belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Október 10-én Tanárok Éjszakája az ország múzeumaiban

2014. október 10-én pénteken 82 múzeum szervez a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Tanárok Éjszakája programot, melyek közül 27 Budapesten, 55 az ország különböző településein található. A Tanárok Éjszakája programon 62 múzeum ingyenes belépést biztosít a pedagógusoknak.

Idén folytatódik az a 2013-ban hagyományteremtő céllal elindított, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ által életre hívott kezdeményezés, miszerint minden évben legyen egy nap, amikor a múzeumok teljes figyelme a pedagógusokra irányul. A rendezvény célja, hogy az oktatási szakemberek megismerjék a múzeumokat, a múzeumok oktatást segítő programjait, módszereit, hogy a pedagógusok minél szélesebb körben hasznosítsák iskolájuk helyi pedagógiai programjaiban. A Tanárok Éjszakáján a pedagógusok személyes tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen nagy élményt jelenthet a diákoknak szórakozva tanulni, illetve hogyan tudnak a múzeumok szórakoztatva tanítani.

Az idei Tanárok Éjszakája különlegessége, hogy kitüntetett figyelem irányul az óvodapedagógusokra is. A múzeumok ugyanis nem csak az iskolai tananyaghoz tudnak múzeumpedagógiai órákkal kapcsolódni, de az óvodai nevelésben is fontos részt tudnak vállalni. Annak érdekében, hogy minél több óvodapedagógushoz jussanak el a múzeumok óvodai nevelési programokhoz illeszkedő ajánlatai, ebben az évben a Tanárok Éjszakáját kiterjesztettük az óvodapedagógusokra is. Több múzeum külön programmal készül az óvónők fogadására (például a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeuma, a Gödöllői Városi Múzeum, vagy a szentendrei Ferenczy Múzeum). A Marcali Múzeum tavaly a gimnáziumi tanárok számára szervezett Múzeumi Kossuth Vacsorát, idén pedig az óvodapedagógusokat várják a terített asztalhoz. Több múzeum szervez Teréz-napi óvodapedagógus-találkozót (szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, a gyöngyösi Mátra Múzeum) is. Igazi különlegességnek ígérkezik a Bihari Múzeum „Gyermekkertészek" virágai című kiállítása, amely a berettyóújfalui óvónők alkotásait mutatja be.


És a jövő?
A múzeumok már nem csak általánosságban szólítják meg a pedagógusokat, de kínálatukban egyre több a tantárgy specifikus program. Ez jelentős könnyebbséget jelenthet a pedagógusoknak abban, hogy beépítsék a múzeumi programokat az adott iskola helyi pedagógiai programjába. A Tanárok Éjszakáját több múzeum is arra használja, hogy valamennyi műveltségterületre vonatkozóan bemutassa gyűjteményei használhatóságát. Ezzel a megközelítéssel közvetlenül egy-egy szakterület pedagógusait - többek között a történelem, a kémia, a biológia, a fizika, vagy a művészeteket oktató tanárokat tudják így a múzeumok megszólítani. Ilyen programot szervez például a szentendrei Ferenczy Múzeum, a székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeum, a budapesti Bélyegmúzeum, a budapesti Postamúzeum.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat fő szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (a MOKK) a Tanárok Éjszakáján kívül is kiemelt figyelmet fordít a múzeumpedagógiai programok oktatási célú hasznosítására. Ezért fejlesztette ki honlapján a Múzeumi a’la carte adatbázist, amely jelenleg 230 múzeum 804 kiállítását és 2300 múzeumpedagógiai foglalkozását tartalmazza, több szempont szerint (műveltségi területek, korcsoportok, tantárgyak, régiók, települések, időpontok) kereshető formában. A pedagógusok számára ez sokkal több, mint egy programkereső felület. Túl azon, hogy aktuális témákhoz kapcsolódó cikkeket, híreket olvashatnak a tanárok, megoszthatják múzeumi tapasztalataikat, megírhatják véleményüket egy-egy foglalkozásról, vagy kiállításról. A www.mokk.skanzen.hu honlap nagyrészt a Múzeumi a’la carte-nak köszönhette, hogy az ICOM által szervezett FIAMP Nemzetközi Audiovizuális és Multimédia Fesztiválon nemzetközi elismerésben részesült. 2014. szeptember 20-án Moszkvában elnyerte az AVICOM arany fokozatú díját (Special Web Art Award - Golden Prize).


A Tanárok Éjszakája háttéranyaga itt olvasható.

A sajtótájékoztatóról készült fotók itt láthatók.


További információk a Tanárok Éjszakája rendezvényről:
Káldy Mária igazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
T: 26-502-530


Tanárok Éjszakája sajtókapcsolat:
Nagy Magdolna
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
nagy.magdolna@sznm.hu
T: 30-748-8545


www.oszifesztival.hu
www.mokk.skanzen.hu

Nyitólap

eseménynaptár


  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában 2. hét (MM120T)
  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek 2. hét (MA30T)
  FEB 20
  szerda
 
A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban II.
  FEB 20
  szerda
 
A modern háztartás születése • könyvbemutató
  FEB 21
  csütörtök
 
Digitális játékok - játékos ismeretátadás
  FEB 21
  csütörtök
 
Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak
HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

FEBRUÁR

20

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 02. 05.
Megjelent a European Museum of the Year Award felhívása!
2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
Magyar Múzeumok


2019. 02. 19.
A modern háztartás születése • Modern Alap Gasztronómia • Klezmer kóstoló
2019. 02. 19.
Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében
2019. 02. 18.
IV. Így neveld a hagyományőrződet! – A motiváció fenntartása
2019. 02. 18.
Múzeumi játékmustra
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben