belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pincétől a padlásig - sikeres programok

Magyar Természettudományi Múzeum – Budapest: 1076 fő

Program címe: A Magyar Természettudományi Múzeum napja

A Magyar Természettudományi Múzeum napján a múzeum ajándékkal kedveskedett látogatóinak. Ezen a napon ingyenes programokkal várták a kicsiket és nagyokat is. A legkisebbek számára játszósarkokat alakítottak ki a Kupolacsarnokban. A múzeum dolgozói által tervezett és kiviteleztetett, az ismeretátadás lehetőségét is kihasználó asztali társasjáték, óriás társasjáték, dominó és memóriajátékok várták az óvodás-kisiskolás korosztályt. A nagyobbakat a kiállításokat bejáró felfedező utakkal, fejtörőkkel, és a Levéltitkok kiállításhoz kapcsolódó kísérletekkel, bemutatókkal várták. Ez utóbbiak során a rovarvilág és a növényvilág színeivel, a fizikai és a kémiai színek mibenlétével, sajátságaival ismerkedhettek meg. Aki a kulisszák mögé szeretett volna bepillantani, az a Ludovika téri épületben található gyűjteményekben tehette ezt meg. Muzeológusok kalauzolták őket a Könyvtár, Növénytár, Ásványtár, Embertani Tár és az Őslénytani Tár gyűjteményi tereiben.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, rendhagyó tárlatvezetés több helyszínen, ingyenesség

Magyar Természettudományi Múzeum – Budapest: 1042 fő

Program címe: Műhelytitkok

A Műhelytitkok program célja, hogy a látogatókat beavassák a múzeumi munka kulisszatitkaiba, érzékeltessék, hogy múzeumunkban a kiállítások és a kiállítási épületrészek mögött komoly tárgyi és szakmai háttérkapacitás van. Értékes gyűjtemények, érdekes tárgyak, tudásbázis és szakembergárda, amely a laikus látogató számára kevésbé ismert, ritkábban hozzáférhető, de megismerésre, felfedezése gyerekek és felnőttek számára is különleges élményt jelent. A programok során a látogatók a muzeológusokat és a preparátorokat kérdezhették munkájáról, kérhették szakvéleményét, szaktanácsait. Szakértőik gyűjteményükből származó eredeti példányokat, a mindennapokban általuk végzett vizsgálatokat, megfigyeléseket vagy preparálási fogásokat mutattak be. A programsorozat másik nem titkolt célja a természettudományok és a tudományos pálya népszerűsítése.

ÖTLET: rendhagyó múzeumlátogatás

Viski Károly Múzeum – Kalocsa: 314 fő

Program címe: A régészet és az élet - a restaurátor műhely titkai

A program célközönsége a Szent István Gimnázium volt, mely intézmény összes osztályát fogadta a múzeum. Romsics Imre múzeumigazgató vetített képes előadásban mutatta be a régészeti lelőhelyek előkerülésének lehetőségét, a régészeti feltárás menetét a terepbejárástól kezdve a restaurálásig. Bemutatásra került még a régészeti leletek múzeumi elhelyezése, valamint az ásatások anyagának tudományos feldolgozása is. A bemutatott példákon keresztül a gyerekek megismerhették, hogyan lehet a leletekből következtetni az akkori világra. A program legfontosabb üzenete: az érdeklődés felkeltése a kulturális örökség értékei iránt.

ÖTLET: iskolával kapcsolatfelvétel

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum – Hatvan: 230 fő

Program címe: Az éjszakai múzeumi vadászat rejtelmei – Hozd a zseblámpádat!

A program az előzetes terveink szerint megmozgatta a helyi és környékbeli közönséget, és a megjelölt célközönségünket. Láthatóvá vált, hogy a rejtélyes történetek, a Vadászati Múzeum, és a különleges időpont kíváncsivá tette az embereket és az őszi éjszaka vonzó volt számukra a társasági eseményen való részvételre. A múzeumi élményséta az állandó kiállításban önállóan történt. Ennek során az esti félhomályban derengő kiállításban találkozhattak a látogatók vadásszal, bagollyal, Diana istennővel, egy konyhai fortélyokban járatos szakácsnővel, akik történeteikkel a természet, a történelem és a gasztronómia világába röpítették a látogatókat. A séta során ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat a vállalkozó szelleműek. Közben a kiállításban játéklapos vadászat zajlott, amelynek helyes megoldói apró jutalomban részesültek. Összesen 62 megoldás érkezett. A díszudvarban fáklyák fényénél sétálhattak és a Keleti udvarban a Grassalkovich Énekegyüttes előadását hallgathatták meg a látogatók. Ugyancsak a Keleti udvarban szabadtéri filmvetítéssel és hangulatos zenével készültek a szervezők, és a tábortűz melegénél, egy pohár erdei gyümölcsös teával jókedvűen telt az este. A tábortűznél Kondek Zsolt gitározott és énekelt, ezzel varázsolva vissza a nyáresti tábortüzek hangulatát. Élménytéri vadászat és a labirintusban zseblámpás útkeresés színesítette a programot.

ÖTLET: széles programkínálat, rendhagyó időpont

Beregi Múzeum – Vásárosnamény: 226 fő

Program címe: Múzeumtitok

A Beregi Múzeum által megvalósított program egy héten keresztül zajlott, nagyon sok volt az érdeklődő, mind az öt napon került sor foglalkozásokra. A diákok először meghallgattak egy képekkel tarkított előadást a múzeumban dolgozók munkájáról, illetve a múzeumban végzett tevékenységekről, majd csoportokban, négy helyszínen, játékos foglalkozásokra került sor, amelyek révén belepillanthattak a múzeumban folyó munkába. Az első helyszínen betekintést nyerhettek a történész munkájába. Régi iratokat tanulmányoztak, ezt követően kérdéseket kaptak, amelyekre a válaszokat az iratokban találták meg. A feladat elvégzése után a történész segítségével bemehettek a múzeumi raktárba is. A második helyszínen megismerhették a régész munkáját egy képes előadás formájában, majd kipróbálhatták magukat, mint restaurátor, hiszen több „összetört” edényt kellett összerakniuk. A harmadik helyszínen négy puzzle sikeres összerakásával ismerhették meg a múlt emlékeit, mivel a képeken látottakhoz kapcsolódóan különböző tárgyakat mutattunk meg nekik a múzeumi gyűjteményből. A negyedik helyszínen, a faraktárban, megismerkedhettek a leltározás fogalmával, a leltárkönyvvel, sőt egy leltárkönyv másolat segítségével ők maguk is kikerestek adatokat bizonyos tárgyakról. Ezután a „modern leltározással”, a digitalizálással is megismerkedhettek a diákok.

ÖTLET: több napos program, játékos programok

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben