belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
„Szép menyecskék varrták fejér patyolatból”. A magyarországi fehérhímzések típusai

Kiállításunk a Damjanich János Múzeum néprajzi textilgyűjteményének egyik egységére épül. A 20. század első évtizedeiben virágkorát élő hímzéstípus Európa-szerte elterjedt, számos változata alakult ki. Szinte valamennyi társadalmi réteg használta és az emberi élet összes fordulójában szerepet kapott. A mintegy 170 darabos gyűjteményi egységen belül a legtöbb típusra találunk példát, a néhány hiányzót pedig magángyűjteményekből kölcsönzött darabokkal pótoljuk. Így reményeink szerint kiállításunkkal ezt a teljességet fel tudjuk villantani. Tárlatunkhoz élő és filmes bemutatók is csatlakoznak, amelyek során a látogatók a fehérhímzés gyakorlatát, kivitelezésének módját is megismerhetik.


Helyszín: Szolnok, Damjanich János Múzeum, Kossuth tér 4.


Címkék:

akadálymentesített, Év Múzeuma díjat nyert intézmény, Múzeumpedagógiai Nívódíjat nyert intézmény

Damjanich János Múzeum teljességre törekvő kiállítása a néprajzi textilgyűjtemény fehérhímzéseiből április 6-ig a törökszentmiklósi Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben látható.További kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
FELNŐTT ÉS CSALÁDI PROGRAMOK
KERESÉS

À la carte múzeumok listája

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz