belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZERDA

20

MÁRCIUS

CSÜTÖRTÖK

21

MÁRCIUS

PÉNTEK

22

MÁRCIUS

SZOMBAT

23

MÁRCIUS

VASÁRNAP

24

MÁRCIUS

HÉTFŐ

25

MÁRCIUS

KEDD

26

MÁRCIUS

SZERDA

27

MÁRCIUS

CSÜTÖRTÖK

28

MÁRCIUS

PÉNTEK

29

MÁRCIUS

SZOMBAT

30

MÁRCIUS

Múzeumok Majálisa 2018-ban
Múzeumok Majálisa 2018-ban

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.)

DÁTUM
MÁJUS
VASÁRNAP
13

23. alkalommal kerül sor a hazai múzeumok egyik legnagyobb közös rendezvényére, melyen átadják Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat is.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A 2018-as év különleges pillanat a Nemzeti Múzeum történetében, hiszen a nyár közepéig megújul a Múzeumkert. A rekonstrukciós munkák a tervek szerint haladnak, azonban a kivitelezés nem készül el a Múzeumok Majálisa megszokott időpontjáig. A szervezők úgy gondolták, hogy a nagy múltú rendezvény, amely szimbolizálja a magyar múzeumok egységét, gazdagságát, tudását, a bennük folyó izgalmas munkát, idén sem maradhat el.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai hosszú ideig keresték a megfelelő szabadtéri helyszínt, azonban SAJNOS egyik sem felelt meg a követelményeknek. Éppen ezért a szakmai szervezetekkel egyeztetve idén egynapos ünnepséget tartanak 2018. május 13-án a Nemzeti Múzeum főépületében, ahol bensőséges hangulatban mutatkozhatnak meg a különböző intézmények.

Mint a korábbi években, idén is csatlakozik a rendezvény az ICOM aktuális jelmondatához – Hyperconnected museums: New approaches, new publics - Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség-, amely mentén a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, a közösségi munkájára hívhatjuk fel a figyelmet.

Ilyen még nem volt: Múzeumok a múzeumban!

2018-ban 70 múzeum vesz részt az ország minden szegletéből egyszerre, egy épületben a 23. Múzeumok Majálisán.

A tavalyi évhez hasonlóan a MOKK idén is mindkét jelenleg futó projektjével (Cselekvő közösségek és Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) képviselteti magát a Múzeumok Majálisán.

A projektekkel kapcsolatos információkon és előadásokon túl meglepetésekkel és nyereményjátékkal is készülünk, ezévi mottónk: Hálózd be velünk és a Múzeumi a’la carte-tal a Majálist és nyerj!

A MOKK standja a 2. emeleten, a Kupolateremben lesz megtalálható.

TÉRKÉP ITT tölthető le

A 23. Múzeumok Majálisa megnyitó: 2018. május 13. 10 óra, Színpad

Az Év múzeuma díjátadó: 2018. május 13. 13 óra, Színpad

Részletes program május 4-től az alábbi linken érhető el:

www.muzeumokmajalisa.hu

A belépés ingyenes!

Szakmai programok a Lapidáriumban

Időpont

Cím

Résztvevők

10.30-12.00

A múzeum mindenkié - célkeresztben az akadálymentesítés. Gondolatébresztő prezentációk. (Museum for everybody. Access for disabled people. )

Lucia Bondetti és Federica Montesanto, a Gallerie dell’Accademia (Velence)

12.00-13.00

Mi hasznotok volt belőle? Beszélgetés az utóbbi 3 év "Az év múzeuma" és "Az év kiállítása" fődíjas intézményeinek vezetőivel.

Pusztai Tamás (a miskolci Herman Ottó Múzeum korábbi igazgatója); Losonczy Attila (József Attila Emlékhely, Budapest); Ács Piroska (PIM Színháztörténeti Múzeum és Intzet); Kiss Imre (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum); Földessy Mariann (Szent Bertalan-templom Kincstára, Gyöngyös); Ringer István (PIM Kazinczy Múzeum, Sátoraljaújhely), valamint Kállai Irén videóüzenete (Bihari Múzeum, Berettyóújfalu), vezeti: Deme Péter

13.00-14.00

Szünet, díjátadó

14.00-14.50

Beszélgetés az új díjazottakkal

Az új díjazottakkal beszélget: Mészáros Balázs

15.00-15.25

Mesterek keze nyomán II. A Göcseji Skanzen fejlesztését megelőző felmérés eredményei, tapasztalatai

Varju András (Göcseji Skanzen)

15.30-16.20

Élő MúzeumCafé: Pénz? Ambíció? Megbecsülés? - Hiányérzet a múzeumban

dr. Csornay Boldizsár igazgató, Janus Pannonius Múzeum;dr. Kalla Zsuzsa gyűjteményi igazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum; dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, ELTE BTK Történeti Intézet, vezeti: Gréczi Emőke, főszerkesztő, MúzeumCafé

16.30-17.10

Dr. Arapovics Mária (Szabadtéri Néprajzi Múzeum): Közösségi részvétel a múzeumokban és Zádor Viktória (Szabadtéri Néprajzi Múzeum): Múzeumi a’la carte

Dr. Arapovics Mária és Zádor Viktória (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

17.15-17.45

A Tatabányai Múzeum civil összefogásai a Jó szerencsét! Emlékévben

Bársony László, az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezetének elnöke; Izsák Zoltán, a Tatabányai Múzeumbaráti Kör elnöke; Taizs Gergő, a Tatabányai Múzeum marketingese és művelődésszervezője