belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Seres László
Seres László
E-mail: ebesmuzeum@gmail.com
Telefon: +36 52 366 136, +36 20 404 8044
Megye (működési terület): Hajdú-Bihar
Beosztás: történész, múzeumpedagógus
Szakterület:
Munkahelye: Széchényi Ferenc Tájmúzeum
Szakmai önéletrajz

2018. január 1-től a Széchényi Ferenc Tájmúzeumban vagyok történész. Elsődleges feladataim közé tartozik a múzeum történeti, helytörténeti anyagának leltározása, kezelése, katalogizálása, statisztikai adatszolgáltatás, szakmai pályázatok felkutatása és készítése. Múzeumpedagógiai órákat tartok történeti és néprajzi témakörökben (elsődleges a Rákosi-kor, valamint az ünnepköröknek megfelelő hagyományok megismertetése). Rendezvényszervezésben és -lebonyolításban is részt veszek (kiállítás-megnyitók, emléknapok, Múzeumok éjszakája, Őszi Fesztivál). Jelenleg szakmai megvalósító vagyok az EFOP-3.3.2-2016-00044 „Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. a köznevelés eredményességéért” pályázatban.

2014. októbertől 2017. december 31-ig a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum Tagintézményben voltam történész-muzeológus, majd múzeumpedagógus. Az ott eltöltött több mint három év során múzeumpedagógiai órák százait tartottam, több tucatnyi rendezvény szervezésében vettem részt, segítettem a gyűjtemény gyarapításában, megismertetésében, valamint szakmai kiadványok szerkesztésében. Egy általam feldogozott, megírt kiadvány 2018 őszén jelent meg. A könyvbemutató ideje 2018. november 10.

Szakterületén elért eredmények

A Karacs Ferenc Múzeumban ottlétem alatt jelentősen megnőtt a múzeumpedagógiai foglalkozások mennyisége, valamint emelkedett a minősége is. Ez köszönhető volt a rendelkezésre álló műtárgy- és műtárgymásolat gyűjteménynek, valamint az egyre újabb és érdekesebb, játékos és szerepjáték megközelítésű múzeumpedagógiai óráknak. Nagy híve vagyok annak, hogy a jobb bevésődés és azonosulás érdekében
bújjunk a karakterek bőrébe, így jómagam is voltam pásztor, huszár és boszorkány. Nagy szerepem volt abban is, hogy a múzeum kiterjesztette a foglalkozásokat a környékbeli településekre is, így még több diákhoz eljutottunk a múzeum anyagával és az általunk nyújtható érdekes és értékes tudásanyaggal.

2017 őszén-2018 tavaszán részt vettem az IKSZ – Történetek a bőröndből c. múzeumi mintaprojektben, Püspökladányban, amelyben Berettyóújfalu és Hajdúnánás partnerei voltunk. Helyi szervező és lebonyolító feladataim voltak. Összesen négy szombati szakmai összevont foglalkozást tartottunk az érdeklődő diákoknak, a projekt zárásaként kiállítást rendeztünk. A projekt eredményei az „IKSZ – történetek a bőröndből” című kiadványban olvashatók (http://biharimuzeum.hu/muzeum/muzeumi-mintaprojekt).

2018. november 10-én tartottuk a püspökladányi múzeumban a „Majd vége lesz ennek is, mert kezdete volt” című forrástanulmányom bemutatóját. Ez a mű, ami a Karacs Ferenc Múzeum első önálló kiadványa, és az NKA-nak köszönhetően jelent meg, egy 226 darabból álló első világháborús levelezést mutat be.

A Széchényi Ferenc Tájmúzeumban végzett színvonalas szakmai munka elismeréseként meghívót kaptunk a X. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára, a Szenzációs Örökség programra, a Vajdahunyadvárba, ahol „Kitelepítettek a Hortobágyon” címmel vetítőképes előadáson bemutattam a hortobágyi zárt táborok szomorú történetére, valamint a Rákosi- és Kádár-korszakot ismertető múzeumpedagógiai foglalkozásaink egy részét.

Nagyon jó szakmai kapcsolat és együttműködés alakult ki a Széchényi Ferenc Tájmúzeum, a Bihari Múzeum, a Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény, a hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény, a Déri Múzeum, a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény között. A konferenciáknak és a szakmai látogatásoknak köszönhetően ez nem csak szakmai, hanem emberi kapcsolatokat is jelent. Kimondottan erős az együttműködés az ebesi, a püspökladányi és a berettyóújfalui intézmények között. Több vándorkiállítás (Cserkészet 110, Arany János balladái) miatt is kapcsolatban voltunk. Múzeumpedagógiai segédeszközökkel is támogatjuk egymás munkáját, verseny helyett az együttműködésre helyezve a hangsúlyt.

Egyéni szakmai célok bemutatása

Szívügyem a múzeumpedagógiai eszközeivel, a rendelkezésre álló műtárgyállomány segítségével az alternatív történelemoktatás. Úgy hiszem, hogy a történelmet a múzeumok és a múzeumpedagógusok valóságosabbá tehetik, hiszen az eszközpark, a helyszín és a szakember olyan lehetőséget nyújtanak a tantervi oktatás kiegészítésére, ami az én gyerekkoromban még nem volt meg, pedig szerintem lett volna rá igény. Lehetőségünk van arra, hogy korosztálytól függetlenül érzékenyebbé tegyük a diákokat az adott helység és az ország múltja iránt azáltal, hogy más nézőpontból mutatjuk be egy-egy akár kevéssé ismert szeletét. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy azokhoz a gyerekekhez is eljusson a múzeum, akik településén nem található meg ez az intézmény. Rugalmasnak és mobilnak kell lennünk, és olyan programot nyújtanunk, ami közelebb viszi a múzeumot az emberekhez, mintegy társadalmasítja. Ezt tervezem csinálni rövid és hosszú távon.

A másik célom főleg a 19-20. század magyar történelmének kutatása és publikálása. Jelenleg a Rákosi-kor, azon belül is a hortobágyi zárt táborok, valamint a püspökladányiak deportálása és internálása a fő kutatási és érdeklődési területem. Úgy gondolom, hogy a nagy szintetizáló munkák mellett a 21. században a helytörténet, a mikrotörténelem kutatása és hozzáillesztése a világ eseményeihez az a terület, ahol lehet és érdemes nagyobb erőket kifejteni.

Koordinátorként a célom az, hogy a megyei kollégámmal összedolgozva a Hajdú-Bihar megyei munkacsoport szoros együttműködésben legyen. Úgy gondolom, hogy egymás kölcsönös segítése, támogatása (is) hozzájárul ahhoz, hogy a múzeumok és a múzeumi szakemberek között egyre jobb emberi és szakmai együttműködés jöjjön létre. Mindent megteszek azért, hogy a fontos információk eljussanak minden olyan intézményhez, amivel koordinátorként kapcsolatban állok, és szakmai kérdésekben segíthessem a kollégákat.

Kérdése van?

NÉV

E-MAIL

AZ ÖN KÉRDÉSE

Kérjük, töltse ki a minta alapján.
Ügyeljen a kis- és nagybetűk közötti különbségre.

ELKÜLD

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚN 25
  kedd
 
Pedagógiai és szülői fórum az Iskolai Közösségi Szolgálatról Veszprémben
  JÚN 25
  kedd
 
Információs nap az IKSZ-ről Veszprém megyében
  JÚN 27
  csütörtök
 
Museum Tech 2019: Digitális Fesztivál júniusban
  JÚL 02
  kedd
 
Múzeumpedagógiai workshop a Tér-Mozgás-Játék című kiállításhoz
  JÚL 02
  kedd
 
A képzőművészet, a természettudomány és a múzeumpedagógia inklúziója
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

JÚNIUS

25

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
2019. 05. 24.
ZÁR(OL)VA
Magyar Múzeumok


2019. 06. 24.
Hamarosan befejeződik Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumának régészeti feltárása
2019. 06. 24.
A MuseuMap az Europeana akkreditált aggregátora
2019. 06. 24.
A MuseuMap az Europeana akkreditált aggregátora
2019. 06. 23.
Megújult a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben