belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Október 10-én Tanárok Éjszakája az ország múzeumaiban

2014. október 10-én pénteken 82 múzeum szervez a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Tanárok Éjszakája programot, melyek közül 27 Budapesten, 55 az ország különböző településein található. A Tanárok Éjszakája programon 62 múzeum ingyenes belépést biztosít a pedagógusoknak.

Idén folytatódik az a 2013-ban hagyományteremtő céllal elindított, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ által életre hívott kezdeményezés, miszerint minden évben legyen egy nap, amikor a múzeumok teljes figyelme a pedagógusokra irányul. A rendezvény célja, hogy az oktatási szakemberek megismerjék a múzeumokat, a múzeumok oktatást segítő programjait, módszereit, hogy a pedagógusok minél szélesebb körben hasznosítsák iskolájuk helyi pedagógiai programjaiban. A Tanárok Éjszakáján a pedagógusok személyes tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen nagy élményt jelenthet a diákoknak szórakozva tanulni, illetve hogyan tudnak a múzeumok szórakoztatva tanítani.

Az idei Tanárok Éjszakája különlegessége, hogy kitüntetett figyelem irányul az óvodapedagógusokra is. A múzeumok ugyanis nem csak az iskolai tananyaghoz tudnak múzeumpedagógiai órákkal kapcsolódni, de az óvodai nevelésben is fontos részt tudnak vállalni. Annak érdekében, hogy minél több óvodapedagógushoz jussanak el a múzeumok óvodai nevelési programokhoz illeszkedő ajánlatai, ebben az évben a Tanárok Éjszakáját kiterjesztettük az óvodapedagógusokra is. Több múzeum külön programmal készül az óvónők fogadására (például a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeuma, a Gödöllői Városi Múzeum, vagy a szentendrei Ferenczy Múzeum). A Marcali Múzeum tavaly a gimnáziumi tanárok számára szervezett Múzeumi Kossuth Vacsorát, idén pedig az óvodapedagógusokat várják a terített asztalhoz. Több múzeum szervez Teréz-napi óvodapedagógus-találkozót (szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, a gyöngyösi Mátra Múzeum) is. Igazi különlegességnek ígérkezik a Bihari Múzeum „Gyermekkertészek" virágai című kiállítása, amely a berettyóújfalui óvónők alkotásait mutatja be.


És a jövő?
A múzeumok már nem csak általánosságban szólítják meg a pedagógusokat, de kínálatukban egyre több a tantárgy specifikus program. Ez jelentős könnyebbséget jelenthet a pedagógusoknak abban, hogy beépítsék a múzeumi programokat az adott iskola helyi pedagógiai programjába. A Tanárok Éjszakáját több múzeum is arra használja, hogy valamennyi műveltségterületre vonatkozóan bemutassa gyűjteményei használhatóságát. Ezzel a megközelítéssel közvetlenül egy-egy szakterület pedagógusait - többek között a történelem, a kémia, a biológia, a fizika, vagy a művészeteket oktató tanárokat tudják így a múzeumok megszólítani. Ilyen programot szervez például a szentendrei Ferenczy Múzeum, a székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeum, a budapesti Bélyegmúzeum, a budapesti Postamúzeum.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat fő szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (a MOKK) a Tanárok Éjszakáján kívül is kiemelt figyelmet fordít a múzeumpedagógiai programok oktatási célú hasznosítására. Ezért fejlesztette ki honlapján a Múzeumi a’la carte adatbázist, amely jelenleg 230 múzeum 804 kiállítását és 2300 múzeumpedagógiai foglalkozását tartalmazza, több szempont szerint (műveltségi területek, korcsoportok, tantárgyak, régiók, települések, időpontok) kereshető formában. A pedagógusok számára ez sokkal több, mint egy programkereső felület. Túl azon, hogy aktuális témákhoz kapcsolódó cikkeket, híreket olvashatnak a tanárok, megoszthatják múzeumi tapasztalataikat, megírhatják véleményüket egy-egy foglalkozásról, vagy kiállításról. A www.mokk.skanzen.hu honlap nagyrészt a Múzeumi a’la carte-nak köszönhette, hogy az ICOM által szervezett FIAMP Nemzetközi Audiovizuális és Multimédia Fesztiválon nemzetközi elismerésben részesült. 2014. szeptember 20-án Moszkvában elnyerte az AVICOM arany fokozatú díját (Special Web Art Award - Golden Prize).


A Tanárok Éjszakája háttéranyaga itt olvasható.

A sajtótájékoztatóról készült fotók itt láthatók.


További információk a Tanárok Éjszakája rendezvényről:
Káldy Mária igazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
T: 26-502-530


Tanárok Éjszakája sajtókapcsolat:
Nagy Magdolna
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
nagy.magdolna@sznm.hu
T: 30-748-8545


www.oszifesztival.hu
www.mokk.skanzen.hu

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚL 16
  kedd
 
Esélyt a múzeummal - szakmai nap Dunaföldváron
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

16

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Az acélszobrászat remekei Debrecenben
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben