belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Kiválasztva:
magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, informatika, biológia, fizika, kémia, földrajz, környezet, művészetek, technika, életvitel, testnevelés, sport, idegen nyelv, nemzetiség, honismeret, helytörténet, 15-18, Közép-Dunántúl

Település:
Foglalkozás típusa:
 
 
Speciális nevelésű csoport:
Kapcsolódó tantárgy:  

Élet a mínusz harmadikon - múzeumpedagógiai foglalkozás a Várbörtönben
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A diákok a múzeumi foglalkozáson interaktív, élményszerű módon ismerkedhetnek meg az utolsó magyarországi várbörtön életével, mindennapjaival, szabályaival, híres fogvatartottjainak sorsával. A Várbörtön mínusz harmadik emeletén a diákok kérdéseket, feladatokat kapnak, hanganyagot hallgatnak (Milfajt búcsúverse, Pap János levele a Legfelsőbb Bíróság elnökének),kipróbálhatják a sötétzárkát, beleélhetik magukat a zárkák nyújtotta szűkös tér érzetébe, valamint átélhetik a korabeli ébresztési módszereket is.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Mézeskalács készítés, díszítés
Helyszín: Pápa, Esterházy-kastély, Fő tér 1.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: családi nap, kézműves foglalkozás, szabadidős foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Frissen sült mézeskalács csábítóan hívogató illata lengi be a kastély tereit. A kastély egykori konyhájában kicsik és nagyok megismerkedhetnek a mézeskalácssütés és díszítés titkaival. A saját kezűleg elkészített finomságok pedig különleges ajándékul szolgálhatnak az otthon maradottaknak, persze csak ha a szakácsok nem falják fel rögtön…

foglalkozási idő: kb. 45 perc
Részletek
 →

Csokoládé bon-bon készítés - kézműves foglalkozás
Helyszín: Pápa, Esterházy-kastély, Fő tér 1.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: családi nap, kézműves foglalkozás, szabadidős foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Ki ne szeretné a csokoládét? De hogyan is készül az édesszájúak nagy kedvence? Kézműves műhelyünkben mindenki kipróbálhatja a csokoládékészítés fortélyait és a saját készítésű, különböző ízesítésű bon-bonokkal meglepheti szeretteit, barátait vagy épp saját magát…

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

Cikornya és pomádé - interaktív foglalkozás
Helyszín: Pápa, Esterházy-kastély, Fő tér 1.
Korcsoport: 10-17, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás, verseny, vetélkedő
A grófi pár arra kíváncsi, hogy a tisztelt vendégsereg tagjai közül kik a barokk kor legrátermettebb ismerői, tudorai. Ezért nemes versengést szerveznek, ahol is a résztvevők két csoportban mutathatják be tudásukat játékos feladatokon keresztül a barokk életről, képzőművészetről, zenéről, öltözködésről, táncról. Időtartam: beöltözéssel 50 perc Felső tagozatosoknak és középiskolásoknak ajánljuk!

foglalkozási idő: 50 perc
Részletek
 →

Mintázás
Helyszín: Pápa, Kékfestő Múzeum, Pápa, Március 15. tér 12.
Korcsoport: 3-19+, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
A kékfestő nyomódúcok használatával bárki elkészítheti saját pólóját vagy terítőjét.

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

Vándorúton
Helyszín: Pápa, Kékfestő Múzeum, Pápa, Március 15. tér 12.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Milyen volt a vándorlegények élete? Kik voltak ők? Ha lett volna 200 évvel ezelőtt facebook vagy twitter, vajon mit posztolhattak volna rá?

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Fejlesztés fémmel és mesével
Helyszín: Székesfehérvár, Alumíniumipari Múzeum, Zombori út 12.
Korcsoport: 3-19+, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Célja: Hulladék alumíniumból különféle tárgyak készítése az újrahasznosítás jegyében. A foglalkozások során a fogyatékkal élő fiatalok használják kreativitásukat, kognitív képességeiket, mi pedig jobban megismerhetjük őket magukat, igényeiket, tapasztalatainkat pedig kamatoztathatjuk a múzeumpedagógiai foglalkozások során. Tartalma: A foglalkozások tanmesével, népmesével kezdődnek, ezzel megteremtve a barátságosabb, családiasabb légkört a csoportban. A mese képes mozgásba hozni a képzeletet, fantáziát,fejleszti intellektust, eligazít az érzelmekben, megbékít a félelmekkel és vágyakkal,megoldásokat is javasol a problémákra. A történet és szereplői kapcsolódnak a foglalkozás témájához, az elkészítendő tárgyhoz, amit a fiatalok a meséből ki szoktak találni. Képet kapnak a szereplők személyiségéről, tulajdonságairól, és megalkotják őket a saját fantáziájuk szerint hulladékalumíniumból. Megismerik az alumínium tulajdonságait, felhasználási lehetőségeit, amellett a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontossága is tudatosul bennük. korcsoport: nincs - SNI

foglalkozási idő:
Részletek
 →

Csodapatika
Helyszín: Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Szent István Király Múzeum), Fő u. 5.
Korcsoport: 11-18, Foglalkozás típusa: múzeumi nap, témanap
Fekete Sas Patikamúzeum

foglalkozási idő: 180 perc
Részletek
 →

A Patika csodái
Helyszín: Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Szent István Király Múzeum), Fő u. 5.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Hogyan alakult ki a gyógyszerész szakma? Milyen tudományokból gyökeredzik? Hogyan függ össze az orvostudománnyal? Mi mindenhez értettek a hajdani patikusok? A foglalkozás során megvitatjuk a fenti kérdéseket, miközben megismerkedünk a legfontosabb gyógynövényekkel, megszagoljuk az alapanyagokat.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Bakonyi Ház - népi játék udvar
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 5-18, Foglalkozás típusa: családi nap, múzeumpedagógiai foglalkozás
A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll „mini-skanzenünk”, az ún. Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. 1935-ben közadakozásból épült egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára. Az épület háromosztatú, nád héjazatú, döngölt földpadlós. Hosszanti, a virágoskertre néző homlokzata előtt mellvédes, törpeoszlopos, kosárívgörbés, boltozott áthidalású tornác húzódik, amelynek külső oldalát ívenként vakolatkeret díszíti. Ez az épület a korabeli lakóházak között a fejlettebb változatot képviseli. A házban megtekinthető kiállításunk a paraszti élet mindennapjainak s ünnepeinek eszközkészletét, tárgyi kultúráját mutatja be. Élet a házban címmel a ház használatát, berendezési tárgyait, a benne élők életét ismertetjük a diákokkal, játékos tárlatvezetés formájában. A foglalkozás részeként a gyermekek kipróbálhatják népi játékainkat!

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

A Kálvária – domb és a Porhanyóbánya ősi titkai
Helyszín: Tata, Kuny Domokos Múzeum, Öreg vár, Váralja u. 1-3.
Korcsoport: 5-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Rendhagyó szabadtéri foglalkozás, amely két tatai helyszín földtani, őslénytani sajátosságainak megismerésével mutatja be a város geológiai múltját, mindezt személyesen, gyakorlati tapasztalatszerzéssel. Választható külön – külön, vagy egybe a kettő is.

foglalkozási idő: 2x50 p
Részletek
 →

Rózsacsokrok és pásztorlánykák
Helyszín: Tata, Kuny Domokos Múzeum, Öreg vár, Váralja u. 1-3.
Korcsoport: 6-17, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Esterházy Ferenc gróf tatai kastélya, 1780. A gróf vendégeit a saját kerámiagyárában készült edényekből kínálja. Az asztal közepén káposztafej formájú tálak sorozatában gőzölög a leves és a főzelék. Vigyázz! A tálon lévő étel csalás, a rák is kerámiából van, ügyes szobrász mintázta élethűre! A ma már ritka kincsnek számító tatai fajansz felidézi a főúri környezet luxusát és ragyogását, a korszak ízlését és stílustendenciáit. Mi minden készült a fajanszgyárban? Hogy néz ki közelről a fajansz? Mi mindent árul el egy régi tárgy, egy edény? Nézd meg, érintsd meg! Te is tudnál ilyen mintákat festeni? Rózsacsokrot, pásztorfigurát, virágfüzért? Az órát a főúri élet korabeli kulisszái és jelmezei között, a kiállítótérben tartjuk, egészen közelről tanulmányozva a formákat és mintákat, majd rajzos-technikai foglalkozás következik. Az óra a helytörténet, kultúrtörténet témaköréhez kapcsolódik, nem kizárólag művészeti profilú, de mindenképpen fogunk rajzolni és festeni.

foglalkozási idő: 60 p
Részletek
 →

Élet a Bakonyi házban
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll „mini-skanzenünk”, az ún. Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely.

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

„Játszd újra a történelmet” Interaktív Számítógépes Foglalkozások
Helyszín: Várpalota, Trianon Múzeum, Gróf Apponyi Albert liget 1.
Korcsoport: 12-19+, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés
Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség nyílik múzeumpedagógiai foglalkozást kérni a Trianon Múzeumban. A múzeumpedagógia segítségével a hozzánk látogatók csoportos foglalkozások során, játékos formában kerülnek kapcsolatba kiállításainkkal és a múzeummal. A múzeumpedagógiai foglalkozás az igényektől függően magába foglal tárlatvezetést, ismeretterjesztő előadást, interaktív tanórát és számítógépes játékot.

foglalkozási idő: 45-90 perc
Részletek
 →

Mi a pálya? - Múzeumi szakmákról középiskolásoknak
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő u. 6.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: tábor

foglalkozási idő:
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Miről mesélnek a csontok?
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, tábor

foglalkozási idő: 4 óra
Részletek
 →

Kavicsösvény-túra
Helyszín: Tatabánya, TMJV Tatabányai Múzeum, Szent Borbála tér 1.
Korcsoport: 8-18, Foglalkozás típusa: tábor
múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 8 óra
Részletek
 →

Geo-túra
Helyszín: Tatabánya, TMJV Tatabányai Múzeum, Szent Borbála tér 1.
Korcsoport: 8-18, Foglalkozás típusa: tábor
tematikus foglalkozás

foglalkozási idő: 5 óra
Részletek
 →

Téglagyűjtemény - Bélyeges tégla készítés
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 4-18, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás
Miért jó, ha egy téglavető mesternek nagy lába van? Volt-e reklám több száz évvel ezelőtt is? Milyen érzés átmenni a veszprémi vár falán? A Teguláriumban rendezett múzeumpedagógiai foglalkozás során a gyermekek játékos tárlatvezetés során ismerhetik meg a magyarországi téglagyártás történetét, eszközeit és sajátosságait. Több mint 4000 különböző téglabélyeggel találkozhatnak és ismerhetik meg azoknak történetét és jelentését. A foglalkozás második felében lehetőséget kínálunk, hogy a hozzánk látogató gyermekek elkészíthessék álmaik otthonának első, saját készítésű, bélyeges tégláját!

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

A római szoba titkai
Helyszín: Tata, Kuny Domokos Múzeum, Öreg vár, Váralja u. 1-3.
Korcsoport: 11-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás
Múzeumunk rendkívül jelentős római kori anyagot őriz. Régészeti kiállításunk mellett egyedülálló látnivaló, igazi csemege az ún. római szoba, amely egy (rekonstruált) teljes tér, boltozattal, nyílásokkal, és teljes felületén falképekkel. A szoba falképtöredékeit a brigetiói (ma Komárom) táborváros területén tárták fel. A falképek mitológiai témái (Párisz ítélete, Romulus és Remus története, Prometheusz, Heraklesz, Danaé, stb.) szerepjátékokra, díszítőelemei másolatkészítésre adnak lehetőséget.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Mátyás vára
Helyszín: Tata, Kuny Domokos Múzeum, Öreg vár, Váralja u. 1-3.
Korcsoport: 5-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás
Múzeumunk kiállítóhelye Zsigmond és Mátyás király egykori várkastélya. A foglalkozás során bejárjuk a várat kívülről, megnézzük a témához csatlakozó kiállítóteret, és a 15. századi díszkályha nyomán elkészítjük a lovagalakos kályhacsempe makettjét (karton alapon). A kicsiknek tatai Mátyás mesékkel tudjuk közelebb hozni a történelmet. A nagyobbaknak a külső helyszínek bejárása (törökkori kapualj, kazamata) adhat élményt.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Nyughatatlan Nyugatosok 2.- Stílus -hang-kép-film
Helyszín: Esztergom, MNM Babits Mihály Emlékháza, Babits Mihály út 11.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: drámapedagógiai foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Kisfilmen, képeken és korabeli zenén keresztül megismerjük azokat az írókat és költőket akiket Nyugatosok néven emlegetünk. Milyen művészeti ágak élik ekkor reneszánszukat? Milyen hatással vannak íróinkra? Rád milyen hatással van ez a kor? Gyere el és visszarepítünk az időben!

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Nyughatatlan Nyugatosok 1.- Legyél te a Nyugat motorja
Helyszín: Esztergom, MNM Babits Mihály Emlékháza, Babits Mihály út 11.
Korcsoport: 11-18, Foglalkozás típusa: drámapedagógiai foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
"Szeretettel üdvözlök mindenkit a Nyugat szerkesztőségi ülésén. Tartsuk szem előtt hogy időre elkészüljön a Nyugat! Eddig még sosem késtünk a kiadással eztán sem szeretnénk!" Újságkészítés közben megismerjük a Nyugat folyóirat létrejöttének körülményeit és magát a szerkesztő urat Babits Mihályt is.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Kávéházi kultúra a XX. században
Helyszín: Esztergom, MNM Babits Mihály Emlékháza, Babits Mihály út 11.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Milyen szerepet játszott az írók életében a kávéházi kultúra? Csak találka hely volt vagy annál több is? Kinek mi lehetett a "szokásos" illetve milyen anekdoták maradtak fenn a kávéházakban a nagy Nyugat íróiról?Mely íróknak milyen szokásaik voltak? Rengeteg időt töltöttek "második otthonukban", hogy milyen lehetett az élet a századfordulón, hol találhatóak ezek a kávéházak megtudhatod ha eljössz erre az új múzeumpedagógiai foglalkozásunkra.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Az író is ember
Helyszín: Esztergom, MNM Babits Mihály Emlékháza, Babits Mihály út 11.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Ezen a humorral átitatott foglalkozáson megismerhetik a gyerekek Babits Mihályt az embert és azokat az írókat és költőket, akiknek a nevei megtalálhatóak az autógramm falon. Beleélő készségüket fejlesztve apró jelenetek megelevenítésével arra is fény derül ki milyen kapcsolatban állt egymással illetve a házigazdával, Babits Mihállyal.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Babits Villa
Helyszín: Esztergom, MNM Babits Mihály Emlékháza, Babits Mihály út 11.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: ismeretterjesztő előadás, múzeumpedagógiai foglalkozás
"Nem azért épült, hogy századokig álljon hanem múló tanyául mint Fecskefészek" Ezen a foglalkozáson megismerjük a Költő Fejedelem és Esztergom kapcsolatát. Mit adott Babits Mihály jelenléte az esztergomi kisváros életéhez? A költőnek és családjának itt szerzett élményei, hogyan jelennek meg a műveikben, és máig is hallható és látható formában a Babits Emlékházban?

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Barangolás az MNM Balassa Bálint Múzeuma Látványtárában
Helyszín: Esztergom, Balassa Bálint Múzeum, Mindszenty hercegprímás tér 5.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Bálint, messzi tengerek hős matróza a Dunán lefelé hajózva, betért Esztergom városába, hogy megtalálja a kincset, melyről apró kis halak suttogtak odalenn a víz alatt. Kikötött hát, felvette zsákját, s elindult, hogy felfedezze Esztergom új látványtárát. Gyere és segíts Bálintnak megtalálni a kincset és felfedezni egy mindeddig ismeretlen világot.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Mivel dolgozott Samu? – Barangolások az őskorban
Helyszín: Esztergom, Balassa Bálint Múzeum, Mindszenty hercegprímás tér 5.
Korcsoport: 8-15, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A múzeum régészeti gyűjteményéből származó leletek, illetve műtárgy másolatok segítségével ismerkednek meg a diákok a paleolit-neolit-fémkor tárgyi emlékeivel, hazánkra jellemző sajátosságaival. Műtárgymásolataink és eredeti tárgyaink segítségével nemcsak a tárlókban, hanem közvetlen közelről is megismerkedhetnek az ősember használati eszközeivel.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Honfoglaló őseink élete
Helyszín: Esztergom, Balassa Bálint Múzeum, Mindszenty hercegprímás tér 5.
Korcsoport: 8-15, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Megismerkedünk elődeink öltözetével, majd közösen felépítünk egy jurtát, és elhelyezzük berendezési tárgyait (makett), Közben szót ejtünk eleink életmódjáról, szokásairól, miért volt praktikus a szétszedhető jurta, miért hord a honfoglalás kori lány „nadrágot” szoknya helyett.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

A történelem forrásai
Helyszín: Esztergom, Balassa Bálint Múzeum, Mindszenty hercegprímás tér 5.
Korcsoport: 6-16, Foglalkozás típusa: ismeretterjesztő előadás, múzeumpedagógiai foglalkozás
A foglalkozás alatt a diákok megismerkednek azokkal a múzeumi foglalkozásokkal, melyek a történelem forrásaihoz köthetők. Pl.: tárgyi emlékek – a régész és a restaurátor foglalkozik velük; írásos emlékek – a történész munkáját segítik; emberi koponya – antropológus foglalkozik vele; kékfestő mintázófa – néprajzos munkájához tartozik. Kézbe vehető műtárgyakon, és műtárgy másolatokon keresztül élővé válnak számukra a történelem forrásai.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Mindennapi élet a hódoltság területén
Helyszín: Esztergom, Magyar Nemzeti Múzeum – Esztergomi Vármúzeum , Szent István tér 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A magyarság félelemmel fogadta az a népet, akiről csak annyit tudtak, hogy gyaúrnak neveztek minden keresztényt és naponta ötször imádkoztak. Különleges fürdőket építettek, fekete és pokolian forró főzetet ittak, hastáncosokkal múlatták az időt. Számtalan nehézség és újdonság adódott a különböző kultúrájú népek együtt élése során. Vajon kik lehetnek ezek az emberek? Honnan jöttek és milyen szokások, rituálék szerint élték a mindennapjaikat? Titokzatos, különleges? Ismerjük meg őket!

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Isteni mesterek, mesteri építészek - Egy kápolna Isten dicsőségére
Helyszín: Esztergom, Magyar Nemzeti Múzeum – Esztergomi Vármúzeum , Szent István tér 1.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Az európai szintű koragótikus építmény kialakulásának és kapcsolatainak körülményeivel ismerkedve tekintjük át III. Béla lovagkirályunk korát és az esztergomi vár átépítésének egyes fázisait. A történelmi tények áttekintése után térünk rá a korszak remekművének számító Várkápolna művészettörténeti elemzésére, mely esetében a kutatás sokkal több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad…

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Szent István városa – Esztergom az Árpád-korban
Helyszín: Esztergom, Magyar Nemzeti Múzeum – Esztergomi Vármúzeum , Szent István tér 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Milyen szerepet töltött be az ország életében városunk a kora középkorban? Hol voltak a fontosabb épületek (pénzverde, távolsági kereskedők házai, kolostorok, templomok)? Mely királyaink székeltek az esztergomi várban és ki választotta temetkezési helyéül neves városunkat. Ezekre és még sok más kérdésre ad választ a foglalkozás.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

A Szent Korona szimbolikája
Helyszín: Esztergom, Magyar Nemzeti Múzeum – Esztergomi Vármúzeum , Szent István tér 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Megismerkedünk a korona felépítésével, történetével, a zománcképeken ábrázolt személyiségekkel. Közben szóba kerül az aranymetszés, a drágakövek által képviselt tartalmak, és természetesen a Szent Korona-tan, mely egyedülálló az európai történelemben.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

„Hős lovagok, elbűvölő hercegnők” – Élet a középkori udvarban
Helyszín: Esztergom, Magyar Nemzeti Múzeum – Esztergomi Vármúzeum , Szent István tér 1.
Korcsoport: 6-15, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Szeretnéd megtudni hogyan harcoltak és éltek a középkori lovagok? Megismerkedhetsz a lovagokkal, megtudhatod mik azok a lovagi erények és hogy hogyan töltötték a páncélos vitézek a „szabadnapjukat”. Emellett a lányok beleshetnek az udvarhölgyek életébe és megismerkedhetnek a középkori divattal.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

„Ludus Solva” – Esztergom a római korban
Helyszín: Esztergom, Magyar Nemzeti Múzeum – Esztergomi Vármúzeum , Szent István tér 1.
Korcsoport: 12-17
A foglalkozás során az ókori Esztergom területének népeivel, kultúrájával és vallásával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A múzeum állandó kiállításának segítségével bemutatjuk Esztergom (Solva) városát, az itt élt emberek mindennapjait és elképzeljük hogyan éltek, dolgoztak és tevékenykedtek a város lakói a római korban. Emellett „igazi rómaiakkal” is találkozhatunk.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Közösségi szolgálat a Tatabányai Múzeumban
Helyszín: Tatabánya, TMJV Tatabányai Múzeum, Szent Borbála tér 1.
Korcsoport: 15-19+, Foglalkozás típusa: közösségi szolgálat
A Tatabányai Múzeum várja azon lelkes diákok jelentkezését, akik az iskolai közösségi szolgálat keretein belül szeretnék mélyebben megismerni a múzeumi dolgozók munkáját, és tevékenyen hozzájárulni az intézmény működéséhez. Érdeklődni a +36 34 600 480-as telefonszámon, vagy az info@tbmuzeum.hu email címen lehet.

foglalkozási idő: 1-4 óra
Részletek
 →

ISTVÁN A KIRÁLY! KIRÁLY?! - A múzeumi óra Szent István városának történetéről.
Helyszín: Székesfehérvár, Középkori Romkert- Nemzeti Emlékhely (Szent István Király Múzeum), Koronázó tér
Korcsoport: 8-15, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Közösségi szolgálatos diákokat várunk
Helyszín: Tata, ELTE Tatai Geológus Kert (ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Muzeális Közgyűjtemény), Fekete út 2.
Korcsoport: 12-19+, Foglalkozás típusa: közösségi szolgálat
A Tatai Geológus Kertben a közösségi szolgálat március 1-október 31. időszakban végezhető. A park karban tartási munkái (avar gereblyézés, sövény nyírás, gazolás, védett sziklafelszínek takarítása, komposztálás) mellett lehetőség van a nyitva tartáshoz kötődő feladatok végzésére is: betanítás után csoportvezetés (geológiai, botanikai ismeretek), illetve nagyrendezvényeknél gyerekek számára foglalkozás tartása (tervezéstől a kivitelezésig, elsősorban a tavaszi Föld Napjához kötődően).

foglalkozási idő: egyeztetéstől függően rugalmas, hétköznap két-három óra, hétvégén / nyáron akár egész napos intenzív rendszerben is.
Részletek
 →

Közösségi szolgálatos diákokat várunk
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő u. 6.
Korcsoport: 15-18, Foglalkozás típusa: közösségi szolgálat
2013. októberétől fogadunk közösségi szolgálatot teljesítő diákokat a Szent István Király Múzeumban. Továbbra is várjuk olyan diákok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek, hogy kulturális területen gyűjtsenek és kamatoztassanak tapasztalatokat, vagy szeretnének megismerni egy-egy múzeumunk gyűjtőkörébe tartozó tudományágat, amelyben nagyobb jártasságra, elmélyültebb ismeretekre tehetnek szert a nálunk végzett tevékenység során. Szeretnénk, ha az intézményünkbe érkező diákok nem kötelességként élnék meg a közösségi szolgálatot, hanem valódi lelkesedéssel, érdeklődéssel járnának hozzánk, valódi tudással gyarapodnának az itt eltöltött idő alatt, és múzeumlátogató, múzeumbarát felnőttekké váljanak.

foglalkozási idő:
Részletek
 →

Közösségi szolgálat a Duna Múzeumban
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 15-18, Foglalkozás típusa: közösségi szolgálat
A közösségi szolgálatuk helyszínéül a Duna Múzeumot választó fiatalok egy múzeumismereti műhelymunka után vehetnek részt a múzeumi feladatok ellátásában. Segédkezhetnek a látogatók fogadásában, rendezvények szervezésében és lebonyolításában, a kommunikációs tevékenységekben (látogatókutatás, online kommunikáció). A történelem iránt érdeklődők muzeológusaink irányításával a gyűjteményi anyagok rendezésében is közreműködhetnek.

foglalkozási idő:
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Ember alkotta természet: történelem és természet - erdei iskola
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 10-15, Foglalkozás típusa: kirándulás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Minősített erdei iskolai program felső tagozatos diákoknak: szakvezetés a Zirci Arborétumban. (Elsajátítandó fogalmak: arborétum, botanikus, kert, angolkert, franciakert; A várostörténet és az arborétum kialakításának kapcsolata; Az arborétum néhány jellemző fás faja; A kert legidősebb fájának történelmi vonatkozásai).

foglalkozási idő: 3 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Az ég tollas vándorai: a madarak - erdei iskola
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 10-15, Foglalkozás típusa: kirándulás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Minősített erdei iskolai program felső tagozatos diákoknak: madárhálózási, gyűrűzési bemutató a Zirc melletti Kakas-hegyen. (miért hálózunk; mi a madár; madárvédelem) Közlekedés: gyalog. Időtartam:0,5 nap.

foglalkozási idő: 3-4 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Az erdő napfényben és holdvilágnál - erdei iskolai foglalkozás
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 10-15, Foglalkozás típusa: kirándulás, múzeumpedagógiai foglalkozás
A Zirc, Pintér-hegyi tanösvény bejárása (az erdő életközösség; erdőirtás, fahasználat; az erdei életközösségek felépítése; erdei vadak). Közlekedés: gyalog, időtartam: 0,5 nap.

foglalkozási idő: 3-4 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Kövek országútján: a földtani múlt nyomai - erdei iskola
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 10-15, Foglalkozás típusa: kirándulás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Minősített erdei iskolai program felső tagozatos diákoknak: Geológiai kirándulás az Olaszfalu: Eperjes-hegyi Tanösvényen (geológiai alapok, felszíni formák, életnyomok). Közlekedés helyközi autóbusszal. Időtartam:0,5 nap.

foglalkozási idő: 3-4 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Túravezetés a Cuha-völgy szurdok szakaszán.
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: kirándulás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Porva-Csesznek és Vinye között. Oda-visszaút vonattal. Időtartam 0,5 vagy 1 nap. A félnapos program a jelenlegi menetrend alapján csak délután lehetséges. A Cuha-völgyi Tanösvény feladatlapos feldolgozása.

foglalkozási idő: 4 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Ember alkotta természet 2. - Szakvezetés a zirci arborétumban.
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Szakvezetés a zirci arborétumban. (Elsajátítandó fogalmak: arborétum, botanikus, kert, angolkert, franciakert; A várostörténet és az arborétum kialakításának kapcsolata; Az arborétum néhány jellemző fás faja; A kert legidősebb fájának történelmi vonatkozásai).

foglalkozási idő: 2-3 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Ember alkotta természet 1.
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás
Szakvezetés a Bakony Természettudományi Múzeum kiállításában. Időtartam: 1-1,5 óra. A szakvezetést követően mód van a kiállítással kapcsolatos feladatlap kitöltésére.

foglalkozási idő: 1-1,5 óra
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Az erdő holdvilágnál
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: kirándulás, egyéb
Éjszakai túra: Útvonala: Cuha-völgy - Rókalyukas-árok - Molnár árok - Pintér-árok - Zirc. A Cuha-völgyben - igény esetén - tábortűz mellett lehet bevárni az erős szürkületet. A foglalkozás célja az éjszakai erdő életének, hangjainak megismerése. Közlekedés: gyalog. Időtartam: 0,5 nap

foglalkozási idő: 3-4 óra
Részletek
 →

Rejtvény
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 3-18
Mi jut eszünkbe ezekről a „relytéjes” képekről? Vannak-e dolgok, amit mi is szívesen rejtegetünk? Mikor jó ez és mikor árt nekünk? Sikerül-e megoldanunk a relytéjeket az életben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ beszélgetéssel és alkotással egyaránt.

foglalkozási idő:
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Kövek országútján: a földtani múlt nyomai
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: kirándulás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Geológiai kirándulás az Olaszfalu: Eperjes-hegyi Tanösvényen (geológiai alapok, felszíni formák, életnyomok). Közlekedés helyközi autóbusszal. Időtartam:0,5 nap.

foglalkozási idő: 4 óra
Részletek
 →

Festmény húrokból, levegőből és gömbökből
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás
Festmény húrokból, levegőből és gömbökből Ha nem hiszitek, gyertek és járjunk utána, sőt el is készíthetjük együtt!

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Játék kezeinkkel
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Hol találunk kezeket a László Károly Gyűjteményben? Mit fejez ki az emberi kéz? Mit tudunk mi kefejezni a kezeinkkel? Játszunk, gondolkodjunk és alkossunk is velük.

foglalkozási idő: 90perc
Részletek
 →

Élet a Bakonyi Házban
Helyszín: Veszprém, Bakonyi Ház, Erzsébet sétány 3.
Korcsoport: 5-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A paraszti életmód használati tárgyai és felszerelései című kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás.

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

Idegen nyelvű foglalkozás
Helyszín: Zirc, OSZK Reguly Antal Műemlékkönyvtár, Rákóczi tér 1.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő:
Részletek
 →

Angol, német, francia nyelvű foglalkozás
Helyszín: Fehérvárcsurgó, Károlyi Kastély, Petőfi S. u. 2.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő:
Részletek
 →

A kőolaj
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A kőolaj jellemzői, hatása a környezetre, olajkatasztrófák és a védekezés modellezése.

foglalkozási idő: 50 perc
Részletek
 →

Te mekkora lábon élsz?
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Az ökológiai lábnyom, vízlábnyom. Egyszerű számítások.

foglalkozási idő: 50 perc
Részletek
 →

Papírmalomtól az újrapapírig
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás, múzeumpedagógiai foglalkozás
A papír története, papírgyártás és a víz, a környezetbarát papírgyártás, merített papír készítése.

foglalkozási idő: 50 perc
Részletek
 →

Nem minden hulladék szemét
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Hulladéktípusok, szelektív gyűjtés, újrahasznosítás.

foglalkozási idő: 50 perc
Részletek
 →
A konglomerátum korábban keletkezett kőzetek kavicsait tartalmazza. A képen eocén korú tengeri mészkőkavicsok láthatók később lerakódott, oligocén korú folyóvízi konglomerátumban.

Ismerkedjünk a kőzetekkel!
Helyszín: Tata, ELTE Tatai Geológus Kert (ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Muzeális Közgyűjtemény), Fekete út 2.
Korcsoport: 10-19+, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Az alsó kőfejtőudvarban berendezett kőparkban kiállított több mint húsz különböző kőzettípus jó lehetőséget kínál a kőzetek mindhárom fajtájának (magmás, metamorf és üledékes) a megismerésére.

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →
A dombon bányászott vörös jura mészkő gyakori ősmaradványai a lábasfejűek közé tartozó, kihalt ammoniteszek.

Ősmaradványok: a Kálvária-domb kőbe zárt élővilága
Helyszín: Tata, ELTE Tatai Geológus Kert (ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Muzeális Közgyűjtemény), Fekete út 2.
Korcsoport: 10-19+, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A Kálvária-dombon egykor bányászott, valamint a kőparkban kiállított kőzetek némelyike látványos ősmaradvány-együttest tartalmaz, amelyek lehetőséget kínálnak a leggyakoribb fosszíliák megismerésére.

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

Ásatások Brigetióban
Helyszín: Komárom, Klapka György Múzeum, Kelemen L. u. 22.
Korcsoport: 5-19+, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Hogyan éltek a rómaiak
Helyszín: Komárom, Klapka György Múzeum, Kelemen L. u. 22.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

A föld mélye
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Kőzetek, ásványok és hazai előfordulásuk, ásványhatározás, kísérletek ásványokkal.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Rejtett kincseink
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Gyógyító vizeink; magyarországi gyógyvizek kialakulása, ásványianyag-tartalma és hatásuk, vetítés és kóstolás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Küzdelem a vizek ellen, harc a vizekért
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Széchenyi és Vásárhelyi szerepe a reformkori vízrendezésben – a téma feldolgozása múzeumi tablók, tárgyak, makettek, korabeli térképek segítségével.

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Tavaszi szél vizet áraszt
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A víz felszínformálása, modellkísérlet terepasztalon, árvizek és árvízvédelem, gáttípusok bemutatása maketteken, homokzsákolás az udvaron.

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Fűben-fában orvosság
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Gyógynövények a hagyományos népi gyógyászatban, vízparti gyógynövények bemutatása és hatásuk megismerése, teakóstolás és aromapárna készítése.

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Elfelejtett vizes mesterségek – a vízimolnár
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Malomtípusok, működő modellek és makettek megfigyelése, gabonaőrlés kézi őrlővel, gabonafélék felismerésének gyakorlása

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Tisztaság fél egészség
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Hagyományos környezetkímélő mosás természetes anyagokkal – fahamu, mosószappan, mosószóda; a mosást segítő eszközök kipróbálása - sulykoló, gyökérkefe; a vasalás eszközeinek megismerése.

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Fogom, érzem, látom!
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: egyéb
Speciális foglalkozás vak és gyengénlátó csoportok számára dombornyomású térképek, makettek és kézbe vehető tárgyak segítségével.

foglalkozási idő: 50 perc
Részletek
 →

Kísérletek a vízzel
Helyszín: Esztergom, Duna Múzeum – Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey u. 2.
Korcsoport: 13-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A víz fizikai, kémiai tulajdonságai, halmazállapot, oldódás, felületi feszültség

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Hazafiság iskolája
Helyszín: Pákozd, Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, Mészeg-hegy 087 hrsz
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: ismeretterjesztő előadás, tábor, tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 480 perc
Részletek
 →

Egyetemes emberiségtörténet a fegyverek fejlődése tükrében
Helyszín: Pákozd, Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, Mészeg-hegy 087 hrsz
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

Katonai akadálypálya
Helyszín: Pákozd, Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, Mészeg-hegy 087 hrsz
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: akadályverseny

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Vidám, játékos katonai témájú vetélkedő
Helyszín: Pákozd, Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, Mészeg-hegy 087 hrsz
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: verseny, vetélkedő

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Tematikus vetélkedő (hadtörténelmi, katonai témában)
Helyszín: Pákozd, Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, Mészeg-hegy 087 hrsz
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: verseny, vetélkedő

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

"A Károlyi család a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban"
Helyszín: Fehérvárcsurgó, Károlyi Kastély, Petőfi S. u. 2.
Korcsoport: 13-15, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

"Könyvekről, könyvtárakról" (A papirusztól a laptopig)
Helyszín: Fehérvárcsurgó, Károlyi Kastély, Petőfi S. u. 2.
Korcsoport: 13-15, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Kiásott történelem (6 múzeumi óra)
Helyszín: Dunaújváros, Intercisa Múzeum, Városháza tér 4.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 270 perc
Részletek
 →

Historiart (6 múzeumi óra)
Helyszín: Dunaújváros, Intercisa Múzeum, Városháza tér 4.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 270 perc
Részletek
 →

Mikor, kinek, hogyan készült? (10 műhelyfoglalkozás)
Helyszín: Dunaújváros, Intercisa Múzeum, Városháza tér 4.
Korcsoport: 10-18

foglalkozási idő: 900 perc
Részletek
 →

Élet a birodalom véőbástyáján, Pannóniában
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő u. 6.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: szakkör

foglalkozási idő: 600 perc
Részletek
 →

Te Venus vagy Mercurius kegyeit keresed inkább?
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő u. 6.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Milyen volt egy római házibuli?
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő u. 6.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Ilyet én is tudok festeni!
Helyszín: Székesfehérvár, Új Magyar Képtár (Szent István Király Múzeum), Megyeház u. 17.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 360 perc
Részletek
 →

"Céhek, mesterek" múzeumi órasorozat
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum,
Korcsoport: 8-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

A kalendárium jeles napjai 3 részes múzeumi óra
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum,
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

A rómaiak
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum, Fő u. 6.
Korcsoport: 14-18, Foglalkozás típusa: szakkör

foglalkozási idő: 600 perc
Részletek
 →

Ki tud többet Tapolcáról
Helyszín: Tapolca, Wass Albert Könyvtár és Múzeum, Batsányi János u. 1.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, szakkör, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Ki tud többet Tapolcáról
Helyszín: Tapolca, Wass Albert Könyvtár és Múzeum, Batsányi János u. 1.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, szakkör, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 30 perc
Részletek
 →

Tapolca és környékének története az őskortól a XX. Századig
Helyszín: Tapolca, Wass Albert Könyvtár és Múzeum, Batsányi János u. 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, szakkör, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

A nyomtatott könyvillusztráció története
Helyszín: Zirc, OSZK Reguly Antal Műemlékkönyvtár, Rákóczi tér 1.
Korcsoport: 15-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

A villa felfedezése
Helyszín: Nemesvámos, Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca, Baláca
Korcsoport: 5-19+, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Színekből szobrok
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 3-19+, Foglalkozás típusa: kézműves foglalkozás

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Képek, szobrok, gondolatok
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 12-19+, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Tárlatvezetés festmény és tárgykereséssel
Helyszín: Veszprém, Művészetek Háza, Vár u. 17.
Korcsoport: 6-19+, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Szerzetesek és könyvtárak
Helyszín: Zirc, OSZK Reguly Antal Műemlékkönyvtár, Rákóczi tér 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →

Avar sír feltárása
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A foglalkozás az avar nép történetének rövid ismertetésével, valamint a régészeti munka részletes bemutatásával kezdődik. A diákok részletesen megismerkedhetnek az avar temetkezési szokásokkal, az egyes korszakok régészeti emlékanyagával. Az elméleti bevezető után kerül sor a sír feltárására. A résztvevők feladata a korhűen berendezett sír szakszerű kibontása, teljes dokumentálása, a kibontott csontváz valamelyik korba való datálása. Ehhez a temetkezési szokások, a feltárt leletanyag elemzése során juthatnak el. A feltárás után a sírmellékletek és a csontok felszedését, csomagolását szintén a diákok végzik.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Honfoglalás kori sír feltárása
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A foglalkozás a magyar nép honfoglalás kori történetének rövid ismertetésével, valamint a régészeti munka részletes bemutatásával kezdődik. A diákok részletesen megismerkedhetnek a honfoglalás korának temetkezési szokásaival, és annak régészeti emlékanyagával. Az elméleti bevezető után kerül sor a sír feltárására. A résztvevők feladata a korhűen berendezett sír szakszerű kibontása, teljes dokumentálása, a kibontott csontváz valamelyik korba való datálása. Ehhez a temetkezési szokások, a feltárt leletanyag elemzése során juthatnak el. A feltárás után a sírmellékletek és a csontok felszedését, csomagolását szintén a diákok végzik.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Rendhagyó történelemórák - A reformkor és az 1848/49-es szabadságharc Veszprém megyében
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Szellem ... a tárgyban, ... a helyben, ... a képben" című állandó kiállításunk az őskortól kezdve az 1990-es évekig veszi sorra Veszprém és környéke kulturális örökségét, hűen reprezentálva ezzel az ezen vidéken élők múltját. Múzeumpedagógiánk célja, hogy az általános és középiskolák történelem-tananyagához kapcsolódva az egyes történelmi korszakokhoz integrálható órák révén a diákok megismerkedjenek tágabb környezetük kulturális, történelmi, tárgyi örökségével. A kiállítás nyújtotta élmény révén pedig a későbbiekben aktív múzeumlátogatóvá váljanak. Az iskolákban elsajátított tananyag mélyebb megértését szolgálja, hogy a diákok a tanult korszakhoz kapcsolódó megyei tárgyi emlékeket, valamint az adott történelmi korszak, „megyeközpontú" történetét a múzeumi rendhagyó történelem órákon megismerik. A múzeumpedagógiai óra a téma ismertetésével (általános és Veszprém megyei vonatkozások), a témakörnek megfelelő kiállítási vitrinek, elemek megtekintésével, valamint a benne foglalt tárgyak részletes elemzésével kezdődik. A kiállítás megtekintése után rövid film / prezentációs anyag megtekintése következik, amelynek segítségével a tanulók még egyszer értelmezik a kiállításban látottakat, s ez úton integrálják a frissen szerzett tudást a már meglévő ismeretek közé. Végezetül a diákok a koruknak és az óra tematikájának megfelelő feladatlapot tölthetnek ki, vagy játékos feladatokban vehetnek részt.

foglalkozási idő: 45, 60 perc
Részletek
 →

Rendhagyó történelemórák - Kivándorlás, kitelepítés, deportálás
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Szellem ... a tárgyban, ... a helyben, ... a képben" című állandó kiállításunk az őskortól kezdve az 1990-es évekig veszi sorra Veszprém és környéke kulturális örökségét, hűen reprezentálva ezzel az ezen vidéken élők múltját. Múzeumpedagógiánk célja, hogy az általános és középiskolák történelem-tananyagához kapcsolódva az egyes történelmi korszakokhoz integrálható órák révén a diákok megismerkedjenek tágabb környezetük kulturális, történelmi, tárgyi örökségével. A kiállítás nyújtotta élmény révén pedig a későbbiekben aktív múzeumlátogatóvá váljanak. Az iskolákban elsajátított tananyag mélyebb megértését szolgálja, hogy a diákok a tanult korszakhoz kapcsolódó megyei tárgyi emlékeket, valamint az adott történelmi korszak, „megyeközpontú" történetét a múzeumi rendhagyó történelem órákon megismerik. A múzeumpedagógiai óra a téma ismertetésével (általános és Veszprém megyei vonatkozások), a témakörnek megfelelő kiállítási vitrinek, elemek megtekintésével, valamint a benne foglalt tárgyak részletes elemzésével kezdődik. A kiállítás megtekintése után rövid film / prezentációs anyag megtekintése következik, amelynek segítségével a tanulók még egyszer értelmezik a kiállításban látottakat, s ez úton integrálják a frissen szerzett tudást a már meglévő ismeretek közé. Végezetül a diákok a koruknak és az óra tematikájának megfelelő feladatlapot tölthetnek ki, vagy játékos feladatokban vehetnek részt.

foglalkozási idő: 45, 60 perc
Részletek
 →

Rendhagyó történelemórák - Veszprém megye a II. világháborúban
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
Szellem ... a tárgyban, ... a helyben, ... a képben" című állandó kiállításunk az őskortól kezdve az 1990-es évekig veszi sorra Veszprém és környéke kulturális örökségét, hűen reprezentálva ezzel az ezen vidéken élők múltját. Múzeumpedagógiánk célja, hogy az általános és középiskolák történelem-tananyagához kapcsolódva az egyes történelmi korszakokhoz integrálható órák révén a diákok megismerkedjenek tágabb környezetük kulturális, történelmi, tárgyi örökségével. A kiállítás nyújtotta élmény révén pedig a későbbiekben aktív múzeumlátogatóvá váljanak. Az iskolákban elsajátított tananyag mélyebb megértését szolgálja, hogy a diákok a tanult korszakhoz kapcsolódó megyei tárgyi emlékeket, valamint az adott történelmi korszak, „megyeközpontú" történetét a múzeumi rendhagyó történelem órákon megismerik. A múzeumpedagógiai óra a téma ismertetésével (általános és Veszprém megyei vonatkozások), a témakörnek megfelelő kiállítási vitrinek, elemek megtekintésével, valamint a benne foglalt tárgyak részletes elemzésével kezdődik. A kiállítás megtekintése után rövid film / prezentációs anyag megtekintése következik, amelynek segítségével a tanulók még egyszer értelmezik a kiállításban látottakat, s ez úton integrálják a frissen szerzett tudást a már meglévő ismeretek közé. Végezetül a diákok a koruknak és az óra tematikájának megfelelő feladatlapot tölthetnek ki, vagy játékos feladatokban vehetnek részt.

foglalkozási idő: 45, 60 perc
Részletek
 →

Rendhagyó történelemórák - 1956 helyi vonatkozású eseményei
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 12-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 45, 60 perc
Részletek
 →

ANTE DUMULTANI JUMA - amit a cigányság kulturájáról tudni illik
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Kalendáriumi kalandozások - A karácsonyi ünnepkör
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A Laczkó Dezső Múzeum az adventi időszak alkalmából - immár hagyományosan - rendhagyó múzeumpedagógiai órákat szervez „Kalendáriumi kalandozások” címmel 2016. december 5 és 21. között. Foglalkozásainkon az ünnepkört bemutató ppt-bemutató, valamint karácsonyi tárgyfelismerő vetélkedő szerepel, amely során a diákok kézbe vehetik és esetenként ki is próbálhatják a múzeumunk gyűjteményeiben őrzött, a Bakony és a Balaton-felvidék tájairól származó, a karácsonyi időszakhoz köthető legfontosabb tárgyakat. A múzeumpedagógiai foglalkozás táncpedagógus bevonásával témanappá is bővíthető.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Kalendáriumi kalandozások - A farsang
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A Laczkó Dezső Múzeum a farsangi időszak alkalmából - immár hagyományosan - rendhagyó múzeumpedagógiai órákat szervez „Kalendáriumi kalandozások” címmel 2015. január 12. és február 17. között. Foglalkozásainkon az ünnepkört bemutató ppt-bemutató, valamint farsangi tárgyfelismerő vetélkedő szerepel, amely során a diákok kézbe vehetik és esetenként ki is próbálhatják a múzeumunk gyűjteményeiben őrzött, a Bakony és a Balaton-felvidék tájairól származó, a farsangi időszakhoz köthető legfontosabb tárgyakat. A múzeumpedagógiai foglalkozás táncpedagógus bevonásával témanappá is bővíthető.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Kalendáriumi kalandozások - A húsvéti ünnepkör
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A Laczkó Dezső Múzeum a húsvéti ünnepkör alkalmából ‒ immár hagyományosan ‒ rendhagyó múzeumpedagógiai órákat szervez „Kalendáriumi kalandozások” címmel 2016. március 1. és 23. között. Foglalkozásainkon az ünnepkört bemutató ppt-bemutató, valamint húsvéti tárgyfelismerő vetélkedő szerepel, amely során a diákok kézbe vehetik és esetenként ki is próbálhatják a múzeumunk gyűjteményeiben őrzött, a Bakony és a Balaton-felvidék tájairól származó, a húsvéti ünnepekhez köthető legfontosabb tárgyakat. A múzeumpedagógiai foglalkozás táncpedagógus bevonásával témanappá is bővíthető.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Német nemzetiségi kultúra Veszprém megyében
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 6-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás, utazó múzeum
Sokszor emlegetjük a környezetünkben élő „svábokat”, elsősorban legendás szorgalmukat, tiszta házaikat és udvaraikat dicsérve, vagy túlzott takarékosságukat kárhoztatva. De vajon tudjuk-e, hogy kik a „svábok”, miért hívják őket így, mióta élnek a Dunántúlon, mely falvakat szállták meg Veszprém megyében, és mi jellemzi sajátos kultúrájukat? Múzeumi foglalkozásunk e kérdésekre is választ ad.

foglalkozási idő: 3 X 45 perc
Részletek
 →

Pendely, gatya, szűr - Veszprém megyei paraszti viseletek
Helyszín: Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.
Korcsoport: 10-16, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás
A foglalkozás célja a Veszprém megyei magyar, német és szlovák 18-20. századi paraszti viseletek és az öltözködési kultúra megismertetése – a múzeum gyűjteményében őrzött, ám kiállításban nem látható tekintélyes viseletanyag segítségével. A téma feldolgozása elsősorban tárgyközpontú – az eredeti vászonviseletekkel, dolmányokkal, subákkal, szűrökkel találkozva, azokat kézbe fogva, esetleg magukra próbálva azonban nem csak magával a diákok számára merőben ismeretlen tárgyi világgal, hanem annak szellemiségével való szembesülésre is alkalmat ad a foglalkozás, amely során a diákok a témához készült munkafüzet feladatait is megoldhatják.

foglalkozási idő: 90 perc
Részletek
 →

Válogatás a Dunántúl Reformátusságának egyháztörténeti és egyházművészeti emlékeiből
Helyszín: Pápa, Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, Március 15. tér 9.
Korcsoport: 14-19+, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →

Dunántúli Reformá-tus Kincstár (TÁMOP)
Helyszín: Pápa, Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, Március 15. tér 9.
Korcsoport: 8-18, Foglalkozás típusa: múzeumpedagógiai foglalkozás

foglalkozási idő: 600 perc
Részletek
 →

Dunántúli Reformá-tus Kincstár (TÁMOP)
Helyszín: Pápa, Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, Március 15. tér 9.
Korcsoport: 11-18, Foglalkozás típusa: múzeumi nap

foglalkozási idő: 180 perc
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Csodálatos rovarvilág - képekben
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 7-18, Foglalkozás típusa: ismeretterjesztő előadás, múzeumpedagógiai foglalkozás
Előadás a múzeum közművelődési termében (Rákóczi tér 3-5.)

foglalkozási idő: 1,5-2 óra
Részletek
 →

A pápai múmia évezredes titkai (TIOP)
Helyszín: Pápa, Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, Március 15. tér 9.
Korcsoport: 5-19+, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás

foglalkozási idő: 60 perc
Részletek
 →
A zirci Cisztercita Apátság épülete, amelynek első emeletén találhatók a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kiállításai.

Tapintható természet
Helyszín: Zirc, Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Rákóczi tér 3-5.
Korcsoport: 4-18, Foglalkozás típusa: tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás
Látássérültek számára állítunk össze olyan anyagokat, amelyek megfoghatók, tapinthatók. Növények, állatok, ősmaradványok, kőzetek, ásványok.

foglalkozási idő: 45 perc
Részletek
 →
KERESÉS
KIÁLLÍTÁSKERESŐ

Ajánljon múzeumot!

Nem találja kedvenc kiállítását, vagy múzeumi foglalkozását adatbázisunkban?

Szeretné, ha múzeuma szerepelne a Múzeumi a' la carte kínálatában?

Írja meg a múzeum / kiállítás / foglalkozás adatait, hogy mások is rátalálhassanak! 

Közösségi szolgálati helyszínek