belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Éjszakája 2016 nívódíj pályázatok múzeumok számára

Pályázati felhívás

Hősök, felfedezők, újítók” - Múzeumok Éjszakája 2016 nívódíj pályázatok múzeumok számára

2016-ban június 25-én rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a Múzeumok Éjszakáját.

Idén Hősök, felfedezők, újítók” címmel hirdetjük meg a Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikáját. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját értékeinkkel, és hogy büszkék legyünk azokra. Ezért esett választásunk erre a hármas témakörre. Még a legkisebb helytörténeti gyűjteményben is van egy helyi hős, vagy egy újító, esetleg felfedező, akire érdemes emlékezni, vagy újra felhívni a figyelmet. A művészet pedig időről időre megújul. Nem is gondolnánk, hány magyar újító tette le névjegyét a képző- és iparművészet asztalára. Bár a kiemelt tematika személyeket jelöl, lehetőséget ad a múzeumoknak arra is, hogy a szakterületükhöz kapcsolódó új szerzeményeiket, felfedezéseket, az új elméleteket, hőstetteket is be tudják mutatni, valamint azt is, hogy milyen folyamatok indultak útjukra az újítások által. A lehetőségek tárháza tehát nagyon színes, és bízunk benne, hogy a 2016-os kiemelt tematika is hozzájárul közös értékeinken nyugvó közösségi emlékezetünk gyarapításához.

Az eseményhez kapcsolódva az államtitkárság felkérésére a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum négy kategóriában nívódíj pályázatot hirdet.

A kiírások célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése, hogy a kiemelt tematikához illeszkedő, megújult programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel és a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-én estétől kora hajnalig. A nívódíj pályázatok ütemezése lehetővé teszi, hogy az érdeklődők már a támogatott programokkal találkozhassanak a 2016-os Múzeumok Éjszakáján, sőt közönségszavazás keretében maguk is letehessék voksukat a legjobb hősökre, felfedezőkre és újítókra.

A nívódíjak összértéke 4 millió forint, azaz a nyertes, nívódíjas pályázatok kategóriánként 1 millió forint támogatásban részesülnek, amely a pályázatban foglalt program vagy kezdeményezés megvalósítását szolgálja.

Kategóriák:

  • A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program

  • Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag

  • Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése

  • A közönség kedvence – a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indulhat a közönségdíjért, amelynek nyerteséről közvetlen szavazással a látogatók dönthetnek.

A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program” kiírásra olyan programokat várunk, amelyek a múzeumok küldetését és értékeit mutatják be közönségbarát módon. Így hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a látogatók is befogadókká váljanak, akik csak ritkán látogatnak el múzeumba.

Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag” pályázatra azokat a pályaműveket várjuk, melyek megvalósítják a Múzeumok Éjszakája nem titkolt célját; a múzeumi programok mellett a társművészetek bevonásával olyan rendezvénytársulások együttműködésében megvalósuló programcsomagok kialakítását, amelyek sokszínűségükkel akár egy hosszú hétvégére is az adott településen vagy régióban marasztalják a közönséget, így lehetőséget adva az elmélyülésre és a turisztikai szempontok érvényesülésére.

Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése” – erre a kiírásra azokat a pályázatokat várjuk, amelyek újszerű eszközök bevonásával kívánják a múzeumpedagógiai és muzeológiai feladatokat ellátni mind a múzeumok éjszakáján, mind pedig a hétköznapokban.

Pályázók köre: A felhívásra a Múzeumok Éjszakán résztvevő, részvételi szándékukat a Kultúráért Felelős Államtitkárság felhívása nyomán regisztrált, muzeális működési engedéllyel rendelkező intézmények adhatnak be pályázatot. A nyertes pályázók programjai fél-fél oldal terjedelemben helyet kapnak a műsorfüzetben, és önálló rovatban a Múzeumok Éjszakája honlapján.

A szakmai zsűri tagjai: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Turizmus Zrt., a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által delegált képviselők.

További információk: A pályázati felhívás megtalálható a kormányzati oldalon (www.kormany.hu), a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapján (www.skanzen.hu) és a további nagy múzeumszakmai portálokon.

A pályázatról további felvilágítás kérhető az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága Közgyűjteményi Főosztályán Dr. Török Petrától a 06 1 8961858-as telefonszámon vagy a petra.torok@emmi.gov.hu címen.

Beadási határidő: 2016. április 10. A közönség kedvencére június 1-12. között lehet szavazni. A nyertes nívódíjas pályázatokat bemutatjuk a Múzeumok Éjszakája bevezető sajtótájékoztatóján.

Az egyes kategóriák pályázati anyagait az alábbi címekre kérjük április 10-ig beküldeni:

A múzeum hősei: hosok-palyazat@ muzej.hu

Felfedezők az éjszakában: felfedezok-palyazat@ muzej.hu

Újítóké a jövő: ujitok-palyazat@muzej.hu

Sok sikert kívánunk a pályázathoz!

Budapest, 2016. február 24.

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚN 27
  csütörtök
 
Museum Tech 2019: Digitális Fesztivál júniusban
  JÚN 29
  szombat
 
Lyukas nap a Kiscelli Múzeumban
  JÚL 02
  kedd
 
Múzeumpedagógiai workshop a Tér-Mozgás-Játék című kiállításhoz
  JÚL 02
  kedd
 
A képzőművészet, a természettudomány és a múzeumpedagógia inklúziója
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

JÚNIUS

27

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 06. 26.
Ideje regisztrálni az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljára!
2019. 06. 26.
Vasárnapig látogatható a Szépművészeti Michelangelo-kiállítása – a hétvégén este nyolcig várják a látogatókat
2019. 06. 25.
Múzeumpedagógiai Nívódíj 2019
2019. 06. 25.
A „Szöcske” légcsavarja a Vasváry-házban
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben