belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

A "Sétálj, gyalogolj, bringázz és fedezd fel! - Kulturális tereink másként" téma keretén belül 67 típusú programot rendeztek. A programokat átlag 58 fő látogatta.

A program sikerében szerepet játszott:

  • maga a program jellege - "kilépés a múzeum falai közül"
  • a helyi közösség által elismert személyek bevonása "idegenvezetőként"
  • rendhagyó járműveken utazás
  • iskolákkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • diákok előzetes mozgósítása, pl. vetélkedővel

Bemutatunk néhány sikeres programot:

Vasvári Pál Múzeum – Tiszavasvári: 294 fő

Program címe: Nyitott Templomok Hete

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október közepén került megrendezésre a Nyitott Templomok hete. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel várt minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Első nap a „Görög katolikus Életképek” címmel Nagy Tamás, a nyíregyházi Hittudományi Főiskola 5. éves hallgatója tartott előadást a Görög Katolikus templomban. Másnap a „Bereg Kincsei, a Református templomok” címmel Felhősné dr. Csiszár Sarolta, ny. múzeumigazgató előadását hallhatták az érdeklődők a helyi Református templomban. Végül pedig a „Dessewffyek nyomán” címmel Tóth István, az ELTE történész hallgatója tartott előadást a Római Katolikus templomban. A hét záró akkordjaként a Debreceni Református Kollégium Kántusának Jótékonysági koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A hangverseny helyszínén történő felajánlásokat, adományokat a szervezők a templom felújításra fordították.

ÖTLET: együttműködés más közösségekkel, adománygyűjtés

Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Tagintézmény/Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI – Besenyszög: 198 fő

Az előző évi programot folytatva – a Millér csatorna hídjainak megismerése után – idén a város régi elnevezéseit tanulhatták meg a gyermekek (Fecskelyuk, Körkert-alja, Szarkaváros, Szentiváni rész, Szent Jánoska-környék, Újtelep, Újváros). A lovaskocsira fel- és leszállás a helyi művelődési ház előtt történt. Ebben a programban a besenyszögi Eszterlánc Óvoda óvodásai, Napsugár Családi Napközi és a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alsó tagozatos diákjai is részt vettek pedagógusokkal, helyenként szülőkkel együtt. Az utazásra kedvet kapott néhány Idősek Otthona lakó is. A lovas kocsi használat díjazását a Besenyszögért Alapítvány támogatta.

ÖTLET: több intézmény bevonása a programba, rendhagyó programelem (lovaskocsi)

Műcsarnok – Budapest: 125 fő

Program címe: Hősök tere a szobrok szemével - Séta a Műcsarnok körül

A séta a Hősök teréről indult a millennium „korából”. Az érdeklődők 1000 méter és 1000 év távolságot tehettek meg térben és időben, megvizsgálhatták a két szemben lévő – első pillanatra szinte ugyanolyan – épületet, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok homlokzatát, szemléltetve az építészeti stílusokat az ókortól a neoklasszicizmusig. Ezután a városligeti tó feletti két hídon átkelve folytatták az eklektikus építészet tanulmányozását Vajdahunyad várában, melynek építészetében egyszerre jelenik meg a román, a gótikus és a reneszánsz stílus. A résztvevők a Ligeten és a volt Felvonulási téren keresztül jutottak vissza a Műcsarnokba, ahol végigjárhatták az egész épületet, majd megtekinthették a kiállítást.

ÖTLET: rendhagyó városnéző séta

Jósa András Múzeum – Nyíregyháza: 105 fő

Program címe: MINDEN ÚT A JÓSA ANDRÁS MÚZEUMBA VEZET

Jósa András, Benczúr Gyula, Krúdy Gyula Nyíregyházához kötődő történeteivel, s a Jósa András Múzeumban is megbúvó emlékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődök a városnéző séta keretében. A program megvalósításában partner volt a Nyírség Turizmusáért Egyesület. Az Egyesület munkatársa városnéző séta keretében mesélt érdekességeket és kalauzolta el az érdeklődőket ezekhez az épületekhez, s e séta részeként a múzeumban folytatódott a rendhagyó történetek sora. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek e történelmi korszakba, az ehhez kötődő építészeti stílusokba, s e jeles emberek életébe.

ÖTLET: együttműködés más szervezettel, rendhagyó városnéző séta

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény – Kismaros: 77 fő

Program címe: Kismarosi helytörténeti séta

A helytörténeti séta során az intézmény tárlatvezetői idén is bemutatták látogatóiknak a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény környékén lévő településközpontban található kismarosi látnivalókat, valamint azok sváb történeti és néprajzi vonatkozású hátterét. A helytörténeti séta főbb állomásai a következők voltak: Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény, Ulmi skatulya szobor, Málenkij robot emléktáblák, Római katolikus templom, Német feliratú sírkövek, Műemlék pincesor. A helytörténeti séta után tárlatvezetéses ingyenes kiállítás-látogatási lehetőséget biztosítottak a szervezők a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben.

ÖTLET: rendhagyó városnéző séta

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

25

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben