belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nevelés-módszertani konferencia a Cifrapalotában

A Cifrapalota adott otthont az óvodapedagógusok számára a „Keresd a kincset!” címet viselő nevelés-módszertani konferenciának. A konferencia kapcsolódott a Kincses Kultúróvoda pályázathoz, amelynek egyik célja, az óvodák és a kulturális intézmények együttműködésének támogatása. Az országos rendezvény közös összefogás révén valósult meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jóvoltából.

A vendégeket a rendezvény helyszínét biztosító KKJM igazgatója, dr. Rosta Szabolcs, majd az EMMI Múzeumi Főosztályának osztályvezetője köszöntötte. Kassai Hajnal beszédében hangsúlyozta a Kincses Kultúróvoda pályázat fontosságát a kulturális intézetek és az óvodák összefogásában, ismertette a korábbi évek pozitív tapasztalatait, és biztatta a jelen lévő óvodapedagógusokat a pályázaton való részvételre.

A konferencia előadásai három blokkban követték egymást. Az elsőben a korábbi években sikeresen pályázó óvodák mutatták be a megvalósult programjaikat a résztvevőknek, hogy ezzel is inspirálják őket új kezdeményezések megvalósítására. Elsőként Hádingerné Hamos Ildikó, a Szentkirályi Napközi Otthonos Óvoda intézményvezetője tartotta meg előadását A Szentkirályi Óvoda kulturális kincsei címmel. Schalpha Anett, a Komlói Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Óvoda, Szent Bernadett Tagóvoda vezetője az óvodában megvalósult ének-zenei nevelésről számolt be. Ezt követte a Szentei Bóbita Óvoda és Bölcsőde programja: Kultúraközvetítés aktívan címmel, Major Lászlóné előadásában. A sikeres óvodai programok bemutatásának sorát Dombi Mátyásné, a székesfehérvári Szent Imre Óvoda intézményvezetője zárta. Előadása címe: Közgyűjtemények kultúrkincsei az óvodában.

A rendezvény második blokkjában a kulturális intézmények prezentálták az óvodás korosztálynak szóló programjaikat, hogy ezzel is motiválják a pedagógusokat arra, hogy programjaikba építsék bele a múzeum- és könyvtárpedagógiai foglalkozásokat is. Csillag Edina, a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógusa a Bánáti Sverák Képzőművészeti Programot mutatta be, majd Merinu Éva, a Kecskeméti Katona József Múzeum múzeumpedagógusa a Cifrapalota kínálatát, Koleszár Márta könyvtáros pedig a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár óvodásoknak szóló foglalkozásait prezentálták. A pedagógusoknak szóló kedvcsinálók sorát Merinu Éva, Bács-Kiskun Megyei koordinátor előadása zárta. A MOKK Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektben megvalósuló, pedagógusoknak szóló képzéseit ajánlotta a résztvevők számára, amelyek elvégzése segítséget nyújt a pedagógusoknak a korszerű múzeumhasznosítás kialakításában.

A konferencia utolsó blokkjában az óvodapedagógusoknak lehetőségük volt részt venni két múzeumi workshopon. Az egyik módszertani bemutatót Hantos Násfa, a Petőfi Irodalmi Múzeum drámapedagógusa tartotta, aki játékos gyakorlatok során, a résztvevők bevonásával szemléltette, milyen módszerekkel lehetséges a mesefeldolgozás a drámapedagógia eszközeivel az óvodában. A másik workshop a Leskowsky Hangszergyűjteményben valósult meg, ahol a gyűjtemény vezetője, Szilágyi Áron a hangszerek csodálatos világával ismertette meg az érdeklődőket, az egyes hangszerek kézbevételével és megszólaltatásával.

A tartalmas, élményekkel teli nap után új ötletekkel, tervekkel, és pályázási motivációval eltöltődve búcsúztak el az óvodapedagógusok.

Szerző: Merinu Éva múzeumpedagógus, Bács-Kiskun megyei múzeumi koordinátor

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

22

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 22.
Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
2019. 08. 21.
Különleges domborművekre bukkantak perui régészek
2019. 08. 21.
Interjú Népessy Noémivel, a BTM új főigazgatójával
2019. 08. 21.
Interjú Népessy Noémivel, a BTM új főigazgatójával
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben