belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Önként és dalolva - önkéntes munka a közgyűjteményekben konferencia, és ami mögötte van

Az önkéntességre minden eddiginél nagyobb figyelem irányul az utóbbi időkben, különösen a középiskolásokat érintő 50 órás közösségi szolgálat bevezetése óta. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum évek óta sikeresen működő önkéntes programjával nem csak élen járt az önkéntesek foglalkoztatásában, de az önkéntesek felkészítésében is úttörő szerepet vállalt.

Az egyik igazgatóságának, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központnak az irányítása alatt álló, a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) projekt keretében működő országos múzeumi koordinátori hálózat az elsők között volt Magyarországon, amelyik szorgalmazta és közreműködött a múzeumi önkéntes munka elterjesztésében, valamint önkéntesek számára szervezett képzések megvalósításában.

Képzések önkéntesek számára

A koordinátor hálózat első önkéntes képzési programja Szegeden indult 2011-ben. A program kidolgozója Csizmaziáné Lipták Mária megyei múzeumi koordinátor, aki a Móra Ferenc Múzeumban kezdte meg az önkéntesek szervezett képzését. A 2011-es első képzés célja az volt, hogy nyugdíjasokat készítsenek fel tárlatvezetésre a múzeum kiállításaiban. A program sikerén felbuzdulva 2012-ben középiskolásoknak hirdettek hasonló képzést Szegeden és Makón azzal a nem titkolt szándékkal, hogy diákok vezetésére azonos korosztályt készítsenek fel, hiszen a fiatalok könnyebben megtalálják a hangot egymással. A program továbbfejlesztéseként a már képzett önkéntesek nyelvtudására építve az önkéntesek az egyetemen tanuló idegen ajkú diákoknak – angol, német – tartottak tárlatvezetéseket, hogy megismertessék velük a magyar kultúra egy szeletét.

2012-ben a Veszprém megyei koordinátorok nem csak a saját intézményükben, (Laczkó Dezső Múzeum), de a megye több múzeumában is indítottak önkéntes tárlatvezető képzést felnőttek számára. A felkészítés során az önkéntes jelölt megismerheti az általa választott intézmény – az ajkai Városi Múzeum és Fotó Galéria, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Művészetek Háza, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum, valamint a Nemesvámos határában lévő Villa Romana Baláca római kori villagazdaság – történetét, állandó kiállításait, gyűjteményeit. A résztvevők a tárlatvezetések módszertani kérdéseit országos hírű szakemberek segítségével sajátíthatják el.

2013-ban több önkéntes program is indult országszerte. A győri Rómer Flóris Múzeumban dolgozó megyei múzeumi koordinátor, Schererné Csécs Teréz a kötelező közösségi szolgálatot ellátó diákoknak szervezett önkéntes munkára felkészítő képzést, megszólítva ezzel Győr középiskolásait. A képzés során megismertetik a diákokat a tárlatvezetés alapjaival.

A Vas megyei múzeumi koordinátor, Tóth Kálmán szervezésének köszönhetően a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a Vasi Múzeumbarát Egylettel együttműködve szabadegyetemi képzést indít azoknak a jó kommunikációs készséggel rendelkező múzeumbarátoknak, akik mélyebben érdeklődnek a múzeumi ismeretátadás iránt, sőt e területen szívesen vállalnának önkéntes munkát is. A jelentkezők a szakmai felkészítő programokon szerzett tudásukról az elismert szakemberek előtt tartott bemutató tárlatvezetés során adnak számot.

Tapasztalatcsere, konferencia

Több olyan múzeumi koordinátor is van, aki tapasztalatcsere céljából szervez információs napokat az önkénteseket foglalkoztató múzeumok számára. Bár Edit Komárom-Esztergom megyei koordinátor a Duna Múzeumban a Komárom-Esztergom megyei Önkéntes Centrummal közösen szervezett olyan programot, ahova nemcsak múzeumi és egyéb közgyűjteményi munkatársak, hanem civil szervezetek képviselői és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai is eljöttek.

A tapasztalatcserét és az önkénteseket fogadó közgyűjtemények szakmai felkészítését szolgálja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Önként és dalolva – önkéntes munka a közgyűjteményekben” című konferenciája is, melyet 2013. október 28-29-én tartanak Szentendrén, a Skanzen Igazgatási épületében. a konferencia részletes programja ITT olvasható.

Káldy Mária

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Képzési Központ

T: 26-502-530

kaldy.maria@sznm.hu

www.mokk.skanzen.hu

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
  JÚN 04
  kedd
 
Újragondolt múzeum – múzeumi információs nap Sopronban
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

23

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 23.
Chapter I.
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
2019. 05. 22.
Egy nap és egy éjszaka, amikor lehull a lepel a múlt sötét titkairól
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben