belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

20

ÁPRILIS

VASÁRNAP

21

ÁPRILIS

HÉTFŐ

22

ÁPRILIS

KEDD

23

ÁPRILIS

SZERDA

24

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

25

ÁPRILIS

PÉNTEK

26

ÁPRILIS

SZOMBAT

27

ÁPRILIS

VASÁRNAP

28

ÁPRILIS

HÉTFŐ

29

ÁPRILIS

KEDD

30

ÁPRILIS

MuzeumDigit Konferencia 2018

Helyszín: Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem

Regisztráció:a regisztrációs időszak végetért!

KEZDÉS
NOVEMBER
KEDD
27
BEFEJEZÉS
NOVEMBER
CSÜTÖRTÖK
29

A régió kiemelt szakmai konferenciája a digitális világ új trendjeiről, innovációiról és a kulturális örökségi tartalmak kreatív felhasználásáról.

A konferencián hazai és nemzetközi szakemberek különböző szekciókban tartanak előadásokat, melyeket szakmai vita követ. A kétnapos esemény lehetőséget kínál a résztvevők kötetlen eszmecseréjére, nemzetközi és hazai kapcsolatok kialakítására, ismeretek bővítésére és különböző projektek, fejlesztések megismerésére.

Az előadások angol–magyar szinkrontolmácsolással hallhatóak, a kapcsolódó workshop program elsősorban magyar nyelven zajlik.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja által szervezett MuzeumDigit múzeumi digitalizálási konferencia elsődleges célja, hogy a múzeumi és más közgyűjteményi területen dolgozó kollégák számára - nemzetközi kitekintéssel - bemutatásra és megvitatásra kerüljenek a digitális múzeum, a múzeumi digitalizálás újdonságai, jelenlegi trendjei és perspektívái, a gyűjteménykezelő rendszerek, valamint online szolgáltatások lehetőségei.

Konferencia témái között megtalálhatóak voltak a 2014–2020-as időszak fejlesztési lehetőségei, különböző aggregációs és digitalizálási projektek, a digitális technológia által nyújtott lehetőségek (storytelling, 3D, gamification, stb.), a múzeumokban alkalmazható innovatív technológiák, a múzeumok társadalommal való együttműködésének lehetőségei, a felhő alapú szolgáltatások jogi vonatkozásai, valamint az adatvizualizáció.

A konferencián a hivatalos program mellett lehetőség nyílik a múzeumi digitalizálás és informatika területéhez kapcsolódó hazai piaci szereplők tevékenységének megismerésére is. Egy kétnapos kiállítás keretében a részt vevő cégek bemutatkozhatnak a közgyűjteményi szakmának és értékes kapcsolatokat teremthetnek.

A MuzeumDigit konferenciára várják a szervezők:

  • azokat a múzeumi szakembereket és digitális innovátorokat, akik előre szeretnének lépni múzeumuk kommunikációjában és technológiai fejlesztésében,
  • a múzeumi szakma minden képiselőjét, akik érdeklődnek a magyar és nemzetközi projektek iránt,
  • a tágabb közgyűjteményi terület képviselőit és szakértőit,
  • azokat a vállalkozásokat, amelyek kötődnek a kulturális és IKT szektorhoz,
  • és mindenki mást, aki érdeklődik a múzeumok jövője és a kulturális szektor digitális fejlesztései iránt.

KULTÚRA – STRATÉGIA – KOMPETENCIA
_________________________________

NETWORKING – EXCHANGING IDEAS – TECH MEETS CULTURE

A 2018. évi konferencia programja: http://museumdigit.hu/program/

SZAKMAI WORKSHOP PROGRAMOK 2018. november 29-én

Az idei konferencia három workshop programmal várja a résztvevőket a konferencia extra napján, november 29-én, csütörtökön a Nemzeti Múzeumban. A workshopok célja, hogy a hazai múzeumi szakma tájékozódjon a digitális fejlesztésekről, a legújabb eszközökről és kulturális tartalmak kreatív felhasználási lehetőségeiről. A reggel 10-től 14 óráig tartó csoportos foglalkozások során a cégeket képviselő szakemberek irányításával zajlik a program és lehetőség nyílik eszközök megismerésére, kipróbálására is.

A konferenciára és a workshopra regisztráció itt: http://museumdigit.hu/regisztracio/

Ha egy intézmény több munkatársa is részt vesz a konferencián, mindegyiküket külön regisztrálni szíveskedjenek!

A workshop programok párhuzamosan zajlanak, november 29-én, 10-13 óráig. Egy programra maximum 15 fő tud jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2018. november 17.


A konferencia részvételi díja 9000 Ft/fő, a workshop program díja 3000 Ft/fő. A workshop programra csak konferencia részvétellel együtt lehet jelentkezni.

A jelentkezők a konferencia első napján, 27-én reggel 9 órától a Magyar Nemzeti Múzeum jegypénztárában is rendezhetik a kiküldött díjbekérő szerinti tartozásukat.

WORKSHOP a HISTOVERYVEL
„INTERAKTIV ÉS AUTONÓM DIGITÁLIS LÁTOGATÓI TÁRLATVEZETÖ RENDSZER”

A workshop célja, hogy a múzeumi szakemberek közelebb kerüljenek a digitális látogatói eszközök világához és az itt megszerzett tudás a jövőbeli együttműködésüket szolgáltató cégekkel. A meghívott moderátor a múzeumi és egészségügyi IT világából érkezve sok érdekes példát, technológiai információt oszt meg a résztvevőkkel, majd velük közösen egy fiktív fejlesztésben is együttműködik.
megtudhatjuk, hogy
- kinek készülnek ezek a látogatói tárlatvezető rendszerek, és mire jók?
- milyen alkalmazásnak milyen üzleti modell felel meg leginkább?
- mik a különböző eszközök (okos-telefon, tablette, weboldal...) előnyei és hátrányai?
- kik a projekt szereplői és mennyiben különböznek motivációik?
- kinek fontos és ki tartsa kézben a projekt irányítását (budget, határidők, szállítandó domukentumok...)?
- miért az olcsó a drága és miért az egyszerű a nehéz?
- kinek kell többletenergiát befektetni a projektbe és ki nyer igazán vele?
- ki szerkessze a tartalmat és kinek szóljon, hány nyelven és milyen ötletekkel?
- milyen zsákutcákat és közlekedési dugókat érdemes elkerülni?

Partner és fő támogató: Histovery
_______________________________


WORKSHOP a TRIPONTTAL
„GYÜJTEMÉNY DIGITALIZÁLÁS 2018”

A worshop célja, hogy a gyakorlatban bemutassa a műtárgy digitalizálásának legkorszerűbb eszközrendszereit és a digitalizálás célját. A résztvevők áttekintik a digitalizálás költségelemeit, megismerik a folyamat előkészítését, a felvétel készítést, a feldolgozást és a tudományos hozzáférhetőség lehetőségeit.
PhaseOne Cultural Heritage technológiát bemutatva egy gyakorlati folyamatot is végigvezet a cég, ahol síkműtárgyak, képek, iratok, filmek, üvegnegatívok digiatlizálása fog zajlani. Majd a fájlok feldolgozása, mentése és további hasznosulási lehetőségek valamint a 3D, és a multispektrális feldolgozási módok is bemutatásra kerülnek.
Egyeztetés alapján lehetőség van a jelentkezők által hozott darabok digitalizálására.

Partner és fő támogató: Tripont Kft.
_______________________________


WORKSHOP az INTEGRAL VISIONNEL
„SEGÍTSÉG! WEBES PROJEKTET KAPTAM!”

„Majd elvégzi a beszállító a munkát, én csak átveszem a jó megoldást! Ha valamit elrontott, majd figyelek arra, hogy ne fizessünk addig, amíg nem tökéletes a termék!” “Informatika? Micsoda? Semmit nem lehet érteni abból, amit ezek összehordanak, aztán sose lesz olyan, mint amit kitaláltunk!”
Aki a fenti hozzáállásnál többet szeretne tenni egy webes projekt sikere érdekében, a workshopon részt vehet az IT beszállítóval való együttműködéshez szükséges fogalmi keret közös megalkotásában. A jelentkezők kiscsoportokban, facilitált munka keretében, konkrét projektek mentén néznek rá arra, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy stressz helyett élvezhető legyen a webes fejlesztés megrendelői oldalon is.

Partner és fő támogató: Integral Vision Kft.

Kapcsolat: ommik@mnm.hu