belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok az online világban − Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó Tiszavasváriban


Szentendre – Tiszavasvári, 2013. november 28.
A 2013. november 28-i tiszavasvári Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó kiváló példa arra, hogy számos múzeum már felkészült a digitális nemzedék kiszolgálására. Egyre több azon muzeális intézmények száma, amelyek nem csak papír alapon képzelik el a tudásátadást és a kommunikációt, de a digitalizálás és az online megoldások is fontos szerepet kapnak munkájukban. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a mostani regionális rendezvény az ország azon területén zajlik, amely kiemelten fontosnak számít az európai uniós pályázatok tekintetében.

A találkozó résztvevői többek között megtudhatták, mitől sikeres a múzeumpedagógia és az online kommunikáció a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, hogyan zajlik a digitális „forradalom” a találkozónak otthont adó Vasvári Pál Múzeumban, miként lehet egy falusi közgyűjteményt digitalizálni, milyen egy játékszoftver múzeumi alkalmazása. A rendezvény teljes programja itt olvasható.

A találkozó a magyar múzeumi élet egyik legnagyobb európai uniós pályázatának, az öt éven át tartó Múzeumok Mindenkinek Program, – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) keretében valósult meg, megyei múzeumi koordinátorok szervezésében.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központjához (MOKK) tartozó országos múzeumi koordinátori hálózat feladata többek között a Múzeumok Mindenkinek Program céljainak támogatása, megvalósítása, a korszerű múzeumi szemlélet széleskörű elterjesztése, olyan szakmai rendezvények szervezése, ahol a múzeumok megismerhetik egymás jó gyakorlatát, amely egyúttal a közös gondolkodás és a párbeszéd fóruma is. A koordinátor egyben „kapocs” a múzeumok és az oktatási intézmények között is.
A múzeumi koordinátorok aktivitását jól mutatja, hogy a projekt öt éve alatt eddig 538 szakmai rendezvényt szerveztek országszerte, melyek célja nem csak a szakmai kapcsolatok megerősítése, hanem a múzeumokban folyó munka megismertetése is volt. A célok között szerepelt, hogy a médiában rejlő eszközöket ugyancsak kiaknázzák a bővülő, megújuló múzeumi oktatás széles körben történő megismertetésére, eljuttassák az információkat a közoktatási intézmények számára.

A múzeumok és közoktatási intézmények kapcsolatának erősítését szolgálja a MOKK honlapján az a korszerű felület, a Múzeumi a’ la carte, amely országos körképet és keresési lehetőséget nyújt a múzeumok kiállításairól és múzeumpedagógiai ajánlatairól az odalátogató pedagógusok, érdeklődők számára. A múzeumok digitális önrendelkezésének kiváló példája, hogy a Múzeumi a’la carte adatait minden, az adatbázisban szereplő múzeum, (231 intézmény), maga töltheti fel és frissítheti. A szakmai találkozón ennek a felületnek a legújabb funkciója, az iskolai közösségi szolgálat kereshetősége (múzeumok is fogadhatnak középiskolásokat) is bemutatásra került.

Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója a találkozón elmondta, hogy a MOKK országos múzeumi koordinátori hálózatának kiemelt szerepe van abban, hogy hálózatszerű kapcsolat jött létre és működik a pedagógusok és múzeumi szakemberek között.
Az iskolák felől érkező igények újszerű múzeumpedagógiai programok kifejlesztését indukálták a múzeumokban, amely módszertani megújulást és új megközelítési szempontokat eredményezett, hosszú távú hatása rendkívül kedvező az élethosszig tartó, és az élet minden területére kiterjedő tanulás folyamatában.

További információ:
Káldy Mária igazgató
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
www.mokk.skanzen.hu – az eFestival 2013. évi nyertese

Nyitólap

eseménynaptár


  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában 2. hét (MM120T)
  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek 2. hét (MA30T)
  FEB 20
  szerda
 
A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban II.
  FEB 20
  szerda
 
A modern háztartás születése • könyvbemutató
  FEB 21
  csütörtök
 
Digitális játékok - játékos ismeretátadás
  FEB 21
  csütörtök
 
Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak
HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

FEBRUÁR

20

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 02. 20.
Kérdőív a kiégésről és a múzeumi mentálhigiénéről
2019. 02. 05.
Megjelent a European Museum of the Year Award felhívása!
2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
Magyar Múzeumok


2019. 02. 20.
Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét
2019. 02. 20.
Új szolgáltatásokkal bővült a Pulszky Társaság honlapja
2019. 02. 20.
A látogatókutatás módszerei a BGE-n
2019. 02. 20.
Búcsú Dr. Gulyás Éva néprajzkutatótól
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben