belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja sem múlhat el Nagy Rajzolás nélkül. A Campaing for Drawing nevű nemzetközi független, angol non - profit alapítvány által 2000-ben elindított kezdeményezésnek továbbra is az a célja, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, és ezáltal közösen gondolkodni, felfedezni és rajzolva kommunikálni egymással egy-egy érdekes kérdés vagy téma kapcsán. A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MÖF) keretében a nemzetközi akcióhoz, és mára hagyománnyá vált, hogy a múzeumok októberben rajzolós programkat szerveznek, azért, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályokat vegyenek rá a rajzolásra. Idén sem lesz ez másként.

Miután tavaly a jövő fürkészése állt a kampány fókuszában, a Nagy Rajzolásnak a nemzetközi kampány által javasolt központi témája 2014-ban a minket körülvevő természetes és épített környezet lesz. Számtalan megközelítési mód kínálkozik arra, hogy a „Rajzold meg a világot!” mottó jegyében a program résztvevőinek segítsünk rácsodálkozni szűkebb és tágabb környezetünkre. Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a környezet és a múzeumok világához.

Néhány tipp a programok szervezőinek: Szülessenek képregények, számítógépes animációk arról, hogy mit is jelent látogatóink számára a környezetük. Újrahasznosított anyagokból építsük meg városunk makettjét, készítsünk installációkat. Adjunk teret a kreativitásnak, terítsünk le nagy vásznakat, feszítsünk ki nagy felületeket, alkossunk a szabadban. Figyeljük meg a fákat, vonuljunk ki a legközelebbi folyópartra vagy hegyre, hogy felfedezzük a vidékünkre jellemző tájképet. Tekintsünk rá merőben új szemszögből arra az épületre, ami nap, mint nap otthont ad múzeumunknak. Elő a nagyítólencsével vagy a mikroszkóppal, nézzünk új szemmel a leghétköznapibb dolgokra. Éljünk a környezetünkből ingyen beszerezhető anyagokkal, használjuk fel képalkotáshoz az októberi terményeket, magokat, faleveleket. Ne féljünk egy kis felfordulástól, merjünk rendetlenek lenni, inspirálódjunk és inspiráljunk másokat is.

További ötletekért érdemes fellapozni a nemzetközi kampány hivatalos oldalán található brossúrát, ami itt érhető el.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rajzolós programot szervező múzeumoknak természetesen nem kötelező kapcsolódni a nemzetközi kampányhoz és a javasolt központi témához, de ha szeretnének nemzetközi szinten is megmérettetni, és indulni a Drawing Inspiration Awards-ért, akkor ajánlott figyelembe venni a nemzetközi kampány feltételeit és központi témáját. A múzeumok, galériák és örökség helyszínek programszervezői a Nagy Rajzolás eseményük koncepciójának kidolgozásakor tartsák szem előtt azt, hogy miként közvetíti a rendezvény a fenntartható jövő ideáját.

A MÖF szervezői felkérik a Nagy Rajzolás 2014-es nemzetközi kampányhoz hivatalosan is kapcsolódni kívánó rendezvények szervezőit, hogy:
• tervezzék és hirdessék meg, majd 2014. október 1 és november 2. között rendezzék meg a Nagy Rajzolás eseményeit felnőttek, tizenévesek és gyerekek számára (ez esetben nem családi programokról van szó)
• lehetőleg ingyenesen látogatható programot szervezzenek
• használják a Nagy Rajzolás logóját
• regisztráljanak a nemzetközi kampány honlapján


A nemzetközi kampányhoz csatlakozni kívánó szervezőknek regisztrálniuk kell programjukat a Kampány a Rajzolásért honlapján, amennyiben használni kívánják a hivatalos logót és részt kívánnak venni a Nagy Rajzolás díj elnyeréséért induló nemzetközi versenyen, ahol a leginkább innovatív események szervezőit jutalmazzák a Drawing Inspiration Awards elismerő díjakkal és pénzjutalommal. (A díjakra 2014. december 15-ig lehet majd az eseményről készített dokumentáció elküldésével pályázni.) A magyar szervezőknek is érdemes elengedni a fantáziájukat, és új dolgokkal kísérletezni, regisztrálni, majd jelentkezni a pályázatra, hiszen 2013-ban is volt magyar pályázó a díjnyertesek között.

A Nemzetközi kampány 2014-es hivatalos regisztrációs felülete itt érhető el.

A regisztrációt követően a szervezőknek fel kell tüntetniük a Nagy Rajzolás logóját a használt reklámfelületeken és az eseményhez kapcsolódó kiadványokon is.


A Kampány a rajzolásért alapítvány által rendelkezésre bocsájtott logó és plakátsablon innen tölthető le. A nemzetközi Big Draw kampány idén megújított hivatalos oldala pedig itt érhető el.

A magyar nyelvű plakátsablon itt tölthető el.

Ötletekben és élményekben gazdag programkidolgozást és sikeres pályázást kívánunk minden Nagy Rajzolás programot szervező múzeumnak!
Nyitólap

eseménynaptár


  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában 2. hét (MM120T)
  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek 2. hét (MA30T)
  FEB 20
  szerda
 
A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban II.
  FEB 20
  szerda
 
A modern háztartás születése • könyvbemutató
  FEB 21
  csütörtök
 
Digitális játékok - játékos ismeretátadás
  FEB 21
  csütörtök
 
Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak
HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

FEBRUÁR

20

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 02. 20.
Kérdőív a kiégésről és a múzeumi mentálhigiénéről
2019. 02. 05.
Megjelent a European Museum of the Year Award felhívása!
2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
Magyar Múzeumok


2019. 02. 20.
Imre megnyitotta Bélát, Béla megnyitotta Imrét
2019. 02. 20.
Új szolgáltatásokkal bővült a Pulszky Társaság honlapja
2019. 02. 20.
A látogatókutatás módszerei a BGE-n
2019. 02. 20.
Búcsú Dr. Gulyás Éva néprajzkutatótól
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben