belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
ISTEN ǀ NŐ. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2018. május 11-től látható legújabb kiállításának kiemelt célja, hogy a hindu Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. A gyerekek ezúttal saját „tárlatvezetőt” is kapnak Rádhiká személyében, aki a kiállításban kalauzolja őket, és mesél nekik Indiáról és a hindú istenvilágról. A kiállítótér több pontján elhelyezett kultúrafelfedező batyuk kézzel fogható élményt nyújtanak minden korosztálynak. A kiállításhoz magyar nyelvű múzeumpedagógiai kiadvány tartozik, amely a képregények világát megidézve mesél hindú istenek és istennők csodás történeteiről. Új blogplatformunk, a hoppmuseumblog.com a kiállítási koncepción túlmutatóan ismerteti meg az érdeklődőket Indiával. A múzeumpedagógiai program keretében magyar és orosz nyelvű múzeumi órákkal és kreatív kézműves foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket.


Helyszín: Budapest, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Andrássy út 103.

Korcsoport: 3-19+
Kiállítás típusa: interaktív, tapintható tárlat, termes
Kapcsolódó kategóriák: divat és viselet, életmód, életvitel, festészet, grafika, képzőművészet, média, szobrászat, társadalmi nemek, történelem, vallástörténet
Célcsoport: általános iskolások, felnőttek, fiúk, gyermekek, iskolák, középiskolások, lányok, látássérültek, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők, vakok és gyengénlátókMiközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A kiállított tárgyak széles skálán mozognak a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindú művészet állandó témáit és formavilágát. Az Istennőhöz, vagy ahogy Indiában nevezik, a Dévihez kapcsolódó különböző regionális kultuszok komoly múltra tekintenek vissza az indiai szubkontinensen. Az Indus-völgyi civilizáció korától egészen a 21. századi globalizált társadalom megjelenéséig az Istennőt imádták és imádják ma is India lakói. Az Istennőnek – ahogyan magának a hinduizmusnak is – számos arca van, és minden arcához, minden megjelenési formájához más-más tradíció kapcsolódik. Ő a fiatal Szépség, aki elbűvöli az isteneket és halandókat egyaránt. Ő a hűséges Feleség, aki szelíden ül férje ölén. Ő az Anya, a mindenség és minden születő élet teremtője. De ő a vad Harcos is, aki elpusztítja a gonoszt és megmenti a világot a pusztulástól. A bemutatásra kerülő tárgyak túlnyomó része a Hopp Múzeum indiai gyűjteményének anyagából kerül ki, ehhez csatlakoznak a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkái, melyek középpontjában szintén az Istennő figurája áll. A jórészt először látható műtárgyak mellett QR-kódok és Augmented Reality (kiterjesztett valóság) segíti az ismeretszerzést és az adott témában való elmélyülést, a kiállítási koncepcióhoz szervesen kapcsolódó kerti tárlaton pedig a festő és képregényrajzoló Abhisék Szingh kortárs Istennő-adaptációi inspirálnak minket a látottak továbbgondolására. A kiállítás külön érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első hindú művészetet bemutató kiállítása, és hogy a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.

 

Bővebb információ: www.hoppmuseum.hu

 


Megközelítés:

Földalattival (M1) vagy 105-ös busszal a Bajza utca megállóig kell utazni. Autóval vagy busszal érkezőknek érdemes a Felvonulási téren lévő parkolót használni és onnan (a Hősök terei megállótól) vagy lesétálni vagy földalattival megközelíteni az egy megállóra lévő Bajza utcát.

Kedvezmények:

MÁV-kedvezmény, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény

További múzeumpedagógiai foglalkozások:

Fölfedezem Indiát!

ÉV

HÓNAP

NAP

KERESÉS
FOGLALKOZÁSKERESŐ

Ajánljon múzeumot!

Nem találja kedvenc kiállítását, vagy múzeumi foglalkozását adatbázisunkban?

Szeretné, ha múzeuma szerepelne a Múzeumi a' la carte kínálatában?

Írja meg a múzeum / kiállítás / foglalkozás adatait, hogy mások is rátalálhassanak!  

Közösségi szolgálati helyszínek