belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Nagy Rajzolás a MÖF-ön 2014-ben is - - Nézz körül és rajzolj!

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja sem múlhat el Nagy Rajzolás nélkül. A Campaing for Drawing nevű nemzetközi független, angol non - profit alapítvány által 2000-ben elindított kezdeményezésnek továbbra is az a célja, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, és ezáltal közösen gondolkodni, felfedezni és rajzolva kommunikálni egymással egy-egy érdekes kérdés vagy téma kapcsán. A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MÖF) keretében a nemzetközi akcióhoz, és mára hagyománnyá vált, hogy a múzeumok októberben rajzolós programkat szerveznek, azért, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályokat vegyenek rá a rajzolásra. Idén sem lesz ez másként.

Miután tavaly a jövő fürkészése állt a kampány fókuszában, a Nagy Rajzolásnak a nemzetközi kampány által javasolt központi témája 2014-ban a minket körülvevő természetes és épített környezet lesz. Számtalan megközelítési mód kínálkozik arra, hogy a „Rajzold meg a világot!” mottó jegyében a program résztvevőinek segítsünk rácsodálkozni szűkebb és tágabb környezetünkre. Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a környezet és a múzeumok világához.

Néhány tipp a programok szervezőinek: Szülessenek képregények, számítógépes animációk arról, hogy mit is jelent látogatóink számára a környezetük. Újrahasznosított anyagokból építsük meg városunk makettjét, készítsünk installációkat. Adjunk teret a kreativitásnak, terítsünk le nagy vásznakat, feszítsünk ki nagy felületeket, alkossunk a szabadban. Figyeljük meg a fákat, vonuljunk ki a legközelebbi folyópartra vagy hegyre, hogy felfedezzük a vidékünkre jellemző tájképet. Tekintsünk rá merőben új szemszögből arra az épületre, ami nap, mint nap otthont ad múzeumunknak. Elő a nagyítólencsével vagy a mikroszkóppal, nézzünk új szemmel a leghétköznapibb dolgokra. Éljünk a környezetünkből ingyen beszerezhető anyagokkal, használjuk fel képalkotáshoz az októberi terményeket, magokat, faleveleket. Ne féljünk egy kis felfordulástól, merjünk rendetlenek lenni, inspirálódjunk és inspiráljunk másokat is.

További ötletekért érdemes fellapozni a nemzetközi kampány hivatalos oldalán található brossúrát, ami itt érhető el.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rajzolós programot szervező múzeumoknak természetesen nem kötelező kapcsolódni a nemzetközi kampányhoz és a javasolt központi témához, de ha szeretnének nemzetközi szinten is megmérettetni, és indulni a Drawing Inspiration Awards-ért, akkor ajánlott figyelembe venni a nemzetközi kampány feltételeit és központi témáját. A múzeumok, galériák és örökség helyszínek programszervezői a Nagy Rajzolás eseményük koncepciójának kidolgozásakor tartsák szem előtt azt, hogy miként közvetíti a rendezvény a fenntartható jövő ideáját.

A MÖF szervezői felkérik a Nagy Rajzolás 2014-es nemzetközi kampányhoz hivatalosan is kapcsolódni kívánó rendezvények szervezőit, hogy:
• tervezzék és hirdessék meg, majd 2014. október 1 és november 2. között rendezzék meg a Nagy Rajzolás eseményeit felnőttek, tizenévesek és gyerekek számára (ez esetben nem családi programokról van szó)
• lehetőleg ingyenesen látogatható programot szervezzenek
• használják a Nagy Rajzolás logóját
• regisztráljanak a nemzetközi kampány honlapján


A nemzetközi kampányhoz csatlakozni kívánó szervezőknek regisztrálniuk kell programjukat a Kampány a Rajzolásért honlapján, amennyiben használni kívánják a hivatalos logót és részt kívánnak venni a Nagy Rajzolás díj elnyeréséért induló nemzetközi versenyen, ahol a leginkább innovatív események szervezőit jutalmazzák a Drawing Inspiration Awards elismerő díjakkal és pénzjutalommal. (A díjakra 2014. december 15-ig lehet majd az eseményről készített dokumentáció elküldésével pályázni.) A magyar szervezőknek is érdemes elengedni a fantáziájukat, és új dolgokkal kísérletezni, regisztrálni, majd jelentkezni a pályázatra, hiszen 2013-ban is volt magyar pályázó a díjnyertesek között.

A Nemzetközi kampány 2014-es hivatalos regisztrációs felülete itt érhető el.

A regisztrációt követően a szervezőknek fel kell tüntetniük a Nagy Rajzolás logóját a használt reklámfelületeken és az eseményhez kapcsolódó kiadványokon is.


A Kampány a rajzolásért alapítvány által rendelkezésre bocsájtott logó és plakátsablon innen tölthető le. A nemzetközi Big Draw kampány idén megújított hivatalos oldala pedig itt érhető el.

A magyar nyelvű plakátsablon itt tölthető el.

Ötletekben és élményekben gazdag programkidolgozást és sikeres pályázást kívánunk minden Nagy Rajzolás programot szervező múzeumnak!
Nyitólap

eseménynaptár


  JÚL 16
  kedd
 
Esélyt a múzeummal - szakmai nap Dunaföldváron
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

16

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben