belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

CSÜTÖRTÖK

21

MÁRCIUS

PÉNTEK

22

MÁRCIUS

SZOMBAT

23

MÁRCIUS

VASÁRNAP

24

MÁRCIUS

HÉTFŐ

25

MÁRCIUS

KEDD

26

MÁRCIUS

SZERDA

27

MÁRCIUS

CSÜTÖRTÖK

28

MÁRCIUS

PÉNTEK

29

MÁRCIUS

SZOMBAT

30

MÁRCIUS

VASÁRNAP

31

MÁRCIUS

[Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban konferencia Szentendrén
[Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban konferencia Szentendrén

Kategóriák:konferencia

Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum (2000 Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

DÁTUM
MÁRCIUS
CSÜTÖRTÖK
08

A Ferenczy Múzeumi Centrum Irodalmi Osztálya a Szöveg és kép viszonyának újszerűsége a régi Mozgó Világ folyóiratban (1975—1983) című rendezvényével 2017-ben elindította a Néző•pontosítás című konferenciasorozatát, melynek alapvető szempontja, hogy mindig még élő, látogatható kiállításhoz kapcsolódóan kerüljön megrendezésre. Az irodalommal párhuzamosan a vizuális művészetek, az intermediális kérdésfeltevések felé nyitott kiállításokhoz igazítva, a megvalósulás aktualitását kiaknázva a konferenciák tematikája is szöveg és vizualitás kapcsolódásának, egymásra hatásának, érintkezésének, közös törekvéseinek a vizsgálata.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Néző•pontosítás konferenciasorozat


Az Új Symposion című vajdasági folyóirat történetét, értékeit, értékteremtő törekvéseit, grafikai és látványfrissességét bemutató kiállításhoz (Ferenczy Múzeum, 2018. február 10. – 2018. április 27.) kapcsolódóan hirdetik meg a Néző•pontosítás konferenciasorozat következő konferenciáját [Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban címmel. Az Új Symposion történetét, irodalmi és képzőművészeti hozadékát, eredményeit feldolgozó kiállítás Magyarországon eddig háttérbe szorult, kevéssé ismert és feldolgozott témát jár körül (kurátor: Szilágyi Zsófia Júlia).

A lapban erősen jelentkező, tágan értelmezhető vizualitást tematizáló címmel összhangban célunk a lap és a hozzá kötődő szerzők, szerkesztők, elméleti szakemberek, képzőművészek munkásságát nemcsak az irodalom, irodalomelmélet, hanem a művészettörténet felől is tanulmányozni. Fontosnak tartjuk a folyóiratnak és a hozzá kapcsolódó nemzedékeknek éppen azt a sajátosságát kiemelni, ahogyan a kép és szöveg egymást erősítve, sajátos szimbiózisban teremtett egyedi, új lehetőségeket.

[Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban konferencia Szentendrén

Olyan előadásokat várnak, amelyek:
• a vajdasági magyar irodalom meghatározó orgánumát a magyarországi irodalom- és művészettörténet kontextusában vizsgálják
• az Új Symposiont mint kezdeményező, a vajdasági és jugoszláviai kortárs művészetet támogató, elősegítő, a vizuális, multimediális tendenciákat erősítő műhelyként mutatják be
• az Új Symposionnal párhuzamos, rokon törekvésű lapokat, folyóiratokat és kapcsolataikat vizsgálják
• az Új Symposiont támogató, ahhoz csatlakozó, kevésbé ismert képzőművészek, művésztelepek, művészcsoportok lapbeli recepcióját ismertetik
• az Ifjúsági Tribün és az Új Symposion szerkesztőségének együttműködését, törekvéseiknek átfedését térképezik fel
• az folyóirathoz kapcsolódó irodalmi, és/vagy képzőművészeti alkotókat/alkotásokat mutatnak be

A konferencia megvalósulását az NKA támogatja.

Jelentkezési határidő: 2018. február 7., éjfél
Jelentkezni a konferenciára egy, szóközökkel együtt max. 2.000 karakter hosszúságú absztrakt beküldésével lehetséges. (A távolabbról érkező előadóknak szükség esetén tudnak Szentendrén szállást biztosítani.)
Az absztraktokat a következő címekre kérik megküldeni:

Szilágyi Zsófia Júlia, az Irodalmi Osztály vezetője, julia.szilagyizsofia@muzeumicentrum.hu
Véri Dániel, tudományos titkár, daniel.veri@muzeumicentrum.hu

Az absztraktok elbírálásának határideje: 2018. február 10.
Az elbírálást a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai végzik. A nyertes absztraktok szerzői előadást tartanak a konferencián, számukra a múzeum tiszteletdíjat fizet, amelyről szerződést köt az előadókkal.

forrás: muzeumicentrum.hu