belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja sem múlhat el Nagy Rajzolás nélkül. A Campaing for Drawing nevű nemzetközi független, angol non - profit alapítvány által 2000-ben elindított kezdeményezésnek továbbra is az a célja, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, és ezáltal közösen gondolkodni, felfedezni és rajzolva kommunikálni egymással egy-egy érdekes kérdés vagy téma kapcsán. A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MÖF) keretében a nemzetközi akcióhoz, és mára hagyománnyá vált, hogy a múzeumok októberben rajzolós programkat szerveznek, azért, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályokat vegyenek rá a rajzolásra. Idén sem lesz ez másként.

Miután tavaly a jövő fürkészése állt a kampány fókuszában, a Nagy Rajzolásnak a nemzetközi kampány által javasolt központi témája 2014-ban a minket körülvevő természetes és épített környezet lesz. Számtalan megközelítési mód kínálkozik arra, hogy a „Rajzold meg a világot!” mottó jegyében a program résztvevőinek segítsünk rácsodálkozni szűkebb és tágabb környezetünkre. Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a környezet és a múzeumok világához.

Néhány tipp a programok szervezőinek: Szülessenek képregények, számítógépes animációk arról, hogy mit is jelent látogatóink számára a környezetük. Újrahasznosított anyagokból építsük meg városunk makettjét, készítsünk installációkat. Adjunk teret a kreativitásnak, terítsünk le nagy vásznakat, feszítsünk ki nagy felületeket, alkossunk a szabadban. Figyeljük meg a fákat, vonuljunk ki a legközelebbi folyópartra vagy hegyre, hogy felfedezzük a vidékünkre jellemző tájképet. Tekintsünk rá merőben új szemszögből arra az épületre, ami nap, mint nap otthont ad múzeumunknak. Elő a nagyítólencsével vagy a mikroszkóppal, nézzünk új szemmel a leghétköznapibb dolgokra. Éljünk a környezetünkből ingyen beszerezhető anyagokkal, használjuk fel képalkotáshoz az októberi terményeket, magokat, faleveleket. Ne féljünk egy kis felfordulástól, merjünk rendetlenek lenni, inspirálódjunk és inspiráljunk másokat is.

További ötletekért érdemes fellapozni a nemzetközi kampány hivatalos oldalán található brossúrát, ami itt érhető el.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rajzolós programot szervező múzeumoknak természetesen nem kötelező kapcsolódni a nemzetközi kampányhoz és a javasolt központi témához, de ha szeretnének nemzetközi szinten is megmérettetni, és indulni a Drawing Inspiration Awards-ért, akkor ajánlott figyelembe venni a nemzetközi kampány feltételeit és központi témáját. A múzeumok, galériák és örökség helyszínek programszervezői a Nagy Rajzolás eseményük koncepciójának kidolgozásakor tartsák szem előtt azt, hogy miként közvetíti a rendezvény a fenntartható jövő ideáját.

A MÖF szervezői felkérik a Nagy Rajzolás 2014-es nemzetközi kampányhoz hivatalosan is kapcsolódni kívánó rendezvények szervezőit, hogy:
• tervezzék és hirdessék meg, majd 2014. október 1 és november 2. között rendezzék meg a Nagy Rajzolás eseményeit felnőttek, tizenévesek és gyerekek számára (ez esetben nem családi programokról van szó)
• lehetőleg ingyenesen látogatható programot szervezzenek
• használják a Nagy Rajzolás logóját
• regisztráljanak a nemzetközi kampány honlapján


A nemzetközi kampányhoz csatlakozni kívánó szervezőknek regisztrálniuk kell programjukat a Kampány a Rajzolásért honlapján, amennyiben használni kívánják a hivatalos logót és részt kívánnak venni a Nagy Rajzolás díj elnyeréséért induló nemzetközi versenyen, ahol a leginkább innovatív események szervezőit jutalmazzák a Drawing Inspiration Awards elismerő díjakkal és pénzjutalommal. (A díjakra 2014. december 15-ig lehet majd az eseményről készített dokumentáció elküldésével pályázni.) A magyar szervezőknek is érdemes elengedni a fantáziájukat, és új dolgokkal kísérletezni, regisztrálni, majd jelentkezni a pályázatra, hiszen 2013-ban is volt magyar pályázó a díjnyertesek között.

A Nemzetközi kampány 2014-es hivatalos regisztrációs felülete itt érhető el.

A regisztrációt követően a szervezőknek fel kell tüntetniük a Nagy Rajzolás logóját a használt reklámfelületeken és az eseményhez kapcsolódó kiadványokon is.


A Kampány a rajzolásért alapítvány által rendelkezésre bocsájtott logó és plakátsablon innen tölthető le. A nemzetközi Big Draw kampány idén megújított hivatalos oldala pedig itt érhető el.

A magyar nyelvű plakátsablon itt tölthető el.

Ötletekben és élményekben gazdag programkidolgozást és sikeres pályázást kívánunk minden Nagy Rajzolás programot szervező múzeumnak!
Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

22

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet
2019. 05. 22.
Körforgásban – in circulation : Maria Jeglińska
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben