belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mozgalmas képzési szezon és ingyenes továbbképzések a MOKK-nál

Idén többszörös fokozatra kapcsol a kulturális – köztük múzeumi – szakembereknek és pedagógusoknak szóló képzéseivel a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként Szentendrén működő szervezet 2018-ban közel húsz féle szakmai továbbképzés lebonyolítását tervezi.

Már az év első felében számos ingyenesen elvégezhető képzés kerül meghirdetésre a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében. A többségében szentendrei helyszínen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban zajló képzések létszáma korlátozott, a MOKK maximum 15 főt tud fogadni képzésenként, ezért a továbbképzésekre érdemes már most jelentkezni, mert a helyek hamar betelhetnek. Az ingyenes képzés tartalmazza a nyomtatott oktatási segédanyagot, a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, az étkezést (büfé, meleg ebéd és vacsora) és a szállást a résztvevők részére a képzés időtartamára.

Az 1/2000 (I.4.) NKÖM rendelet alapján akkreditált képzések átfogó célja a múzeumi szakemberek és a pedagógusok szakmai továbbképzése, felkészítése a hazai múzeumi illetve oktatási életben zajló változások követésére, az iskolák és múzeumok közötti együttműködések még hatékonyabb megvalósítására, ezáltal a hazai múzeumok társadalmi súlyának és esélyegyenlőségi szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés támogatása.

Újdonságnak számít, hogy a MOKK a hazai múzeumi szakmai továbbképzések palettáján elsőként indít modulos rendszerű képzést 2018. február 19-től Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában címmel. Az ingyenesen elvégezhető, összesen 120 órás képzésből kötelezően elvégzendő a 60 órás Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek című modul, melyhez a résztvevők tetszésük és érdeklődésük szerint választhatnak további két 30 órás képzési modult a hat féle opció (Hálózatépítés; Stratégiaalkotás; Területi múzeumok és kisebb múzeumok, muzeális intézmények vezetése; PR, Marketing, Kommunikáció képzés; Frontvonal menedzsment; Minőségmenedzsment) közül. A felsorolt modulok önálló képzésként is elvégezhetők.

Szintén a kiemelt uniós projekt keretében hirdeti meg a MOKK a 30 órás Múzeumok a minőségi szakképzésért - A szakképzés támogatása múzeumi, kreatív iparági és az élethosszig tartó tanulás kompetenciáit fejlesztő foglalkozásokkal című képzést. A május 14-től induló tanfolyam a szakképzésben résztvevő tanulók részére szakmákhoz kapcsolódó, kompetenciafejlesztő, felzárkózást segítő múzeumi ismeretátadási programok kidolgozására készíti fel a múzeumi szakembereket, akik a múzeumok és kreatív iparágak együttműködését célzó nemzetközi és hazai jó gyakorlatokkal is megismerkedhetnek.

2018. első felében még további két ingyenes képzés várható a projekt keretében. A 60 órás Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című képzés márciustól indul, és arra vonatkozóan kínál gyakorlatorinetált ismereteket, hogy a múzeumi gyűjteményeket minként lehet kiaknázni a köznevelésben is elfogadott korszerű pedagógiai és múzeumandragógiai módszerek segítségével. A képzésen elsajátított ismeretek révén létrejövő múzeumi programok az önismeret, önkifejezés, önálló tanulás, kritikus gondolkodás fejlesztése által képesek ösztönözni a felzárkózást és csökkenteni a képzettség nélküli korai iskolaelhagyók számát. A szintén áprilistól induló 60 órás Szolgáltató múzeum menedzsment képzést elvégző múzeumi szakemberek megismerik a következetes és korszerű minőségfejlesztés és a minőségmenedzsment szemléletet, képessé válnak a múzeumi szolgáltatási stratégia és szolgáltatás marketing kidolgozására, továbbá a múzeumi  frontszemélyzeti munka irányításának megtervezésére.

A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében induló ingyenes képzésekre érdemes minél hamarabb jelentkezni, ugyanakkor fontos tudni, hogy az előzetes jelentkezés nem garantál automatikusan felvételt a képzésre. A jelentkezők felvételi eljárásban vesznek részt, a MOKK a beérkező jelentkezéseket és motivációs leveleket meghatározott szempontrendszer alapján elbírálja. A Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában képzés esetébe például előnyt élveznek azok, akik a teljes 120 órás képzés elvégzésére jelentkeznek. Érdemes a gazdag képzési kínálatból elsődlegesen a valóban preferált képzésre beadni a múzeumi szakembereknek a jelentkezésüket, hiszen ingyenes képzés lévén csak egy képzésen való részvételre lesz lehetőségük.

Természetesen a korábbi évek egyik sikerképzése, a Kiállítás-rendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című kurzus sem marad ki a MOKK ezévi képzési katalógusából. A még mindig hiánypótlónak számító továbbképzés április 23-tól kezdődően kerül megrendezése kölségtérítéses formában. Olyan neves szakemberek oktatnak a 120 órás akkreditált tanfolyamon, mint például Ruttkay Zsófia, a leginnovatívabb kiállítástechnológiai megoldásokat kínáló MOME TecLab vezetője, vagy a környezetpszichológus dr. Dúll Andrea, aki abba is beavatja a képzés résztvevőit majd, hogy milyen környezetpszichológiai hatásmechanizmusok mentén válhat a múzeum illetve a kiállítás hatékony és élvezetes tudásközvetítő közösségi hellyé. A képzés egy jó hangulatú csapatépítőnek is megfeleltethető, a résztvevők teammunkában tanulmányi kiállítást abszolválnak. A minitárlat előkészítése, tervezése és kivitelezése igazi projektmunka keretében zajlik a hallgatók által saját maguk közül megválasztott kurátor vezetésével. A csoport tagjai a tudományos háttérkutatástól a kiállítási szövegek megírásán, a dizájn megtervezésén, a múzeumpedagógiai hasznosítás kidolgozásán keresztül a kommunikációs terv elkészítéséig és a kiállítás tényleges kivitelezéséig a teljes munkafolyamatot aktívan együtt végigkövetik, s emellett a szakmai kapcsolathálójukat is hatékony és élvezetes formában bővítik.

A tavaly sikerrel bevezetett Múzeumi alapképzés és a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzés következő kurzusainak meghirdetése 2018. őszére várható.

A képzésekkel és a jelentkezéssel kapcsolatos részletes információkért érdemes ellátogatni a MOKK honlapjának képzési rovatába az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/kepzesek.html

illetve az oktatási csoport munkatársainál érdeklődni:

http://mokk.skanzen.hu/a-projekt-munkatarsai-muzeumi-komponens.html

 

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  OKT 19
  péntek
 
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
  OKT 26
  péntek
 
Digitális kalandjáték tervezése örökségi helyszínekre - szakmai nap a Matrica Múzeumban
  NOV 05
  hétfő
 
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
  NOV 06
  kedd
 
XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia
  NOV 27
  kedd
 
MuzeumDigit Konferencia 2018
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OKTÓBER

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2018. 10. 05.
Október 10-ig lehet jelentkezni a KÖME látogatókutatással kapcsolatos konferenciájára
2018. 09. 24.
Folytatódik a Pilla a tokban előadássorozat 2018 őszén is
2018. 09. 11.
Angol nyelvű online kurzus indul októberben: Alapvető digitális készségek múzeumi szakemberek számára
2018. 09. 11.
Megjelent Az év kiállítása 2019 díj pályázati kiírása
Magyar Múzeumok


2018. 10. 17.
Szemünk előtt a végtelen: Kívül – Szonda a jövőbe
2018. 10. 17.
Az író találkozása Földünk óriásbogarával – Avagy a kapocs a szépirodalom és a természettudományos múzeumi gyűjtemény között
2018. 10. 16.
Kortárs
2018. 10. 16.
Az év legjobb kortárs művészeti kiállítása díjra jelölték a Ludwig Múzeum egyik idei tárlatát
Skanzen hírek


2018. 10. 11.
Mesterek oskolája a Skanzenben
2018. 09. 20.
Elindult a SkanzenBlog
2018. 07. 13.
Programok a nyári szünidőre a Skanzenben
2018. 05. 09.
Open air museums in Central-Europe. Developing museums and local communities in VisegrádGroups