belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Tavaszváró, húsvét – köszöntő, nagyheti programsorozat

Tavaszváró, húsvét – köszöntő programok a Míves Tojás Múzeumban Zengővárkonyban A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitüntetett szerepe van Húsvét időszakában. A látogatók ünnepi felkészülését hagyománnyá vált programjaival, tojásdíszítő workshopjaival segíti a múzeum.


Helyszín: , Zengővárkony, Arany János utca, kultúrház

Időpont:
2019. április 14. 10:00 - 2019. április 22. 10:00

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, gyógypedagógusok, középiskolások, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, szülők


Megközelítés:

A Míves Tojás Gyűjtemény festői környezetben a 682 m magas Zengő lábánál fekvő Zengővárkony községben talált otthont. Közvetlenül elérhető a 6-os számú főútról, Pécstől 17 km-re a zengővárkonyi elágazásnál letérve. 

Térkép

Ifjúsági Tojásfestő Verseny
A programok április 14-én, a múzeum megnyitásának évfordulóján, Virágvasárnapon kezdődnek az Országos Ifjúsági Tojásfestő Versennyel. A versenyre jelentkező 10 – 15 év közötti fiatalok már korábban elkezdik felkészülésüket. A verseny során mefigyelhető a jövő reménybeli tojásdíszítőinek alkotási készsége.
Nagyheti programok
A "Hímestojás Szeretteinknek" program keretében a Nagyhét első öt napján (április 15-19) tojásíró bemutató lesz, amikor is nyomon követhető az alkotási folyamat, hogyan lesz a pőre tyúktojásból hímes tojás. Bárki, aki kedvet érez a tojásíráshoz – akár teljesen kezdő is – asztalhoz ülhet, munkájukat szakértő kezek, neves tojásfestők segítik, irányítják. A kellékekről csekély térítés ellenében a múzeum gondoskodik.
Kedvelt díszítő módszer az u.n. rátétes díszítés is: hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás, csütörtökön, pénteken a magrátétes díszítés módszerével ismerkedhetnek meg a látogatók.
Minden korosztály számára hasznos múzeumpedagógiai játékok is megismerhetők, folyamatosan játszhatók. A Hímes Tojás Dominó, a Memória Játék, a Hímestojás Négyzet című játékok a szebbnél szebb hagyományos hímes tojás mintákat elnevezésükkel együtt szórakoztató, játékos formában ismertetik.
Ajándékvásárlásra is van lehetőség: hímestojások, játékok, a múzeum nyomtatott kiadványai, valamint otthoni tojásfestéshez minden kelléket tartalmazó egységcsomag kapható.
Húsvéti Ünnepnapok
Húsvét hétfőn délután 15 órakor a Zengővárkonyi Népiegyüttes "Húsvéti Locsoló" című néptáncos műsorával szórakoztatja a látogatókat a múzeum előtt. A műsor egyúttal a zengővárkonyi, sárközi népviseleti ruházat ritkán elérhető bemutatója is.
Zengővárkonyban járva ajánlható a település egyéb látnivalóinak, kiállításainak, szelídgesztenyés erdejének megtekintése is.
A Míves Tojás Múzeum egész évben, húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

7720 Zengővárkony Kossuth Lajos u. 6
Tel: 06-72-466-605
Fax: 06-72-566-012
e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com tojas@museum.hu
Honlap: www.tojasmuzeum.ini.huTovábbi közönségprogramok ebben az intézményben:

Szakmai nap 2018.08.16.

Kiállítások ebben az intézményben:

Míves Tojás Gyűjtemény

Múzeumpedagógiai foglalkozások ebben az intézményben:

Hímestojás Szeretteinknek

Ifjusági Tojásfestő Verseny

További kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
FELNŐTT ÉS CSALÁDI PROGRAMOK
KERESÉS

À la carte múzeumok listája

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz