belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok az online világban − Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó Tiszavasváriban


Szentendre – Tiszavasvári, 2013. november 28.
A 2013. november 28-i tiszavasvári Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó kiváló példa arra, hogy számos múzeum már felkészült a digitális nemzedék kiszolgálására. Egyre több azon muzeális intézmények száma, amelyek nem csak papír alapon képzelik el a tudásátadást és a kommunikációt, de a digitalizálás és az online megoldások is fontos szerepet kapnak munkájukban. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a mostani regionális rendezvény az ország azon területén zajlik, amely kiemelten fontosnak számít az európai uniós pályázatok tekintetében.

A találkozó résztvevői többek között megtudhatták, mitől sikeres a múzeumpedagógia és az online kommunikáció a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, hogyan zajlik a digitális „forradalom” a találkozónak otthont adó Vasvári Pál Múzeumban, miként lehet egy falusi közgyűjteményt digitalizálni, milyen egy játékszoftver múzeumi alkalmazása. A rendezvény teljes programja itt olvasható.

A találkozó a magyar múzeumi élet egyik legnagyobb európai uniós pályázatának, az öt éven át tartó Múzeumok Mindenkinek Program, – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) keretében valósult meg, megyei múzeumi koordinátorok szervezésében.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központjához (MOKK) tartozó országos múzeumi koordinátori hálózat feladata többek között a Múzeumok Mindenkinek Program céljainak támogatása, megvalósítása, a korszerű múzeumi szemlélet széleskörű elterjesztése, olyan szakmai rendezvények szervezése, ahol a múzeumok megismerhetik egymás jó gyakorlatát, amely egyúttal a közös gondolkodás és a párbeszéd fóruma is. A koordinátor egyben „kapocs” a múzeumok és az oktatási intézmények között is.
A múzeumi koordinátorok aktivitását jól mutatja, hogy a projekt öt éve alatt eddig 538 szakmai rendezvényt szerveztek országszerte, melyek célja nem csak a szakmai kapcsolatok megerősítése, hanem a múzeumokban folyó munka megismertetése is volt. A célok között szerepelt, hogy a médiában rejlő eszközöket ugyancsak kiaknázzák a bővülő, megújuló múzeumi oktatás széles körben történő megismertetésére, eljuttassák az információkat a közoktatási intézmények számára.

A múzeumok és közoktatási intézmények kapcsolatának erősítését szolgálja a MOKK honlapján az a korszerű felület, a Múzeumi a’ la carte, amely országos körképet és keresési lehetőséget nyújt a múzeumok kiállításairól és múzeumpedagógiai ajánlatairól az odalátogató pedagógusok, érdeklődők számára. A múzeumok digitális önrendelkezésének kiváló példája, hogy a Múzeumi a’la carte adatait minden, az adatbázisban szereplő múzeum, (231 intézmény), maga töltheti fel és frissítheti. A szakmai találkozón ennek a felületnek a legújabb funkciója, az iskolai közösségi szolgálat kereshetősége (múzeumok is fogadhatnak középiskolásokat) is bemutatásra került.

Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója a találkozón elmondta, hogy a MOKK országos múzeumi koordinátori hálózatának kiemelt szerepe van abban, hogy hálózatszerű kapcsolat jött létre és működik a pedagógusok és múzeumi szakemberek között.
Az iskolák felől érkező igények újszerű múzeumpedagógiai programok kifejlesztését indukálták a múzeumokban, amely módszertani megújulást és új megközelítési szempontokat eredményezett, hosszú távú hatása rendkívül kedvező az élethosszig tartó, és az élet minden területére kiterjedő tanulás folyamatában.

További információ:
Káldy Mária igazgató
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
www.mokk.skanzen.hu – az eFestival 2013. évi nyertese

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

22

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Körforgásban – in circulation : Maria Jeglińska
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben