belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár – Budapest: 350 fő

Program címe: Önálló ligeti séta

A Városliget flórájával és faunájával ismerkedni vágyók az Ujjé a Ligetben… - Séta a 120 éves Vajdahunyadvár körül című múzeumi térkép segítségével önállóan bejárhatták a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár környékét és izgalmas történeteket, információkat tudhattak meg a Széchenyi sziget gyógy- és fűszernövényeiről, faóriásairól, cserjéiről. A térképen összesen 27 növény leírása szerepelt, melyek között olyan különlegességek szerepeltek, mint a páfrányfenyő, a mocsárciprus, a mahónia, a platán, a gyertyán, a zselnicemeggy, az ostorfa, a ráncoslevelű bangita, a füge, a papíreperfa, az enyves éger, a magyal, a tiszafa és a júlia borbolya. A legérdekesebbeket még csak felsorolni is nehéz, nem hogy elképzelni, ezek a fák és cserjék - sok más, itt nem felsorolt fajtával együtt - mind megtekinthetőek voltak a Széchenyi szigeten. A nyomtatott anyagot oly nagy sikerrel forgatták a látogatók (az összes elfogyott), hogy a múzeum munkatársai a nyomdai kivitelezésű verzió elkészítése, illetve a honlapra történő feltöltés megkezdése mellett döntöttek.

ÖTLET: önálló felfedezés öröme, díjmentesség

Atomenergetikai Múzeum – Paks: 300 fő

Program címe: Múzeumtól múzeumig – vonattal

A szervezők a vendégeket az országban egyedülálló módon vonattal tudták beszállítani Paksról az Atomenergetikai Múzeumhoz. A fesztiválsorozat mottóját szem előtt tartva összekapcsolódtak a paksi Városi Múzeummal, a délutáni programok náluk kezdődtek, majd a múzeumhoz közeli vasúti megállóból indult a különvonat az Atomenergetikai Múzeumba. Ez kuriózumnak számított, hiszen az atomerőmű felé kiépített (ipar)vágányon az elmúlt évtizedekben egyszer sem közlekedett utasokkal teli szerelvény. A megérkezéskor flashmob (zenés meglepetésprogram) várta a több száz fős sokadalmat, majd ki-ki érdeklődési területétől függően megismerkedhetett egyénileg vagy csoportosan a múzeummal. Csatlakozva a fenntartó intézmény 40 éves évfordulójához, az előtérben archív felvételeket láthattak az érdeklődők, míg a galérián a kicsikre gondolva Paks környékén készült állatos fotókból készült kiállítás. A múzeum a gyermekek számára kézműves foglalkozást tartott, majd a délután zárásaként aprósüteménnyel kedveskedett a látogatóknak.

ÖTLET: több korosztály bevonása, program különlegessége

Vehiculum-Ház – Besenyszög: 255 fő

Program címe: Besenyszög szegmensei III. – Keresztutakon

A Besenyszög kül- és belterületén található keresztek felfedezése és megismerése volt a cél. Ez az Eszterlánc Óvoda óvodásaival, valamint a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjaival valósult meg. A kisebb gyermekek (óvodások, általános iskola első – második osztálya) a település belterületén gyalogosan megközelíthető kereszteket keresték fel (templom kert, Szabadság téri kereszt, Széchenyi úti kereszt). Míg a nagyobb gyermekek általános iskola, és a segítők: a helyi civil szervezetek tagjai, valamint néhány gyermek nagyszülője kerékpárral kereste fel a külterületen lévő kereszteket. A résztvevők több csoportot alkottak, egy csoportot maximum tíz - tizenkét fő egykorú gyermek és három - négy felnőtt alkotott. Az indulás a fenti temető keresztjétől volt, majd ezután ellátogattak a Kőtelki úti kereszthez, majd ellátogattak a Jászladány út mellett lévő kereszthez, ezt követően pedig elbicikliztek a Halassy kereszthez, majd ezután visszaindultak az iskolához. Útközben még felkeresték a lenti temetőben lévő két keresztet. Minden keresztnél volt elrejtve egy feladványrészlet, amelyet csak a végén tudtak megfejteni, amikor már minden csapat megtalálta az elrejtett feladványrészletét.

ÖTLET: aktív program, helyi intézmények bevonása (óvoda, iskola, civil szervezet), több korosztály megszólítása

Janus Pannonius Múzeum – Pécs: 150 fő

Program címe: „Via Divide Caritatem – Szent Márton Út Baranyában”

A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya a Szent Márton-hagyományok ápolója is. Mindehhez jó apropót jelent a Márton-nap, s az időponthoz közel ezért túrát szerveztek az osztály munkatársai. A Zengővárkony – Büdös-kút – Szent Antal-kép – Réka kunyhó - Kisújbánya –Óbánya útvonal túravezetője Tóth Klára, a Kisúbányai Baráti Kör Alapítvány tagja volt. A túrázókat lélekmelegítővel és Szent Márton-kiflivel várta a Kisújbányai Baráti Kör Alapítvány. A házigazda és vezető Kisújbányán Derksen Gyöngyi, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnökségi tagja volt. Szent Mártonról, mint Magyarország Európa-szerte ismert és kedvelt szentjéről méltán emlékezünk meg minden évben - a túrával egyrészt a Márton püspökhöz kapcsolódó legendákat életben tartva, másrészt a baranyai lokális identitást is erősítve.

ÖTLET: együttműködés más intézményekkel, bejáratott program

Csabagyöngye Kulturális Központ Munkácsy Emlékház – Békéscsaba: 143 fő

Program címe: Az István Malomban, szemtanúkkal

A városi túra az építészet világnapján egyetlen épülethez, az István Malomhoz vezetett. Ez az a gyár, amelynek létrejöttét Munkácsy nevelőapja, Reök István is szorgalmazta. Sajnos ez a gyönyörű ipari műemlék a rendszerváltáskor külföldi tulajdonba került, 10 éve leállították a gyártást és teljesen kiürítették az épületet. Szerencsére jelenleg magyar tulajdonosa van és engedélyezi a megtekintést, addig is míg új funkciót találnak az épületnek. A szervezők igen sok résztvevővel, két turnusban délelőtt és délután szerveztek függőleges túrát, amely során öt emelet magasságban járták végig az épületet. Összegyűjtötték a malom múltját, amit megismertek a résztvevők. Sikerült egy szemtanút, a húsz éve ott dolgozott főmolnárt, Kovács György urat felkérni, hogy mutassa be, hogyan működött az új korban a malom. Az Ő elbeszélése alapján képzelték maguk elé a kiváló terméket előállító üzemet.

ÖTLET: előadó személye, helyszín különlegessége

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben