belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi Őszbúcsúztató - sikeres programok

Pásztormúzeum – Hortobágy: 2500 fő

Program címe: Darufesztivál

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a hazai és nemzetközi védelem alá eső terület természetvédelmi és vagyonkezelője kezelője, de a természeti és kulturális értékek megismertetésére szolgáló bemutatóhelyek vagyonkezelője, üzemeltetője. A hortobágyi Pásztormúzeum a legrégebbi múlttal rendelkező ilyen kiállítóhely. Az őszi turisztikai szezonban a daruvonulás, ill. a Darufesztivál kiemelt esemény. A Pásztormúzeumnál, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban és a pusztai helyszíneken színes, sok ingyenes elemet is magába foglaló programpalettával, a nemzeti park kiállításai, bemutatóhelyei pedig hosszított nyitva tartással várták a látogatókat. Felléptek népzenei és utcaszínházi csoportok, helyet kapott a természetvédelmet és túrázást népszerűsítő „Daru-Expó”, és a nemzeti parki termékek vására. A Hortobágyi csárda és a vásári vendéglátósok gasztronómiai csemegékkel készültek a „Daru konyha” receptverseny győztes fogásaival. A kicsik számára csalogató volt a „Daru játszóház”, kézműveskedéssel és jelmezes szerepjátékkal. A fesztiválnapokat a reggeli és esti daruhúzások, illetve a nappali táplálkozó darucsapatok megfigyelésére induló pusztai túrák foglalták keretbe. A hosszú hétvégére időzített rendezvény a szombati napon a hortobágyi Behajtási Ünneppel összekapcsolódott. A korábban Darünnep néven szereplő rendezvény az idén teljesedett ki egy több helyszínt is összekapcsoló, egységes fesztivállá.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, színes programkínálat, korábban is népszerű program

Móra Ferenc Múzeum – Szeged: 1500 fő

Program címe: Múzeumok Őszi Éjszakája

A Múzeumok Őszi Éjszakáján az aktuális időszaki kiállításokhoz kapcsolódó programokon vehettek részt a látogatók: Házi szappanytól az erczkenyőcsig. Paraszti tisztálkodás - polgári divat c. kiállításhoz hajfonat készítő versenyre nevezhettek be a szépülni vágyó látogatók, valamit Dr. Juhász Katalin néprajzkutató paraszti tisztálkodási szokásokról szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők. India arcai c. kiállításhoz kapcsolódó Indiai esten vehetett részt a nagyérdemű, melyen Ipshita és barátai táncát láthatták. Az Afrika kiállításhoz kapcsolódóan afrikai hangszerbemutatót hallhattak a látogatók a Fricsay Városi Fúvószenekar Ütős Kamaraegyüttesének előadásában, valamint állatokkal ismerkedhettek a Vadaspark közreműködésével. A nagyszabású Minden, ami arany - Kincsek a múzeum trezorjából című látványtár megnyitóján is részt vehettek a látogatók. A bátor vállalkozó szelleműek korhű ruhában fotózkodhattak a polgári lakáskultúra múltja Szegeden c. kiállítás impozáns régi bútorai között. A kiállításokban, látványtárakban ingyenes tárlatvezetések várták látogatókat.

ÖTLET: komplex programkínálat, díjmentesség

Göcseji Múzeum – Zalaegerszeg: 700 fő

Program címe: „Márton-napi vigasságok”

A „Márton-napi vigasságok" című rendezvény a hagyományokra építve idézte fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket pedig néprajzi előadás tárta fel, de a kulináris élvezetekről sem kellett lemondani: a göcseji tökös-mákos rétes, a libás ételek és a sült gesztenye is kóstolható volt. A gyermekeket gyertyamártás, természetes anyagokból játékok készítése, zenés gyermekfoglalkozás, valamint koncert várta.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, gasztronómiai program, Márton nap ismertsége

Bakonyi Természettudományi Múzeum – Zirc: 350 fő

Program címe: A Pannon-tó hagyatéka - kiállítás a SarokGalériában

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körének szervezésében „A Pannon-tó öröksége” című ismeretterjesztő konferencia. A konferenciához készült egy időszaki kiállítás is a múzeum SarokGalériájában, amelyen keresztül az érdeklődők bepillantást nyerhettek a pannóniai kor élővilágába. A kiállítás a Dunántúli-középhegység késő-miocénben történt geológiai eseményeket, gerinces és gerinctelen ősállatokat és ősnövényeket ismertette. Többek között bemutatta, hogy milyen szilárd és folyékony nyersanyagokat és képződményeket hagyott maga mögött a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű és legtöbbet megélt tava. A kiállított példányok a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Magyar Természettudományi Múzeum és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma geológiai gyűjteményéből származtak. A kiállítást a konferencia résztvevői az előadások után vezetéssel tekinthették meg. A következő hét folyamán még megtekinthető volt a kiállítás a múzeumunkat felkereső érdeklődők számára is.

ÖTLET: több esemény összekapcsolása, összefogás más szervezettel

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház – Zirc: 340 fő

Program címe: Finnugor Kulturális Fesztivál

A Rokon Népek Napját már a két világháború között is megünnepelték a három államalkotó, finnugor nyelvű országban: Finnországban, Észtországban és Magyarországon. A Rokon Népek Napja alkalmából a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház minden évben (esetenként több napos) gazdag programkínálattal igyekszik ráirányítja a figyelmet a finnugor népek és kultúrák gazdagságára. Idén a programsorozat október 12-én egy időszaki kiállítás megnyitásával kezdődött, melyet három, Oroszországban kutató antropológus, Mácsai Boglárka, Mészáros Csaba és Nagy Zoltán hozott létre. Kedden és szerdán a hanti családi együttessel zirci és Zirc környéki iskolákba települt ki a múzeum, ahol a hantik kultúrájáról, énekeikről, énekes játékaikról, a hanti sportokról (lasszódobás, hármasugrás) kaphattak a gyerekek élményalapú tudást. Szerda délután udmurt vendég tanárok érkeztek a múzeum megtekintésére. A Finnugor Fesztivál hetére a muzeális, kulturális programok meghirdetése mellett, az intézmény alkotóházi tevékenységét és lehetőségeit is szem előtt tartva, igyekeztek kézműves programokat is szervezni. Csütörtöktől vasárnapig a finnországi Nivalából, Zirc testvérvárosából láttak vendégül két textilművészt. Külön meghívót kaptak ezekre az alkalmakra a város gimnáziumának művészeti tagozatos diákjai, akik a technika elsajátítása mellett angol nyelv tudásukat is gyakorolhatták. Csütörtökön Gulyás Zoltán doktorandusz tartott előadást Reguly Antal térképészeti munkássága címmel a Múzeumban. Szombaton a hanti „Tűz” nevű családi együttes fellépésére került sor a Reguly Társaság és a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezete által rendezett Rokon Népek Napja központi rendezvényen Budapesten. Szombaton egész rendezvény, családi nap várta a látogatókat. Az esemény hatására megújult a város finn testvérvároshoz való kötödése.

ÖTLET: bejáratott program, számos szakember bevonása, nemzetközi kapcsolat

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Győr: 329 fő

Program címe: Kapu a múltból a jelenbe - 4 hétvégén át tartó programsorozat

A Nagy Rajzolás folytatásaként – ahol egy kapuinstalláció oldalai kerültek ecsetvonások alá, hagyományos és street art technikákon keresztül – került megrendezésre ez a 4 hétvégén át tartó programsorozat, mely Rómer Flóris munkásságát mutatta be, elevenítette fel számos izgalmas, több generációt megszólító családi programon, ismeretterjesztő előadáson, filmvetítésen, játékos és keratív foglalkozáson keresztül.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, összekapcsolás más tematikával

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
  JÚN 04
  kedd
 
Újragondolt múzeum – múzeumi információs nap Sopronban
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

23

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 23.
Chapter I.
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben