belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Online módszertani kiadványok a láthatáron: így vedd át a múzeumpedagógiai stafétát!

Hogyan érdemes elkezdeni a múzeum megszerettetését már óvodáskortól? Milyen lehetséges megoldások kínálkoznak a múzeumi gyűjtemény innovatív módon történő felhasználására? Hogyan érhető el a múzeumi látogatószám növelése a szakmaiság megtartása mellett? Hogyan segíthetik a múzeumok által kidolgozott múzeumpedagógiai programok a középiskolások pályaorientációját, a tehetséggondozást vagy a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását? Mitől lesz sikeres a kapcsolatépítés a múzeumok és a felsőoktatási intézmények között?

Online módszertani kiadványok a láthatáron: így vedd át a múzeumpedagógiai stafétát!

Ilyen és ehhez hasonló releváns kérdések megválaszolásához kínálnak a hamarosan megjelenő online módszertani kiadványok a vidéki kis tájházaktól az országos múzeumokig adaptálható, kipróbált megoldásokat és hiteles válaszokat.

A 15 füzetből álló, online elérhető módszertani kiadványsorozat a Szabadtéri Néprajz Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által koordinált „A mi múzeumunk” program keretében megvalósított 19 múzeumi mintaprojekt műhelytitkait és tapasztalatait összegzi. Az itt leírtak hasznos inspirációt jelenthetnek a megújulásra törekvő múzeumi szakembereknek, de az élménypedagógia iránt érdeklődő pedagógusoknak is. A kiadványsorozattal a gyakorlatban kiérlelt módszerek, a múzeumi jó gyakorlatok széles körű elterjesztését kívánja előmozdítani a MOKK, mint ahogy tette azt a 2018. áprilisában szervezet Vedd át a stafétát! című mintaprojekt-konferenciával is.

A módszertani arzenált felvonultató mintaprojektes kiadványok 2019 folyamán egységes arculattal és szerkezeti felépítéssel jelennek meg: a bevezető után a mintaprojekteket megvalósító ún. mintaprojektgazdák szerzőként kitérnek az adott mintaprojekt bemutatására, adaptálhatóságára, eredményeire, megvalósult és várható hatásaira. A füzetek tartalmazzák a múzeumpedagógusoknak szóló adaptálási útmutatót és a felhasznált, illetve az ajánlott szakirodalmat is, valamint gyakorlati tippekkel, kipróbálható fogásokkal, kreatív ötletekkel, fotódokumentációval és egyéb érdekességekkel is szolgálnak.

Online módszertani kiadványok a láthatáron: így vedd át a múzeumpedagógiai stafétát!

Mitől példaértékűek az online kiadványokban bemutatott múzeumi mintaprojektek?

Olyan katalizátorként működő, egy-egy témában újdonságot alkotó modellprogramokról van szó, amelyek hasznos, sőt átvehető mintákkal szolgálnak a legkülönfélébb muzeális intézmények számára a tájházaktól kezdve a területi illetve a megyei hatókörű városi múzeumokon keresztül az országos múzeumokig bezárólag. A 19 mintaprojekt 35 hazai muzeális intézmény, 50 köznevelési intézmény, továbbá 17 felsőoktatási intézmény együttműködésével összesen 5370 tanulót bevonásával valósult meg 2017 és 2018 során. A formális, a nem formális és informális tanulást valamint a kompetencia- és készségfejlesztését támogatják a múzeumpedagógiai módszerekkel, ezen felül pedig segítik a hazai múzeumok modernizációját, hozzájárulnak a kulturális szakemberek és pedagógusok szemléletformálásához.

Nemcsak az online módszertani kiadványokra, de a mintaprojektek során alkalmazott módszerekre is a sokszínűség jellemző. Megtalálható a módszerek között a teljesség igénye nélkül például az interdiszciplináris és projekt alapú oktatás, a kooperatív tanulást támogató mozaik módszer, az angol gyökerű közösségi filmkészítés (insightshare), a témához való személyes kötődés kialakulását segítő élménykirándulás csakúgy, mint a playback színházi technikát alkalmazó színházi nevelés beépítése.

Online módszertani kiadványok a láthatáron: így vedd át a múzeumpedagógiai stafétát!

A mintaprojektek sokszínűségéről, a mintaprojekteket megvalósítók ezzel kapcsolatos izgalmas tapasztalatairól átfogó képet kaphatunk az alábbi linken elérhető írásból is, mely a Vedd át a stafétát! című mintaprojekt-konferencia kapcsán született:

http://mokk.skanzen.hu/pezsgo-mintaprojekt-konferencia-es-a-kiralyok-bora-azaz-mi-van-a-muzeumi-komfortzonan-tul.html

A mintaprojektekkel kapcsolatos online módszertani kiadványsorozat a „A mi múzeumunk” projekthonlapján lesz elérhető az alábbi linken keresztül: http://amimuzeumunk.hu/kiadvanyok/

A cikkben ismertetett mintaprojektek illetve a hamarosan megjelenő online módszertani kiadványok a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című európai uniós projekt keretében valósultak meg és kerülnek megjelentetésre. A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

25

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 25.
Megnyílt Szinyei Merse Pál kiállítása Nyíregyházán
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben