belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról

"Angyal zenéje, gyertyafény" - Régi korok karácsonya c. skanzenes kiállítás nyílik a New York-i Magyar Ádventi Fesztivál keretén belül decemberben.
Szerző: Skanzen2018. november 27.

skanzen_karacsonyikiallitas_solymar_svabcsaladkaracsonya.jpg

Sváb család karácsonya Solymáron

A Skanzen az elmúlt években több határontúli, illetve diaszpórában élő magyar közösséggel alakított ki kapcsolatot és valósított meg különböző rendezvényeket. Nemzetközi téren kiemelkedő volt a washingtoni Smitshonian Fesztivál magyar programjában való közreműködésünk, illetve 2017-ben a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban megrendezett Hungarian Love című kiállításunk és a hozzá kapcsolódó program.

Múzeumunk 2018 decemberében a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-­i Magyar Házzal közös szervezésében valósítja meg a New York-i Magyar Adventi Fesztivált.

Mindkét szervező intézmény jelentős helyet foglal el a magyar népi kultúra terjesztésében, a Skanzen a Magyar Fesztiválszövetség, a New York-i Magyar Ház pedig a CIOFF (The International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art - Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) tagja. A New York-i Magyar Ház célja a magyar kultúra ápolása és az amerikai társadalommal való megismertetése. E cél elérése érdekében a Magyar Ház, a tulajdonos szervezetek, valamint a régi és új emigráns közösségek keresik - és meg is találják - a közös nevezőt, hiszen a Magyar Ház jelenleg az egyetlen aktív magyar kulturális központ New York városában, így a helyi magyarság egyik legfontosabb hídfőállása. Számtalan előadás, koncert, filmvetítés, szórakoztató műsor, néptáncbemutató, kiállítás, vásár, vacsora, baráti összejövetel, angol és magyar nyelvtanítás zajlott és zajlik a Ház termeiben, ezzel is szolgálva a befogadó országot illetve a magyar emigrációt.

A fesztivál központi eleme egy, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által rendezendő kiállítás, amely a fesztivál szakmai hátterét, programját adja. "Angyal zenéje, gyertyafény" Régi korok karácsonya című kiállításunk középpontjában a karácsony egyik legfőbb tárgyi szimbóluma, a karácsonyfa áll. Karácsony – mindenkinek más és más jut eszébe róla: változatos ízek, illatok, hagyományok és családi szokások. A Jézus Krisztus születését ünneplő karácsony legfőbb üzenete a szeretet fontossága. A népszokások emellett egészség-, bőség- és termékenységvarázsló tartalommal bírtak.

De milyen volt a paraszti karácsony, amely az adventi várakozás után az ünnepkör csúcspontját jelentette? Jutott-e minden családnak karácsonyfa? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítása felidézi, mivel pótolták a 20. század elején a fenyőt, ha nem volt; milyen is lehetett a krepp-papírral bevont ág, a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a tövis- és léckarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág. Mivel dekorálták a fákat, hogyan változott a divat és mit jelképeztek a fára kerülő díszek és édességek? Ezzel egy időben hogyan ünnepeltek a városi otthonokban, mikortól eszünk szaloncukrot, és hogyan fújják még ma is az üveg karácsonyfadíszeket?

skanzen_karacsonyikepeslap.jpg

Az adventi időszak hagyományokban és népszokásokban az egyik leggazdagabb időszaka a magyar népi kultúrának. Több eleme napjainkban is jelen van, még akkor is, ha a globalizáció hatására számos szokáselem eltűnt, keveredett más népek, régiók hagyományaival. A tárlaton néhány eredeti tárgy mellett izgalmas installációk, mintegy 100 fotó és négy archív film is megeleveníti a régmúlt és közelmúlt karácsonyának pillanatait. Nemcsak szórakoztató, de az identitást, a kötődést is erősítő programról van szó a new york-i és tágabb értelemben az észak-amerikai diszpóra körében, hiszen a hagyományaink mellett nyelvi, zenei, tánc, kézműves és gasztronómiai programok is várják majd az érdeklődőket.

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben