belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról

"Angyal zenéje, gyertyafény" - Régi korok karácsonya c. skanzenes kiállítás nyílik a New York-i Magyar Ádventi Fesztivál keretén belül decemberben.
Szerző: Skanzen2018. november 27.

skanzen_karacsonyikiallitas_solymar_svabcsaladkaracsonya.jpg

Sváb család karácsonya Solymáron

A Skanzen az elmúlt években több határontúli, illetve diaszpórában élő magyar közösséggel alakított ki kapcsolatot és valósított meg különböző rendezvényeket. Nemzetközi téren kiemelkedő volt a washingtoni Smitshonian Fesztivál magyar programjában való közreműködésünk, illetve 2017-ben a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban megrendezett Hungarian Love című kiállításunk és a hozzá kapcsolódó program.

Múzeumunk 2018 decemberében a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-­i Magyar Házzal közös szervezésében valósítja meg a New York-i Magyar Adventi Fesztivált.

Mindkét szervező intézmény jelentős helyet foglal el a magyar népi kultúra terjesztésében, a Skanzen a Magyar Fesztiválszövetség, a New York-i Magyar Ház pedig a CIOFF (The International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art - Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) tagja. A New York-i Magyar Ház célja a magyar kultúra ápolása és az amerikai társadalommal való megismertetése. E cél elérése érdekében a Magyar Ház, a tulajdonos szervezetek, valamint a régi és új emigráns közösségek keresik - és meg is találják - a közös nevezőt, hiszen a Magyar Ház jelenleg az egyetlen aktív magyar kulturális központ New York városában, így a helyi magyarság egyik legfontosabb hídfőállása. Számtalan előadás, koncert, filmvetítés, szórakoztató műsor, néptáncbemutató, kiállítás, vásár, vacsora, baráti összejövetel, angol és magyar nyelvtanítás zajlott és zajlik a Ház termeiben, ezzel is szolgálva a befogadó országot illetve a magyar emigrációt.

A fesztivál központi eleme egy, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által rendezendő kiállítás, amely a fesztivál szakmai hátterét, programját adja. "Angyal zenéje, gyertyafény" Régi korok karácsonya című kiállításunk középpontjában a karácsony egyik legfőbb tárgyi szimbóluma, a karácsonyfa áll. Karácsony – mindenkinek más és más jut eszébe róla: változatos ízek, illatok, hagyományok és családi szokások. A Jézus Krisztus születését ünneplő karácsony legfőbb üzenete a szeretet fontossága. A népszokások emellett egészség-, bőség- és termékenységvarázsló tartalommal bírtak.

De milyen volt a paraszti karácsony, amely az adventi várakozás után az ünnepkör csúcspontját jelentette? Jutott-e minden családnak karácsonyfa? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítása felidézi, mivel pótolták a 20. század elején a fenyőt, ha nem volt; milyen is lehetett a krepp-papírral bevont ág, a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a tövis- és léckarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág. Mivel dekorálták a fákat, hogyan változott a divat és mit jelképeztek a fára kerülő díszek és édességek? Ezzel egy időben hogyan ünnepeltek a városi otthonokban, mikortól eszünk szaloncukrot, és hogyan fújják még ma is az üveg karácsonyfadíszeket?

skanzen_karacsonyikepeslap.jpg

Az adventi időszak hagyományokban és népszokásokban az egyik leggazdagabb időszaka a magyar népi kultúrának. Több eleme napjainkban is jelen van, még akkor is, ha a globalizáció hatására számos szokáselem eltűnt, keveredett más népek, régiók hagyományaival. A tárlaton néhány eredeti tárgy mellett izgalmas installációk, mintegy 100 fotó és négy archív film is megeleveníti a régmúlt és közelmúlt karácsonyának pillanatait. Nemcsak szórakoztató, de az identitást, a kötődést is erősítő programról van szó a new york-i és tágabb értelemben az észak-amerikai diszpóra körében, hiszen a hagyományaink mellett nyelvi, zenei, tánc, kézműves és gasztronómiai programok is várják majd az érdeklődőket.

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  MÁJ 31
  péntek
 
Pedagógiai alternatívák a hátrányos helyzetű roma fiatalok vizuális nevelésében
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

24

PÉNTEK

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 23.
Az automobil mint történeti és múzeumi tárgy III.
2019. 05. 23.
Nagyszabású multimédiás kiállításon mutatkoznak be Nikola Tesla munkái
2019. 05. 23.
Chapter I.
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben