belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Éjszakája 2016 nívódíj pályázatok múzeumok számára

Pályázati felhívás

Hősök, felfedezők, újítók” - Múzeumok Éjszakája 2016 nívódíj pályázatok múzeumok számára

 

2016-ban június 25-én rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a Múzeumok Éjszakáját.

Idén Hősök, felfedezők, újítók” címmel hirdetjük meg a Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikáját. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját értékeinkkel, és hogy büszkék legyünk azokra. Ezért esett választásunk erre a hármas témakörre. Még a legkisebb helytörténeti gyűjteményben is van egy helyi hős, vagy egy újító, esetleg felfedező, akire érdemes emlékezni, vagy újra felhívni a figyelmet. A művészet pedig időről időre megújul. Nem is gondolnánk, hány magyar újító tette le névjegyét a képző- és iparművészet asztalára. Bár a kiemelt tematika személyeket jelöl, lehetőséget ad a múzeumoknak arra is, hogy a szakterületükhöz kapcsolódó új szerzeményeiket, felfedezéseket, az új elméleteket, hőstetteket is be tudják mutatni, valamint azt is, hogy milyen folyamatok indultak útjukra az újítások által. A lehetőségek tárháza tehát nagyon színes, és bízunk benne, hogy a 2016-os kiemelt tematika is hozzájárul közös értékeinken nyugvó közösségi emlékezetünk gyarapításához.

 

Az eseményhez kapcsolódva az államtitkárság felkérésére a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum négy kategóriában nívódíj pályázatot hirdet.

A kiírások célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése, hogy a kiemelt tematikához illeszkedő, megújult programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel és a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-én estétől kora hajnalig. A nívódíj pályázatok ütemezése lehetővé teszi, hogy az érdeklődők már a támogatott programokkal találkozhassanak a 2016-os Múzeumok Éjszakáján, sőt közönségszavazás keretében maguk is letehessék voksukat a legjobb hősökre, felfedezőkre és újítókra.

A nívódíjak összértéke 4 millió forint, azaz a nyertes, nívódíjas pályázatok kategóriánként 1 millió forint támogatásban részesülnek, amely a pályázatban foglalt program vagy kezdeményezés megvalósítását szolgálja.

Kategóriák:

  • A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program

  • Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag

  • Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése

  • A közönség kedvence – a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indulhat a közönségdíjért, amelynek nyerteséről közvetlen szavazással a látogatók dönthetnek.

 

A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program” kiírásra olyan programokat várunk, amelyek a múzeumok küldetését és értékeit mutatják be közönségbarát módon. Így hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a látogatók is befogadókká váljanak, akik csak ritkán látogatnak el múzeumba.

Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag” pályázatra azokat a pályaműveket várjuk, melyek megvalósítják a Múzeumok Éjszakája nem titkolt célját; a múzeumi programok mellett a társművészetek bevonásával olyan rendezvénytársulások együttműködésében megvalósuló programcsomagok kialakítását, amelyek sokszínűségükkel akár egy hosszú hétvégére is az adott településen vagy régióban marasztalják a közönséget, így lehetőséget adva az elmélyülésre és a turisztikai szempontok érvényesülésére.

Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése” – erre a kiírásra azokat a pályázatokat várjuk, amelyek újszerű eszközök bevonásával kívánják a múzeumpedagógiai és muzeológiai feladatokat ellátni mind a múzeumok éjszakáján, mind pedig a hétköznapokban.

Pályázók köre: A felhívásra a Múzeumok Éjszakán résztvevő, részvételi szándékukat a Kultúráért Felelős Államtitkárság felhívása nyomán regisztrált, muzeális működési engedéllyel rendelkező intézmények adhatnak be pályázatot. A nyertes pályázók programjai fél-fél oldal terjedelemben helyet kapnak a műsorfüzetben, és önálló rovatban a Múzeumok Éjszakája honlapján.

A szakmai zsűri tagjai: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Turizmus Zrt., a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által delegált képviselők.

További információk: A pályázati felhívás megtalálható a kormányzati oldalon (www.kormany.hu), a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapján (www.skanzen.hu) és a további nagy múzeumszakmai portálokon.

A pályázatról további felvilágítás kérhető az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága Közgyűjteményi Főosztályán Dr. Török Petrától a 06 1 8961858-as telefonszámon vagy a petra.torok@emmi.gov.hu címen.

Beadási határidő: 2016. április 10. A közönség kedvencére június 1-12. között lehet szavazni. A nyertes nívódíjas pályázatokat bemutatjuk a Múzeumok Éjszakája bevezető sajtótájékoztatóján.

Az egyes kategóriák pályázati anyagait az alábbi címekre kérjük április 10-ig beküldeni:

A múzeum hősei: hosok-palyazat@ muzej.hu

Felfedezők az éjszakában: felfedezok-palyazat@ muzej.hu

Újítóké a jövő: ujitok-palyazat@muzej.hu

 

Sok sikert kívánunk a pályázathoz!

Budapest, 2016. február 24.

 

 

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  OKT 19
  péntek
 
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
  OKT 26
  péntek
 
Digitális kalandjáték tervezése örökségi helyszínekre - szakmai nap a Matrica Múzeumban
  NOV 05
  hétfő
 
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
  NOV 06
  kedd
 
XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia
  NOV 27
  kedd
 
MuzeumDigit Konferencia 2018
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OKTÓBER

16

KEDD

legfrissebb híreink


2018. 10. 05.
Október 10-ig lehet jelentkezni a KÖME látogatókutatással kapcsolatos konferenciájára
2018. 09. 24.
Folytatódik a Pilla a tokban előadássorozat 2018 őszén is
2018. 09. 11.
Angol nyelvű online kurzus indul októberben: Alapvető digitális készségek múzeumi szakemberek számára
2018. 09. 11.
Megjelent Az év kiállítása 2019 díj pályázati kiírása
Magyar Múzeumok


2018. 10. 15.
Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
Skanzen hírek


2018. 10. 11.
Mesterek oskolája a Skanzenben
2018. 09. 20.
Elindult a SkanzenBlog
2018. 07. 13.
Programok a nyári szünidőre a Skanzenben
2018. 05. 09.
Open air museums in Central-Europe. Developing museums and local communities in VisegrádGroups