalmából rendhagyó városnéző túrát szerveznek a múzeumok, amelyen a múzeumi szakemberek felhívják a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire. A program célja, hogy a múzeumok helyi közösségi életben vállalt szerepét erősítse, közelebb kerüljön a célközönségéhez azáltal, hogy rövid, közös kirándulásokat szervez a múzeum környezetében található építészeti gyöngyszemek felfedezésére.

16 + múzeumi találkozások - Diákok buli előtt
A program szándéka, kettős: egyrészt célja, hogy péntek délutánonként a múzeumok olyan események színterévé váljanak, ahol a fiatalok jól érzik magukat, másrészt lehetőséget teremt a diákoknak, hogy megismerjék, a közösségi szolgálat keretein belül milyen jellegű feladatokra várják őket a múzeumok. A program célja, hogy a fiatalok a múzeumra ne kötelező iskolai programként, hanem alternatív kulturális élményszerző helyként gondoljanak.

Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás
2009 óta a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik legnépszerűbb eleme az Angliából induló „Big Draw”, azaz „Nagy Rajzolás” nemzetközi akcióhoz történő csatlakozás, melynek szándéka minél szélesebb tömegeket bevonni a közös alkotás folyamatába. A program nem csak családok, baráti társaságok, helyi közösségek mozgósítására ad lehetőséget, de a pedagógusok - elsősorban rajztanárok - bevonásával akár egész iskoláknak lehet a közös alkotás maradandó élményét nyújtani. A Big Draw angol szervezői 2014-ben a "Draw the World" azaz a "Rajzold meg a Világot!" jelmondatot tűzték zászlajukra, és azt szorgalmazzák, hogy a programszervezők a közvetlen környezetben rejlő lehetőségeket felfedező és a jövőbeli fenntarthatóság gondolatát feldolgozó rajzolós progamokat tervezzenek és rendezzenek 2014 október 1. és november 9. között. További részletek itt olvashatók.

Tárgydoktor rendel!
A program keretében a múzeumi tárgyak más megvilágításban kerülnek a látogatók elé, mint az eddig megszokott. Restaurálási bemutatóval, a közönség bevonásával, személyre szabott tanácsadással kerülhet közelebb a múzeum a látogatókhoz.

Múzeumi őszbúcsúztató KÖZKÍVÁNATRA
A korábbi évek visszajelzéseit figyelembe véve 2014-ben lehetőséget kívánunk adni a múzeumoknak, hogy olyan programot is szervezhessenek a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, amely nem kapcsolódik szorosan egyetlen kiemelt témakörhöz sem. Így lehetőségük van egy kiállítás megnyitót, egy művész-közönség találkozót, egy szűk szakmai réteget érintő előadássorozatot, vagy például egy játékos családi délutánt is megszervezni a fesztivál ideje alatt. A múzeumok széles ötlettárát ismerve szándékaink szerint sok kreatív, szórakoztató és egyben közönségcsalogató program születik majd a „Múzeumi őszbúcsúztató” program keretében.

Szakmai programok, konferenciák

Lehetőséget teremtünk idén is olyan szakmai programok megvalósítására, amelyekkel a múzeumok megszólíthatják a pedagógusokat, az adott téma iránt érdeklődő nagyközönséget, vagy akár más múzeumok munkatársait. Konferenciák, információs napok, műhelygyakorlatok, előadások, kerekasztal beszélgetések egyaránt kedvelt rendezvények ebben a témában. Központilag két konferenciát szervezünk ebben az évben, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót és az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
A hatodik Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát 2014. november 5-6-án „Múzeumi rekreáció” címmel tervezzük megszervezni, amelyen a múzeumok és a mentálhigiéné kérdését járjuk körbe.

Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
A program 2006 óta a Múzeumok Őszi Fesztiváljának hangsúlyos eleme, és egyben a fesztivál nyitó rendezvénye, melyet idén szeptember 29-én tartunk.

Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázat
A Múzeumpedagógiai Nívódíj célja, hogy elismerésben részesítse a kimagasló teljesítményt elérő múzeumpedagógiai programokat.
A Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására 2006 óta az Országos Múzeumpedagógia Évnyitón kerül sor.

Kiváló Múzeumpedagógus Díj kiemelkedő szakmai munkásságért ÚJDONSÁG
A múzeumok közönségkapcsolati szemléletváltásának következményeként megerősödő múzeumi szakmában egyre több kimagasló eredmény születik. Az egyes programok megvalósításán az egész intézmény szakmai stábja dolgozik, de a programok ötlete, módszertana, szakmaisága, a megvalósítás nívója egyes személyekhez köthető. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a mindig magas színvonalon teljesítő, jelentős szakmai sikereket elérő és legalább öt éve jól működő programokat vezető múzeumpedagógusokat is díjazzuk. Ezen személyek munkájának honorálására alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a „Kiváló Múzeumpedagógus Díj kiemelkedő szakmai munkásságért” elismerést. A díjat két évente osztjuk ki; első alkalommal 2014-ben, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adjuk át.

Újítások a múzeumok jelentkezési rendszerében

Idén továbblépünk a digitalizálás útján: a rendezvényen részt vevő múzeumok és a MOKK közötti kommunikációt elektronikus útra tereljük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind a pályázat benyújtása, mind a pályázat elszámolása elektronikus úton történik – ezzel nem csak a papírfelhasználást, de a postázandó dokumentumok mennyiségét is csökkentjük. A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 rendezvényen való részvételre ITT regisztrálhatnak, és ezen a felületen jelezhetik költségtérítési igényeiket is.

Továbbéltetjük, ami sikeres volt

A 2013-ban bevezetett, és a Múzeumok Őszi Fesztiválja arculati elemeit hordozó, a honlapról letölthető plakát és szórólapminták jelentősen megkönnyítették a múzeumok munkáját, ezért idén is készítünk egységes sablonokat. A múzeumok 2/3-a használta ezeket, s ennek köszönhetően jelentősen hozzájárultak a fesztivál egységes kommunikációjához.

A programokat a www.oszifesztival.hu honlapra a múzeumok idén is (a múlt évben már megismert adminisztrációs felületen) maguk töltik fel és frissítik, így biztosítva, hogy a látogatók mindig aktuális információhoz jussanak.

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

22

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Körforgásban – in circulation : Maria Jeglińska
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben