belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A kapcsolódó sajtóközlemény itt érhető el.

Szakmai műhelyen kapták meg tanúsítványaikat a mentorok

2017. április 4-én első műhelynapját tartotta a Cselekvő közösségek projekt újonnan felállt mentorhálózata. A projekt a kulturális ágazat országos fejlesztő folyamata, mely a múzeumi, közművelődési és könyvtári terület egyedülálló összefogásával, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában, 3 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg.

A szakmai programnak különös jelentőséget adott, hogy a mentorok a 120 órás „Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra” című akkreditált képzés elvégzését és a sikeres vizsgát követően először találkozhattak „hivatásos” közösségfejlesztő mentorként egymással és a projektet megvalósító stábbal.

A képzés sikeres elvégzéséről egy kora délutáni ünnepség keretében kapta meg tanúsítványát az ország különböző pontjairól érkezett 61 mentor. Délelőtt a projekt három aktuális témáját feldolgozó előadások, valamint az ezekre épülő regionális műhelymunkák folytak: a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Katona Zsuzsa tájékoztatta a részvevőket azokról a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kiírt pályázatokról („A helyi identitás és kohézió erősítése” – TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16), melyek nyertesei közösségfejlesztési folyamatainak támogatásában nagyban számítanak a mentorhálózat módszertani segítségére. Nagy Magdolna megbízott igazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ) a mentorok leendő feladatainak ismertetése mellett bemutatta a projekt mérési-értékelési folyamatait segítő online dokumentációs rendszert.

Pákay Viktória kommunikációs munkatárs a projekt keretében az idén hagyományteremtő céllal először megrendezett Közösségek Hetéről, valamint annak kommunikációjáról szóló tájékoztató során kiemelte, hogy a közösségi összefogást népszerűsítő 2017. május 8–14. között meghirdetett rendezvénysorozatra eddig 450 intézmény, civil szervezet vagy közösség összesen ezerkétszáz közösségi programalkalmat regisztrált.

Az előadások sorát dr. Arapovics Mária szakmai vezető (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ) ismertetője zárta: bemutatta azokat a hiánypótló módszertani útmutatókat, melyek a mentorhálózat kiépülésével egy időben készültek, s amelyek a helyi közösségfejlesztéshez, az intézmények közösségi szemléletű működtetéséhez, az esélyegyenlőség növeléséhez, valamint az önkéntesek bevonásához nyújtanak szakmai segítséget.

Szakmai műhelyen kapták meg tanúsítványaikat a mentorok

A hálózat indulása előtt a mentorok 120 órás képzésen vettek részt, ahol elsajátították a kulturális közösségfejlesztés módszereit, megismerték a közművelődési, múzeumi és könyvtári terület sajátosságait, fejlesztették kommunikációs, szakmai és digitális kompetenciáikat. A képzés zárásaként a szakmai nap keretében került sor a tanúsítványok ünnepélyes átadására. A Cselekvő közösségek projektet megvalósító konzorcium vezetését képviselve dr. Cseri Miklós főigazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum) és Kárpáti Árpád ügyvezető igazgató (NMI Művelődési Intézet) tartott köszöntőt. A projekt eddigi eredményeinek méltatása mellett mindkét vezető reményét fejezte ki, hogy a projekt megvalósításában tapasztalható harmonikus munkakapcsolat és együttműködés a mentorok munkakultúráját is jellemezni fogja.