belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pincétől a padlásig - sikeres programok

A "Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig" témakört 76 múzeum választotta. Ebben a témakörben szerveztek a legtöbbféle (107) programot. A programokat átlagban 141 fő látogatta, így 2013-ban ez volt a legmagasabb látogatottságot generáló témakör.

A múzeumok visszajelzése alapján látszik, hogy ez volt az a programtípus, amely már a címével vonzotta a látogatókat. Sokan kihasználták az alkalmat, hogy a múzeumi épület olyan részeit, vagy gyűjteményének olyan darabjait is megismerhették, amely a látogatók számára más időpontban nem megtekinthető.

Ez volt az a témakör, amely a sajtó érdeklődését is több helyen felkeltette: a Tanárok Éjszakája témakör után ezzel foglalkoztak legtöbbet az újságírók.

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány programot, amellyel átlagon felüli látogatottságot tudtak elérni a múzeumok:

1. Gödöllői Királyi Kastély: 951 fő

Program címe: A Gödöllői kastély rejtelmei

Egy különleges napot kínáltak a kastély rejtélyeinek felfedezésére, melynek során az épület – padláson helyet kapó – műszaki és technikai berendezéseit a kastély műszaki vezetője mutatja meg a csoportoknak. A gyerekek az Elemér 2. túrán indulhattak a barokk színház felkutatására. A Horthy-bunker és a ritkán látogatható királydombi pavilon is várta az érdeklődőket. A magas látogatószámhoz hozzájárult a program sikeres beharangozása is. A sajtómunka hatékonyságát mutatja, hogy még az egyik kereskedelmi csatorna esti Híradója is tudósított a programról.
ÖTLET: „titkok” felfedése

2. Móra Ferenc Múzeum- Szeged: 1600 fő

Program címe: Múzeumok Őszi Éjszakája

A programot a Múzeumok Éjszakája mintájára szervezték meg. Három helyszínen zajlottak az , s események: Móra Ferenc Múzeumban, Fekete-házban, Kass Galériában. A belépőjeggyel (500 Ft egyéni, 1000 Ft családos) mindhárom helyszínen rész lehetett venni a programokon, sőt a Belvárosi Moziban 500 Ft-os mozijegyet lehetett váltani aznap estére a múzeumi belépőjegy felmutatásával.
A kultúrális kínálatban többek között tárlatvezetések, látványtárakban zseblámpás vezetések, helytörténeti előadás, restaurátor előadás, lovagi kör bemutató és a Kraviavar együttes koncertje szerepelt, emellett a Kass Galéria volt a helyszíne egész nap a Nagy Rajzolás programnak.
A siekrhez hozzájárult az intenzív beharangozás is: sajtóközleményt adtak ki az esemény előtt, továbbá szórólapokkal és plakátokkal is hirdették a programokat.

ÖTLET: rendhagyó program rendhagyó időpontban, koncert, már jól bevált program (Múzeumok Éjszakája) analógiájára szervezett program

3. Türr István Múzeum – Bagolyvár, Baja: 367 fő

Program címe: Bagolyvári kalandozások

Miskolczy Ferenc festőművész (1899 – 1994) Baja kulturális életében kiemelkedő szerepet játszott. Otthonában, a Sugovica partján álló Bagolyvárban helytörténeti-képzőművészeti kiállításban most mutatták be először a közönség számára teljesen ismeretlen, művészettörténeti, kultúrtörténeti, helytörténeti szempontból igen értékes Miskolczy-gyűjteményt. Csütörtökönként délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak iskolai csoportoknak, ahol kiállításrendezés közben fogadtják a gyerekeket, akik így láthatták, miként alakul át a festőművész otthona múzeummá. Délutánonként a nagyközönségnek mutatták be a múzeumot.

ÖTLET: kuriozitásra épülő rendhagyó program – új helyszín bevezetése

4. Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény - Dombóvár: 429 fő

Program címe: A főszolgabíróék pincéjének titkai – Miről mesél az állomásfőnök padlása?

A Helytörténeti Gyűjtemény nemrég – ismét birtokba vett – pincéje több helyi mesterség nyomát őrzi; a nyáron nyílott Dombóvári Vasúti Gyűjtemény megelevenít legendás életeket, sorsokat, így a pályaudvarok első embereinek életét is.

5. Dornyai Béla Múzeum - Salgótarján: 117 fő

Program címe: Barangolás a múzeumi kulisszák mögött

Nyílt nap a múzeumban. Betekintést nyújtott a háttérmunkába, főleg a tavaly indult régészetbe. Pattintott kő készítés, ásatás imitálása, a folyamat bemutatása megfelelő eszközök használatával, szakértő irányítása mellett.

ÖTLET: különleges múzeumlátogatás, a látogatók aktív bevonása

6. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont - Budapest: 132 fő

Program címe: Liszt Ferenc pianínó-harmóniumának koncerttel egybekötött bemutatója

Liszt kombinált hangszerét Szabó Balázs orgonaművész és hangszertörténész restaurálta. A bemutató során az érdeklődők megismerhették a hangszer különleges felépítését, restaurálásának legérdekesebb pillanatait, és a művész ezután koncert keretében szólaltatta meg.

ÖTLET: rendhagyó bemutató

7. Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma - Gyöngyös: 480 fő

Program címe: Az erdő az állatok otthona

Egyéni és társas játékok, közös kézműves foglalkozások, szakmai előadások, kiállítás megtekintése – a Mátra Múzeum minden évben bővelkedik a családi programokban. A rendszeresen, évente más témában megrendezett program minden korosztály számára maradandó élményeket nyújt, az óvodás kortól az idős korig.

ÖTLET: több program ötvözése, minél több korosztály megszólítása

8. Szatmári Múzeum - Mátészalka: 216 fő

Program címe: Lent is, fent is, kint is, bent is

Ez a program már többször sikeresen vizsgázott az általános iskolások előtt. Ezúttal a helyi középiskolásokkal fűzték szorosabbra a kapcsolatot. Az állandó- és időszaki kiállításon kívül a padlástéri raktár anyagát is megismerhették: adattári rendszer, képzőművészeti gyűjtemény, néprajzi anyag. Közben bemutatásra került, hogy hogyan lesz a közelmúltban a múzeumba került hagyatékból kiállítási tárgy.

ÖTLET: különleges múzeumbemutatás, a program aktív reklámozása

Nyitólap

eseménynaptár


  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában 2. hét (MM120T)
  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek 2. hét (MA30T)
  FEB 20
  szerda
 
A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban II.
  FEB 20
  szerda
 
A modern háztartás születése • könyvbemutató
  FEB 21
  csütörtök
 
Digitális játékok - játékos ismeretátadás
  FEB 21
  csütörtök
 
Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak
HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

FEBRUÁR

20

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 02. 05.
Megjelent a European Museum of the Year Award felhívása!
2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
Magyar Múzeumok


2019. 02. 19.
A modern háztartás születése • Modern Alap Gasztronómia • Klezmer kóstoló
2019. 02. 19.
Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében
2019. 02. 18.
IV. Így neveld a hagyományőrződet! – A motiváció fenntartása
2019. 02. 18.
Múzeumi játékmustra
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben